Η Κύπρος κινδυνεύει: Επιχείρηση επιβολής τετελεσμένων στο έδαφος και στη θάλασσα

Υποστηρικτές του υποψήφιου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου διαδηλώνουν υπέρ της υποψηφιότητάς του στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι μερικές ώρες πριν από την οριστικοποίηση του κειμένου των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η Τουρκία προέβη σε ανακοινώσεις και παραδοχές.

Είχε ενδεχομένως εκ των έσω ενημέρωση για το περιεχόμενο της σχετική παραγράφου, που αφορούσε την επεξεργασία μέτρων σε βάρος της, ως αποτέλεσμα της γεώτρησης του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ. Από πού ενημερώθηκε δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

  • Η Άγκυρα, λοιπόν, προετοιμάζοντας το έδαφος με επιθέσεις κατά της Ε.Ε., ηγετών της ( Μακρόν), έσπευσε να κάνει μια κίνηση πριν να «κλειδώσουν» τα Συμπεράσματα και μια δεύτερη αμέσως μετά. Το έκανε για να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της ανεξαρτήτως κόστους.

Πρώτο βήμα, ήταν η ανακοίνωση- παραδοχή ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στο σημείο που έχει σταθμεύσει στις 4 Μαΐου, 36 ν.μ. από τις κυπριακές ακτές. Παράλληλα, εξήγγειλε και την κάθοδο του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην περιοχή. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο ξεκινά σήμερα για την περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας.

Δεύτερη κίνηση, αυτή με την κλειστή περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανακοίνωσε προχθές το απόγευμα πως αποφασίστηκε από το κατοχικό καθεστώς η σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

  • Σύμφωνα με τον εγκάθετο της Άγκυρας, Κουντρέτ Οζερσάι, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων «θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια».

Το θέμα της Αμμοχώστου επανέρχεται συχνά-πυκνά  στο προσκήνιο πολλές φορές και αξιοποιείται από τουρκικής πλευράς ως εργαλείο άσκησης πίεσης και εκβιασμού προς την ελληνική πλευρά. Εάν μπλοφάρει ή όχι δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Το θέμα είναι να μην υποβαθμιστεί αυτή η απειλή και να γίνουν αποτρεπτικές κινήσεις.

Εάν η ενέργεια αυτή στοχεύει να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή, αυτό θα περάσει μέσα από την αμφισβήτηση της πλειοψηφίας των ελληνοκυπριακών περιουσιών, τις οποίες  βαπτίζουν έκπαλαι ως «τμήμα των βακουφίων». Παράλληλα, στην περίπτωση που θα προχωρήσει στο άνοιγμα της περιοχής  θα καλέσει Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Αυτό προφανώς και στοχεύει να δημιουργήσει αναταράξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προκαλώντας αντιπαραθέσεις μεταξύ προσφύγων.

Μια άλλη κίνηση είναι και η ανακοινωθείσα απόφαση, σύμφωνα με την οποία, εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια,  θα μετακινηθούν ( Τούρκοι στρατιωτικοί). Έτσι, είπε ο Οζερσάι, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

  • Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά κινείται για την επιβολή νέων τετελεσμένων στη θάλασσα και στο έδαφος. Αυτό θα γίνει σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα όποια πλεονεκτήματα έχει η Λευκωσία στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο ενεργειακό.

Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να φθάσει στα άκρα και γι αυτό και συνεχώς εξαγγέλλει κινήσεις εδραίωσης της παρουσίας της και των τετελεσμένων στην Κύπρο και στην περιοχή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε: Η Ε.Ε. θα δρομολογήσει μέτρα με κόστος για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: