Η κυπριακή ποίηση να αναδειχθεί στην Ελλάδα, λέει στο ΚΥΠΕ ο εκδότης της “Ανθολογίας Κυπριακής Ποίησης 1960-2018”

Στόχος μας ήταν να αναδειχθεί στον ελλαδικό χώρο το έργο των Κύπριων ποιητών, καθώς, παρά την ποιότητά του, παραμένει για χρόνια περιθωριοποιημένο στο πλαίσιο του ελληνικού αναγνωστικού κοινού αλλά και του εκδοτικού χώρου της Ελλάδα, είπε ο Γιώργος Δάγλας, εκδότης της Ανθολογίας Κυπριακής Ποίησης 1960-2018. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




“Στόχος μας ήταν να αναδειχθεί στον ελλαδικό χώρο το έργο των Κύπριων ποιητών, καθώς, παρά την ποιότητά του, παραμένει για χρόνια περιθωριοποιημένο στο πλαίσιο του ελληνικού αναγνωστικού κοινού αλλά και του εκδοτικού χώρου της Ελλάδας”. Αυτό είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Δάγλας, εκδότης της “Ανθολογίας Κυπριακής Ποίησης 1960-2018”, η οποία κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κύμα.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ποιήματα 47 Κύπριων ποιητών και ποιητριών, ορισμένοι εκ των οποίων ζουν εκτός Κύπρου. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, για πρώτη φορά σε ανθολογία κυπριακής ποίησης, δύο σημαντικοί αγγλόφωνοι Κύπριοι ποιητές.

Σκοπός της έκδοσης, όπως σημειώνει ο κ. Δάγλας, είναι να αναδειχθεί ο χαρακτήρας και η ποιότητα της κυπριακής ποίησης, αλλά και να δημιουργηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και την ελληνική ποίηση.

Μιλώντας για τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στην έκδοση, ο κ. Δάγλας λέει στο ΚΥΠΕ ότι ο αναγνώστης θα εντοπίσει έντονο συγκερασμό παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων, ενώ αισθητό γίνεται και το βιωματικό στοιχείο του “απελευθερωτισμού”, “που προέρχεται προφανώς από τη σύγχρονη ιστορία του νησιού”, όπως αναφέρει ο ίδιος. Παράλληλα, σημειώνει την ενδιαφέρουσα πτυχή της κυπριακής διαλέκτου σε συνδυασμό με τη νεοελληνική γλώσσα.

Ο εκδότης του “Κύματος” σημείωσε ότι η κυπριακή ποίηση κινείται με επάρκεια σε διεθνές επίπεδο και εξέφρασε περηφάνια επειδή η αρχική ιδέα του ευοδώθηκε και υλοποιήθηκε σε ένα βιβλίο, για το οποίο διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα αποτελέσει ποιητικό εγχειρίδιο για το μέλλον στο οποίο πολλοί θα ανατρέχουν.

Όπως σημειώνουν στην εισαγωγή της ποιητικής συλλογής οι ανθολόγοι και επιμελητές της έκδοσης, Γιώργος Χριστοδουλίδης και Παναγιώτης Νικολαΐδης, στην ανθολογία υπάρχει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση τεσσάρων λογοτεχνικών γενεών: της γενιάς της Ανεξαρτησίας, της γενιάς της Εισβολής, της γενιάς της Κατοχής και της αφθονίας, και τέλος της νεότερης, ακόμα αδιαμόρφωτης, ομάδας Κύπριων ποιητών.

Η “Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης 1960-2018” κυκλοφορεί από τον Νοέμβριο του 2018 και έχει παρουσιαστεί στη Λευκωσία και τη Θεσσαλονίκη, σε μια εκδήλωση που ήταν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα

Με μία παράσταση-σταθμό από τον Ρόμπερτ Γουίλσον ξεκινάει το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: