Η κούπα γυρίζει στο Νησί: Τελικός της πεντάστερης Λίβερπουλ με την “πρωτάρα” Τότεναμ (photos, video)

Liverpool soccer fans gather at Felipe II square in Madrid, Spain, 01 June 2019. A fan zone has been placed at the square for Liverpool fans to gather before heading to the Wanda Metropolitano Stadium to attend the 2019 Champions League Final. Tottenham Hotspur and Liverpool FC will play the 2019 UEFA Champions League final at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid in the evening. EPA, EDUARDO OYANA




Άφθονο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις θα προσφέρουν απόψε δύο κορυφαίες ομάδες της Βρετανίας. Λίβερπουλ και Τότεναμ, αναμετρώνται στον τελικό της Μαδρίτης στο πλαίσιο της μάχης για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρόκειται για έναν καθαρόαιμο “εμφύλιο” μεταξύ των δύο βρετανικών ομάδων για την κορυφή της Ευρώπης, ο οποίος θα μεταδοθεί απόψε στις 22:00 από το στάδιο Μετροπολιτάνο. H ομάδα του Λιμανιού ψάχνει το έκτο της τρόπαιο, ενώ η Τότεναμ συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΦΩΣ, ο φετινός τελικός, με τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του «αγγλικού τελικού», Χάρι Κέιν και Μοχάμεντ Σαλάχ να κοστίζουν 150 εκατομμύρια ευρώ, είναι ιλιγγιώδους αξίας. Αγγίζει δε σχεδόν τα 1,8 δισ. ευρώ, αφού η αξία της Λίβερπουλ αποτιμάται στα 950 εκατομμύρια και της Τότεναμ στα 835.

Εξάλλου, αυτή τη χρονιά, οι ομάδες θα ανταμειφθούν με αστρονομικά ποσά για τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς αυτή η διοργάνωση μαζί με το Γιουρόπα Λιγκ και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ αναμένεται να αποδώσουν συνολικά στην UEFA περί τα 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα δύο δισ. ευρώ θα δοθούν στις ομάδες που συμμετείχαν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Tottenham players Fernando Llorente (L) and Kyle Walker-Peters (R) perform during their team’s training session at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid, Spain, 31 May 2019. Tottenham Hotspur will face Liverpool FC in the 2019 UEFA Champions League final at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid, Spain, on 01 June 2019. EPA, RODRIGO JIMENEZ

Ανεξαρτήτως δε αποτελέσματος, Λίβερπουλ και Τότεναμ αναμένεται να γυρίσουν στην πατρίδα τους πλουσιότερες κατά 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

Με αρνητικό ρεκόρ πρωταθλήτρια Ευρώπης!

  • Η χαρά του νικητή δεν περιγράφεται εύκολα, αλλά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένα είναι δεδομένο: όποια από τις δύο ομάδες κατακτήσει τον τίτλο θα έχει γράψει αρνητική ιστορία. Θα είναι η πρωταθλήτρια με τις περισσότερες ήττες στη διοργάνωση. Οι δύο φιναλίστ μέχρι στιγμής έχουν τέσσερις ήττες και η σημερινή νίκη αποτελεί ρεκόρ. Μέχρι στιγμής η ομάδα με τις περισσότερες ήττες στην χρονιά που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Μίλαν, η οποία το 2006-07 έφυγε από το γήπεδο με τρεις φορές σκυμμένο το κεφάλι.

Αντίθετα στα 16 χρόνια του θεσμού μόλις δύο φορές κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο αήττητοι. Χρονικά το σημείωσε πρώτα η Μπαρτσελόνα το 2005-06 και στη συνέχεια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2007-08.

Ο πίνακας με τις ήττες των πρωταθλητών

  • 2003-04, Πόρτο, μία ήττα,
  • 2004-05, Λίβερπουλ, δύο,
  • 2005-06, Μπαρτσελόνα, 0,
  • 2006-07, Μίλαν τρεις,
  • 2007-08, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 0,
  • 2008-09, Μπαρτσελόνα, μία,
  • 2009-10, Ιντερ, δύο,
  • 2010-11, Μπαρτσελόνα, μία,
  • 2011-12, Τσέλσι, δύο,
  • 2012-13, Μπάγερν Μονάχου, δύο,
  • 2013-14, Ρεάλ Μαδρίτης, μία,
  • 2014-15, Μπαρτσελόνα, δύο,
  • 2015-16, Ρεάλ Μαδρίτης, μία,
  • 2016-17, Ρεάλ Μαδρίτης, μία,
  • 2017-18, Ρεάλ Μαδρίτης, δύο,
  • 2018-19, Λίβερπουλ-Τότεναμ, τέσσερις.

 

https://youtu.be/BRdEQcU5oHA

Ενός λεπτού σιγή για τον Ρέγιες

  • Στο μεταξύ, η UEFA γνωστοποίησε ότι στον αποψινό (22:00) τελικό του Champions League στη Μαδρίτη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χοσέ Αντόνιο Ρέγες, ο οποίος έχασε σήμερα τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο εκλιπών ήταν ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει πέντε Κύπελλα UEFA/UEFA Europa, καθώς πανηγύρισε δύο φορές το τρόπαιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης (2010, 2012) και Σεβίλη (2014, 2015, 2016).

«Η UEFA και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λυπούνται βαθύτατα από την τραγική είδηση ότι ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγες απεβίωσε σήμερα και θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους αγαπημένους του για την απώλειά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και συμπλήρωσε: «Είχε μια λαμπερή καριέρα και κατέκτησε πολλούς τίτλους όπου κι αν αγωνίστηκε και είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος που το νήμα της ζωής του κόπηκε τόσο τραγικά σύντομα».

Jose Antonio Reyes posing for photographers during his presentation at Sanchez Pizjuan stadium in Seville, southern Spain, 06 January 2012. (Issued 01 June) Sevilla FC announced 01 June 2019, that Reyes, 35, died in a car accident in Seville when the vehicle he was off-road and burned. Jose Antonio Reyes, who currently played for Extremadura Fc, played for Sevilla FC, Real Madrid and Atletico de Madrid amongst other clubs. EPA, Eduardo Abad

«Καμία ομάδα δεν έχει πλεονέκτημα πριν τον τελικό», λέει ο Κλοπ

Ο Γιούργκεν Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αποψινού μεγάλου αγώνα με τους Λονδρέζους ανέφερε: «Οι τελικοί ήταν και θα είναι πάντα διαφορετικοί. Έχουμε έρθει εδώ με μία διαφορετική ομάδα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, ο αντίπαλος είναι διαφορετικός. Αν θα ήμουν ο λόγος για να χάσουμε έξι τελικούς στη σειρά, τότε όλοι πρέπει να ανησυχούν πραγματικά. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε έχουμε πάντα την ευκαιρία και έτσι το βλέπουμε πραγματικά. Ότι ήρθαμε εδώ, έχοντας μάθει από τα λάθη μας.

  • Μάθαμε πολλά από το περσινό τελικό. Πολλοί παίκτες έχουν συνεργαστεί μαζί για τρία χρόνια, μερικοί παίκτες έχουν συνεργαστεί για ένα χρόνο. Φέτος μάθαμε πολλά, είμαστε μια εντελώς διαφορετική ομάδα από πέρυσι. Ο τελικός δεν ήταν πολύ σημαντικός για τη βελτίωση μας, ήταν σαν αφετηρία για τα επόμενα βήματα. Αυτό το είδαμε, έτσι θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό κάναμε», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο Γερμανός προπονητής.

Για το πόσο κι αν έχει «μεγαλώσει» η ομάδα τον τελευταίο χρόνο: «Είμαστε πολύ πιο ώριμοι. Μία διαφορετική ομάδα. Το καλό με το να μεγαλώνεις, από όλες τις οπτικές γωνίες, είναι ότι είμαστε ένας χρόνο ακόμη πιο μεγάλοι. Έχουμε παίκτες με 50 αγώνες στα πόδια τους, με περισσότερη εμπειρία στο ποδόσφαιρο και ήταν μαζί σε διαφορετικές καταστάσεις πιο συχνά. Πέρυσι παίξαμε απέναντι στο φαβορί. Αυτό επίσης μας βοήθησε. θα μπορούσα να πω ότι εκπλαγήκαμε που φτάσαμε μέχρι τον τελικό. Όμως, θα πρέπει και αύριο να είμαστε συνεπείς.»

  • Για το αν κάποια ομάδα έχει πλεονέκτημα στη νοοτροπία: «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το σκεφτώ. Αν νομίζω ότι η Τότεναμ είχε πλεονέκτημα, θα ήμουν τρελός. Και αν θα έλεγα ότι το πλεονέκτημα είναι στη δική μας ομάδα, θα ήμουν επίσης τρελός. Δεν το σκεφτόμαστε αυτό, δεν πρόκειται για πλεονέκτημα. Αύριο θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για αυτό το πλεονέκτημα. Ξέρω ότι οι δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως είμαστε το φαβορί, επειδή είμαστε πιο μπροστά στο πρωτάθλημα. Αν είδατε, όμως, τα ματς με την Τότεναμ και τα δύο τελείωσαν με σκορ 2-1. Ιδιαίτερα στην έδρα μας κερδίσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Οπότε κανείς δεν έχει το πλεονέκτημα πριν τον αγώνα. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά μέσα στο γήπεδο για να πάρουμε αυτό το πλεονέκτημα».
File Photo: ChLiverpool’s manager Jurgen Klopp reacts during the English Premier League match between Liverpool FC and Chelsea FC at Anfield, Liverpool, Britain. EPA, PETER POWELL

Την τελευταία στιγμή η απόφαση γα τον Κέιν

Ο Μαουρίσιο Ποκετίνο πρέπει να πάρει κάποιες…σκληρές αποφάσεις για την ενδεκάδα που θα παρατάξει στον αυριανό μεγάλο τελικό του Champions League με την Λίβερπουλ. θα ρίξει στον αγώνα τον Χάρι Κέιν, που προέρχεται από τραυματισμό και έχει ξεκινήσει προπονήσεις εδώ και μερικές μέρες μετά από 7 εβδομάδες εκτός δράσης ή, θα εμπιστευθεί τον Λούκας Μόουρα, τον άνθρωπο που με το χατ τρικ που σημείωσε στον ημιτελικό με τον Άγιαξ, έστειλε την Τότεναμ στην Μαδρίτη;

  • Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αργεντινός προπονητής των «πετεινών» τόνισε αρχικά: «Είναι οδυνηρό να χρησιμοποιούμε μόνο τους 11 παίκτες», δήλωσε ο ο Ποκετίνο πριν τη σημερινή τελευταία προπόνηση της ομάδας του και συνέχισε: «Πρότεινα στην UEFA πριν από λίγες εβδομάδες να βγει φωτογραφία ολόκληρη την ομάδα. Με άκουσε η ομοσπονδία και πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα». Εκπρόσωπος της UEFA, λίγο αργότερα, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε στις ομάδες αυτή η δυνατότητα για να βγάλουν αυτή την φωτογραφία.

«Μιλάμε για πολλά προβλήματα στην Αγγλία και αύριο μπορούμε να δείξουμε σε εκατομμύρια ανθρώπους την αξία της συνένωσης. Το ποδόσφαιρο είναι ένα συλλογικό άθλημα και οι 25 παίκτες είναι τόσο σημαντικοί. Η ενέργεια των παικτών που δεν παίζουν θα είναι επίσης καθοριστική στα αποδυτήρια», τόνισε ο Αργεντινός.

  • Παραδέχθηκε αμέσως μετά ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση ακόμη για το αν θα ξεκινήσει ο Κέιν στο αρχικό σχήμα: «Είναι δύσκολο να βρεθείτε στη θέση μου. Δεν θα είναι εύκολο η όποια απόφαση πάρω για τον αυριανό αγώνα. Αύριο θα έχουμε όλες τις πληροφορίες και θα πάρουμε την καλύτερη απόφαση στην προσπάθεια μας να κερδίσουμε την Λίβερπουλ», υποστήριξε ο τεχνικός των «πετεινών».

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Γαλλίας, Ούγκο Λιορίς, είπε ότι ο τελικός είναι ένα ματς στο οποίο ολόκληρη η ομάδα θα έχει ενεργό ρόλο. «Θα τους χρειαστούμε όλους», επισήμανε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι ένας καλός συνδυασμός αυτός που έχουμε στ΄ αποδυτήρια με το συνδυασμό έμπειρων και νεαρών παικτών. Μετά ακολουθούμε τις οδηγίες του προπονητή, του διευθυντή, κάθε παίκτης είναι σημαντικός σε αυτό το στάδιο του αγώνα και οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να είναι αποφασιστικός».

Ο Λιορίς πρόσθεσε ακόμη ότι η επιστροφή της ομάδας στο Άμστερνταμ έδειξε τη δύναμή της: «Ήταν αυτή η ένωση, οι παίκτες με το τεχνικό τιμ, με τον πρόεδρο, με τους οπαδούς. Ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου», τόνισε ο έμπειρος γκολκίπερ και κατέληξε: «Και προφανώς θέλουμε μια ακόμη καλύτερη στιγμή μετά τον αυριανό αγώνα. Γνωρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα συλλογικό σπορ και περνάμε τόσο πολύ χρόνο μαζί».

File Photo: Mauricio Pochettino, Manager of Tottenham Hotspur during the press conference at Wanda Metropolitano stadium in Madrid, Spain. EPA, Stuart Franklin Handout UEFA via Getty Images

Τα “όπλα” των ομάδων

Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, συμπεριέλαβε στην αποστολή για τον μεγάλο τελικό τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στα τελευταία τρία παιχνίδια των «κόκκινων» λόγω ενοχλήσεων, σε αντίθεση με τον μέσο Ναμπί Κεϊτά, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό και τέθηκε νοκ-άουτ.

  • Αντίθετα, ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο της Τότεναμ  θα έχει στην διάθεση του το μεγάλο αστέρι της ομάδας Χάρι Κέιν μετά από δύο ολόκληρους μήνες. Στην αποστολή βρίσκεται κανονικά και ο Βερτόνγκεν μετά τον τραυματισμό του στο δεύτερο ημιτελικό κόντρα στον Άγιαξ.

Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα που έχει διευθύνει τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα σε Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017.

Οι πιθανές συνθέσεις των δύο ομάδων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του SPORT24, οι πιθανές συνθέσεις που θα επιλέξουν οι τεχνικοί των δύο αντιπάλων είναι οι ακόλουθες:

Tότεναμ: Λορίς, Τρίπιερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ, Γουίνκς, Σισοκό, Έρικσεν, Άλι, Σον, Κέιν

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ματίπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΦΩΣ, SPORT24

Βρετανικός εμφύλιος για το τρόπαιο του CL: Απόψε ο μεγάλος τελικός Τότεναμ-Λίβερπουλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: