Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Δ) συναντά τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό (Α) στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, Πέμπτη, 20 Ιουνίου2019. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ μίλησε στα ΜΜΕ σχετικά με την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, λέγοντας ότι η αμερικανική απάντηση θα γίνει γνωστή «σύντομα». EPA, JIM LO SCALZO




Νέα ένταση δημιούργησε στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν η πτώση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν, το οποίο, όπως ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πριν λίγο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε “ανθρώπινο λάθος”. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε ότι “θα είχε μεγάλη διαφορά” αν ήταν επανδρωμένο.

  • “Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε” να λάβει αυτήν την απόφαση, είπε, χαρακτηρίζοντας “ανεύθυνο και ανόητο” όποιον το έκανε. “Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος -θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος”, συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: “Θα δείτε”. Στην ερώτηση αν είναι ακόμη διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: “Ας δούμε τι θα γίνει”. Αντιθέτως, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα,  αφού ερωτώμενος για τον εάν προτίθεται να βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε: “Σύντομα θα το μάθετε”.

  • Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση αυτής της συνάντησης.

Η σύσκεψη, παρουσία των τεσσάρων ηγετών του Κογκρέσου αλλά και των επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Πληροφοριών θα διεξαχθεί γύρω στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η ίδια πηγή.

34 χλμ. μακριά από τις ακτές του Ιράν δηλώνουν στελέχη της USAF

  • Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34 χλμ. από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο υποπτέραρχος Τζόζεφ Γκουαστέλα, ο διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) στην Μέση Ανατολή.

«Αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων», δήλωσε ο Γκουαστέλα.

  • Όπως διευκρίνισε ο Γκουαστέλα, το drone “Global Hawk” δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του». Μιλούσε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από την αεροπορική βάση του Αλ-Ουντέιντ του Κατάρ. «Η ιρανική πληροφορία ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν είναι κατηγορηματικά λάθος» δήλωσε.

Εξήγησε ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το drone εκτοξεύτηκε από μια θέση κοντά στην ιρανική πόλη Γκερούκ.

  • Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους καταρρίφθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, διαμηνύοντας ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράν (σ.σ.: χρησιμοποιώντας το hastag #EconomicTerrorism), κάνουν μυστικές δράσεις εναντίον μας και τώρα παραβιάζουν την επικράτειά μας. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα. Θα μεταφέρουμε αυτή την νέα επιθετική ενέργεια στα Ηνωμένα Έθνη και θα δείξουμε ότι οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν μιλούν για διεθνή ύδατα», τόνισε με tweet ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

  • Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της, ενώ η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για μια «απρόκλητη επίθεση».

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι τα συντρίμμια του drone βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ και στην περιοχή αυτήν έχουν σταλεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις Πελόζι για την αντιμετώπιση Τραμπ στην υπόθεση

  • Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν, έπειτα από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ δήλωσε νωρίτερα η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε σε δημοσιογράφους ότι 20 βουλευτές θα λάβουν ενημέρωση για να μάθουν περισσότερα για το περιστατικό. «Πιστεύω ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε η Πελόζι.

  • «Πρέπει να φανούμε δυνατοί και με στρατηγική για τον τρόπο που θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Παράλληλα δεν μπορούμε να είμαστε απερίσκεπτοι στο τι κάνουμε, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν να πουν», συμπλήρωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Δεν υπάρχει διάθεση στην χώρα μας να πάμε σε πόλεμο», συμπλήρωσε.

Η Δημοκρατική πρόεδρος τόνισε ότι οι εντάσεις στην περιοχή είναι υψηλές και εξέφρασε την ανησυχία ότι «ένας λανθασμένος υπολογισμός από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει κάτι πολύ κακό».

Φίλια πυρά από Μπάιντεν κατά του προέδρου

  • Η στρατηγική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ για να περιορίσει το Ιράν είναι “καταστροφή”, όπως την χαρακτήρισε σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι “απομακρυνόμενος από τη διπλωματία” ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος “κατέστησε πιο πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση”.

Ο πρόεδρος Τραμπ “απέτυχε” να προστατεύσει “δύο από τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα της Αμερικής στη Μέση Ανατολή (…) δηλαδή να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ενεργειακού ανεφοδιασμού μέσω των Στενών του Χορμούζ”, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος “υποσχέθηκε ότι η απόσυρση από την συμφωνία (σ.σ.: του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και η επιβολή κυρώσεων θα σταματούσαν την επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή. Όμως απλώς το έκαναν πιο επιθετικό”, συνέχισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην πολιτική της “μέγιστης πίεσης” που ακολουθεί η Ουάσινγκτον προκειμένου να αναγκάσει το Ιράν να διαπραγματευτεί μια νέα, πιο περιοριστική συμφωνία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος θεωρεί επίσης ότι είναι “θλιβερά ειρωνικό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τώρα το Ιράν να εφαρμόσει τη συμφωνία την οποία εγκατέλειψε η κυβέρνηση Τραμπ”, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα τηρεί πλέον ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

“Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένας καινούριος πόλεμος στη Μέση Ανατολή”, τόνισε ο Μπάιντεν, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι στέλνει ενισχύσεις στον Κόλπο με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Οι ΗΠΑ κατηγορούν ως υπεύθυνο το Ιράν, που όμως αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Oι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν αεροσκάφος των ΗΠΑ λέει η ιρανική τηλεόραση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: