Η ερώτηση του …εκατομμυρίου: Και τι θα κάνει τώρα ο Ταγίπ; Θα ακυρώσει την αγορά των S-400;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν και γυρίζει την πλάτη στον Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα της Ιαπωνίας. EPA, BANDAR ALAJLOUD/, HO HANDOUΤ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 7.05 το πρωί (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι καθόλου καλά. Ουδείς γνωρίζει τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν… Και τι θα απαντήσει ο κ. Τραμπ αν η τουρκική απόφαση είναι αυτή που αναμένεται: ότι δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Τώρα φτάνει η μεγάλη στιγμή που αποφασίζει ο Αμερικανός Πλανητάρχης, όχι οι συνεργάτες του. Και ως γνωστό ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσο απρόβλεπτος που θα μπορούσε να αλλάξει την απόφασή του στο δευτερόλεπτο. Πάντως, όλες οι αμερικανικές αποφάσεις για τον τερματισμό της συνεργασίας με την Τουρκία για τα F-35 πάρθηκαν με έγκριση του Λευκού.

Υπενθυμίζουμε ότι αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στις συζητήσεις με την Τουρκία για την ακύρωση της παραγγελίας του ρωσικού συστήματος S-400.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε οικονομική τιμωρία στη βάση του νόμου CAATSA, που χρησιμοποιείται εναντίον των εχθρών της Αμερικής.

Ο κ. Έσπερ, ο νέος υπουργός Άμυνας της Αμερικής φέρεται να είπε στον κ. Ακάρ ότι το θέμα είναι αρκετά απλό. (Η Τουρκία) μετακινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Και όπως είπαμε, εάν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400, αυτό σημαίνει ότι δεν θα λάβουν τα F-35. Είναι τόσο απλό, τόνισε.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας εθεάθη να χαριεντίζεται με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, 24 ώρες πριν συναντηθούν για να συζητήσουν το επίμαχο θέμα των S-400. Την φωτογραφία διένειμε η τουρκική κυβέρνηση.

Δεν έγινε πάντως γνωστό αν έθιξαν το θέμα των S-400 στην κουβέντα τους, που έγινε κατά τη λήψη της οικογενειακής φωτογραφίας στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Η Γερουσία έθεσε χθες ακόμα ένα εμπόδιο στον κ. Τραμπ, στην περίπτωση που θα ήθελε να εξυπηρετήσει τον κ. Ερντογάν. Ψήφισε τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος περιλαμβάνει την πρόνοια για κυρώσεις και ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, εάν προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400.

Έτσι ένα ο κ. Τραμπ αλλάξει απόφαση, πρέπει να ασκήσει βέτο σε όλο το νόμο και δεν θα το πράξει διότι περιέχει ότι ζήτησε για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Τραμπ χαριεντίζεται με τον Ερντογάν: Καμία πρόοδος για S-400 και F-35 λέει το Πεντάγωνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: