Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Ο θάνατος του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για την παραπομπή του καθ΄ομολογία κατά συρροή δολοφόνου σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, την προώθηση προσφύγων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μεταξύ άλλων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ταγίπ, ‘τα μέτρα δεν θα είναι μαλακά’» και γράφει ότι η δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «αυτά δεν πρόκειται να είναι μαλακά μέτρα» δείχνει την απόφαση της Ευρώπης να περάσει από την ισχυρή φραστική αντιμετώπιση στην επιβολή κυρώσεων. Αλλού γράφει ότι στα 72 του χρόνια έφυγε ο Χριστόφιας και ότι κέρδισε πολλές μάχες για την υγεία του, όχι όμως και την τελευταία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 3.060 πρόσφυγες έφτασαν μέσω κατεχομένων και πως μας τους στέλνει οργανωμένα το ψευδοκράτος.

«Πέρασε στην Ιστορία ο 1ος αριστερός Πρόεδρος» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει πως χθες στις 5.36 μμ ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέπνευσε σκορπώντας θλίψη ανά το παγκύπριο και πως το Υπουργικό αποφασίζει σήμερα για την κηδεία και την ταφή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κυπριακό έχει καταστεί όμηρος των ενεργειακών εξελίξεων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα ζητήσει εξηγήσεις από τον ΟΗΕ σε σχέση με δήλωση του Όζερσαϊ ότι η Υπατη Αρμοστεία τους ΟΗΕ για τους πρόσφυγες συνεργάζεται με τις κατοχικές αρχές για μεταφορά μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Έφυγε ο Δημήτρης Χριστόφιας» γράφει στο κύριό του θέμα ότι μια μακρά πορεία γεμάτη πολιτική δράση έφθασε χθες το απόγευμα στο τέλος της για τον 6ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώτο Πρόεδρο προερχόμενο από το κόμμα της Αριστεράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έγκλειστος στις Κεντρικές Φυλακές είναι από χθες ο Νίκος Μεταξάς για τις εφτά δολοφονίες με τις οποίες παραπέμφθηκε σε δίκη από Κακουργιοδικείο. Αλλού αναφέρεται σε πλήρη ικανοποίηση στη Λευκωσία για τις αποφάσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Καλό ταξίδι Δημήτρη» γράφει ότι έφυγε χθες από τη ζωή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγετική ιστορική φυσιογνωμία του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Σε άλλο θέμα για τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ για την Τουρκία, γράφει ότι θα πρέπει πρώτα να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν τα «συγκεκριμένα μέτρα» από την Κομισιόν και τότε θα κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Αλλού γράφει ότι ένα στα δύο μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες δεν καλύπτεται από συμφωνία αναδιάρθρωσης και κινδυνεύει άμεσα με εκποίηση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα.

«Απεβίωσε στα 72 του ο Χριστόφιας» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” και αναφέρει ότι ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας πέθανε ύστερα από μάχη ενός μηνός με αναπνευστικά προβλήματα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Αλλού γράφει ότι ο καθ΄ομολογία κατά συρροή δολοφόνος πέντε γυναικών και δύο κοριτσιών παραπέμφθηκε την Παρασκευή σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαθητές δημοτικού κλείδωσαν τους δασκάλους στην τάξη.

ΚΥΠΕ
22/06/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: