FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Με κύριες αναφορές στην εισαγωγή και ποιας μορφής φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, την περικοπή κονδυλίου του ΚΟΑΓ, αλλά και την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες στο Γ.Ν. Λευκωσίας και την πορεία του ΓΕΣΥ, μαζί με τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για το αμερικανικό εμπάργκο όπλων, κυκλοφόρησαν σήμερα, Σάββατο, 8 Ιουνίου, ο κυπριακές εφημερίδες. Αναφέρονται επίσης στο φαινόμενο των πυρκαγιών που άρχισε και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αποτροπή και εξάπλωσή τους.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Θεωρίες συνωμοσίας» γράφει ότι με αφορμή το νομοσχέδιο για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων ο Άντρος Κυπριανού τα βάζει με Αμερικανούς και κυβέρνηση και βλέπει προσπάθεια πρόσδεσης της Κύπρου στο άρμα του ΝΑΤΟ. Αλλού γράφει ότι από τους 600.000 πολίτες που γράφτηκαν στο ΓΕΣΥ μόνο 80.000 επέλεξαν γιατρούς του δημοσίου. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις της μητέρας της 13χρονης με σύνδρομο Down που φοιτά σε κανονικό δημόσιο σχολείο και την άφησαν στην ίδια τάξη επειδή της έδωσαν εξεταστικό γραπτό ίδιο με τα υπόλοιπα παιδιά.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Προς νομική μάχη για την εισαγωγή αερίου» γράφει ότι η κυβέρνηση θέλει υγροποιημένο φυσικό αέριο και η Energean αγωγό από το Ισραήλ και πως η κυβέρνηση έχει παγώσει άρθρα του σχετικού νόμου και έδωσε στην ΔΕΦΑ μονοπώλιο εισαγωγής φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι 100 ηλικιωμένοι Ελληνοπόντιοι που μένουν στην Πάφο είναι αόρατοι για το κράτος, και έχουν μείνει ανασφάλιστοι και αβοήθητοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η φωτιά κοντά στην κοινότητα Σαλαμιούς ήταν έργο εμπρηστών που θέλουν να βλαστήσει μετά χορτάρι για να γίνει βοσκοτόπι.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ανέτοιμα τα νοσοκομεία» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες για επίσπευση διαλόγου ΟΚΥπΥ και Συντεχνιών και προσθέτει ότι τερματίστηκαν οι ουρές στα κρατικά νοσοκομεία, γέμισαν τα ιατρεία των προσωπικών γιατρών. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του 19χρονου Ηλία Γεωργίου που παρότι έχει κερδίσει δύο χάλκινα βραβεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής, εξακολουθεί να προπονείται σε μια τρύπα και με όργανα αντίκες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΟΕΛΜΕΚ ετοιμάζεται για μαζικές προσφυγές για τις αποκοπές μισθών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κομπόδεμα αντί σπίτια στον κόσμο» γράφει ότι η κυβέρνηση κόβει κονδύλι από έργο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης για να πριμοδοτήσει τα κρατικά ταμεία. Αλλού αναφέρεται στην πυρκαγιά στην περιοχή Κελοκεδάρων – Αγίου Νικολάου στην Πάφο και θέτει το ζήτημα της πρόσβασης και των αντιπυρικών ζωνών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η κυβέρνηση παραπλανά και λέει ψέματα στον κόσμο ενώ σκοπός της είναι να δέσει την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus mail» με τίτλο «Το ΓΕΣΥ είναι μια συνολική επιτυχία» αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου είδε πώς λειτουργεί το σύστημα και έδωσε οδηγίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πήρε περισσότερες από 10 ώρες για να κατασβεστεί η φωτιά που ξέσπασε στην Πάφου μεταξύ Σαλαμιού και Αγίου Ιωάννη και αφού έκαψε 50 εκτάρια γης. Αλλού γράφει ότι η οδός Κωστάκη Παντελίδη στο κέντρο της Λευκωσίας θα παραμείνει πεζοδρομοποιημένη μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: