Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το τελευταίο αντίο στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια από την πολιτική ηγεσία Κύπρου και Ελλάδας καθώς και από πλήθος απλού κόσμου, αλλά και οι νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ, μετά την ήττα του στην εκλογική μάχη στην Κωνσταντινούπολη, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τριπλή πρόκληση», γράφει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν χθες προκλητικός προς την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μιλώντας για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και για την αγορά των πυραύλων S-400. Αλλού, γράφει για τις επόμενες μέρες του κατά συρροή δολοφόνου μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου για 7 φορές ισόβια. Σε άλλο της θέμα γράφει πως με χώμα που έφερε από το Δίκωμο Τ/κ δημοσιογράφος θάφτηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Άφησε το στίγμα του πέρασε στην ιστορία», γράφει στο κύριο του θέμα για την κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ο αποχαιρετισμός έγινε με την αγάπη των απλών ανθρώπων. Αλλού, γράφει ότι κύκλο επαφών για το Βαρώσι ξεκίνησε χθες με την τ/κ πολιτική ηγεσία ο Κουντρέτ Οζερσάι. Σε άλλο του θέμα γράφει για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας, τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι υγείας στο ΓΕΣΥ.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πιο προκλητικός μετά την ήττα» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, επανήλθε πιο προκλητικός σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, γράφει πως πάνω από 45 παιδεραστές βρίσκονται υπό την επιτήρηση της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων, καθώς προχθές προστέθηκαν άλλοι έξι. Σε άλλο του θέμα γράφει πως με τιμές εν ενεργεία Προέδρου τελέστηκε η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδο με μοναδικό θέμα και τίτλο «Εδώ θα μείνει για πάντα το ζεστό πέρασμα σου… Αθάνατος», φιλοξενεί μόνο φωτογραφίες από τον απλό κόσμο που αποχαιρέτισε χθες τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στις εσωτερικές σελίδες, η εφημερίδα γράφει για τρεις προϋποθέσεις για την αυτονόμηση του ενεργειακού συστήματος. Επίσης, λέει ότι σε εξέλιξη είναι η ρύθμιση για τα καταφύγια ζώων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποχαιρετισμός: Τάφηκε ο τέως Πρόεδρος», γράφει για το τελευταίο αντίο που είπαν χθες πολιτική ηγεσία και απλός κόσμος στον Δημήτρη Χριστόφια και σημειώνει πως ο τέως Πρόεδρος χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος του λαού. Αλλού, αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, που είπε ότι η χώρα του δεν θα εμποδιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ από τις απειλές της ΕΕ, καθώς και για την απάντηση που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έρθει αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις. Αλλού, γράφει για την αποστολή που ολοκλήρωσαν Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη στη Βάση Ακρωτηρίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Οικονομική Καθημερινή” κάτω από τον τίτλο “Προτάσεις Νόμου “Πινόκιο” για εκποίησες”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι μεγάλους πονοκεφάλους σε τραπεζικά ιδρύματα, Κεντρική Τράπεζα και Κυβέρνηση φέρνουν οι πέντε προτάσεις νόμου που θα συζητηθούν στη Βουλή και αφορούν τις εκποιήσεις. Αλλού, γράφει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε θέσεις μάχης για το 5G και τις οπτικές ίνες. Σε άλλο της θέμα ότι σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν το ΔΝΤ.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/06/2019

Επίθεση του Λαζόπουλου εναντίον της Φώφης: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: