Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η κίνηση της τ/κ πλευράς για είσοδο ειδικών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για καταγραφή των περιουσιών και οι αντιδράσεις στην ε/κ πλευρά κυριαρχούν στα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης το θέμα των υψηλών αεροπορικών ναύλων στις πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την έναρξη της σημερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ, η οποία αναμένεται να επικυρώσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προέκταση στην Αμμόχωστο» γράφει ότι φόβους πως πίσω από την εξαγγελία του Κουντρέτ Οζερσάι και Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση κρύβεται σχέδιο για εδαφική προέκταση του ψευδοκράτους, εκφράζουν παρατηρητές. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσα, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε το δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Οζερσάι, ξεκαθάρισε ότι ήταν ένα ιδιωτικό δείπνο καθαρά κοινωνικού και οικογενειακού περιεχομένου και δεν «ούτε υπήρχαν μυστικές συνομιλίες ούτε μυστικές συζητήσεις». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις ψηλές τιμές εισιτηρίων για τις πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σημειώνει ότι το ΚΕΒΕ κάνει λόγο για άτυπο καρτέλ εταιρειών.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πλώρη δια δύο κράτη αρχίζοντας με το Βαρώσι» γράφει στο κύριο του θέμα ότι στη διαμάχη εντός της τ/κ Δεξιάς για το ποιος ανάμεσα στον Οζερσάι και στον Ερσίν Τατάρ θα τεθεί επικεφαλής στις «προεδρικές» εκλογές των Τ/κ αναγιγνώσκει η ε/κ πλευρά την χθεσινή εξαγγελία του «υπεξ» περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σε εμπειρογνώμονες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου καλείται ενώπιον των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ να διασφαλίσει πως τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα επικυρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβαλε την άποψη ότι με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα επέλθει η λύση του Κυπριακού.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Παίζουν ξανά με Αμμόχωστο» γράφει στο κύριο του θέμα ότι παιχνίδια και πάλι με την Αμμόχωστο επιχειρούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς, την ώρα που η ΕΕ συζητά και λαμβάνει αποφάσεις για μέτρα κατά της Άγκυρας για τις ενέργειές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Γιαννάκη Μούσα, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε το δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ανέφερε πως συζήτησαν για διάφορα θέματα επικαιρότητας και ότι η συζήτηση για το Κυπριακό περιορίστηκε σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο. Αλλού γράφει ότι αγροτικές οργανώσεις για πρώτη φορά συζητούν αλλαγή της πολιτικής για να υπενοικιάζουν τ/κ γη.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «’Τσούζουν’ τα αεροπορικά καρτέλ» και γράφει ότι στα ύψη σκαρφάλωσαν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, αφού σε πολλές περιπτώσεις το ναύλο για μετάβαση από την Κύπρο προς την Ελλάδα, που είναι η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα, είναι πιο ακριβό από ένα υπερατλαντικό ταξίδι από ευρωπαϊκή χώρα προς τις ΗΠΑ. Αλλού σημειώνει ότι νέα τετελεσμένα για τα Βαρώσια προσπαθούν να δημιουργήσουν Άγκυρα και ψευδοκυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει για αδυναμία του κράτους να διαθέσει προς υιοθεσία τα ζώα του καταφυγίου ή να αναλάβει τη φύλαξή τους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απαράδεκτη η κίνηση για τα Βαρώσια» γράφει ότι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας δήλωσε πως η τ/κ κίνηση αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι απαράδεκτη και εξυπηρετεί μόνο την προώθηση της μόνιμης διαίρεσης του νησιού. Αλλού γράφει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή αποτελούν ένδειξη της αδυναμίας και απομόνωσης της Άγκυρας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επικρίσεις που εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με το δείπνο που είχε με τον Κουντρέτ Οζερσάι και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει εξηγήσεις.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/06/2019

Τα δάνεια της Ελλάδας: 200 χρόνια ανάπτυξης και κρίσεων: Βιβλίο του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: