Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το σχέδιο συμπερασμάτων με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, οι υπερβολικές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια, το «φαγοπότι» στον πρώην Συνεργατισμό, η πρόκληση ζημιών σε δημοτικό από μαθητές που κλείδωσαν και εκπαιδευτικούς σε αίθουσα και οι ρωγμές σε κολόνες στην Πλατεία Ελευθερίας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ προς Τουρκία» γράφει ότι αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ απευθύνει η ΕΕ μέσω του σχεδίου συμπερασμάτων, το οποίο ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά. Οι «28» αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων αν συνεχίσει τις προκλήσεις της. Αλλού γράφει ότι συζητήσεις στα κατεχόμενα για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ενώ ο Ερσίν Τατάρ λέει ότι τα Βαρώσια θα γίνουν ξανά Λας Βέγκας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαθητές δημοτικού προκάλεσαν ζημιές στο σχολείο τους ενώ κλείδωσαν ομάδα εκπαιδευτικών σε αίθουσα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Σε στοχευμένα μέτρα παραπέμπουν οι ηγέτες» γράφει ότι το κάλεσμα προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για προετοιμασία επιλογών σχετικά με μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν κατά της Τουρκίας είναι πλέον επίσημο καθώς υιοθετήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο των πωλήσεων ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι πράξεις έγιναν με τους πλέον συμφέροντες για την ΚΕΔΙΠΕΣ, όρους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αναχώρηση του γεωτρύπανου Γιαβούζ με προορισμό περιοχή στα ανοιχτά της Καρπασίας αποδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις όποιες προειδοποιήσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κυρώσεις δείχνει η Σύνοδος» γράφει ότι ένα βήμα παρακάτω από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών, προχώρησε χθες βράδυ η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με μια μικρή αλλά σημαντική προσθήκη στο κείμενο Συμπερασμάτων δίνει ένα γερό χαστούκι στην Άγκυρα για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αλλού γράφει ότι άρον άρον έρχονται από την Βρετανία εξειδικευμένοι τεχνικοί για να «πατσιάρουν» τις κολόνες στην Πλατεία Ελευθερίας αφού εντοπίστηκαν σε αυτές τριχώσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναλυτικά στοιχεία για την μισθοδοσία και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών καθώς και για άλλα ωφελήματα που απολαμβάνουν, ζήτησε η Βουλή.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Φαγοπότι στον πρώην Συνεργατισμό» γράφει ότι φαγοπότι εκατομμυρίων φαίνεται ότι στήθηκε στα ερείπια του Συνεργατισμού αφού μεταξύ άλλων έγιναν χιλιάδες ύποπτες πωλήσεις ακινήτων ενώ δόθηκαν και παχουλές αποζημιώσεις μέχρι 180 χιλ. ευρώ σε αξιωματούχους οι οποίοι πήραν το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου, αλλά μετά κρίθηκαν αναγκαίοι και επέστρεψαν πίσω στις ΚΕΔΙΠΕΣ με μισθούς πέραν των 5 χιλ. ευρώ το μήνα. Αλλού αναφέρεται σε «υψηλά αεροπορικά ναύλα με ευθύνη της Κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαθητές δημοτικού προκάλεσαν ζημιές στο σχολείο τους ενώ κλείδωσαν ομάδα εκπαιδευτικών σε αίθουσα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Υπερβολική τιμή 690 ευρώ για να πετάξεις στην Αθήνα» γράφει ότι το Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει εξουσία να παρεμβαίνει στην αγορά ή να καθορίζει τιμές, καθώς υπήρχαν παράπονα για υπερβολικές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια σε δημοφιλείς προορισμούς, ειδικά στην Ελλάδα όπου οι τιμές ανέβηκαν για τον Ιούλιο στα 690 ευρώ. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το γάλα, το τυρί και τα αυγά είναι τα πιο ακριβά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Ο μυστικός δείπνος οδηγεί στην σταύρωση!» αναφέρεται στην συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάϊ χαρακτηρίζοντας την ως «ύποπτη» γιατί όπως αναφέρει, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ είναι οπαδός της λύσης δύο κρατών, «μια λύση που αποδεδειγμένα πλέον και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συζητήσει». Αλλού γράφει ότι με το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ευνοήθηκε συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία έχει μετοχές ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επανέρχονται οι φωνές για πλήρη Νατο-ποίηση της Κύπρου και πλήρη έλεγχο της από την ιμπεριαλιστική αυτή συμμαχία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Επιχειρείται διασύνδεση Ενεργειακών-Κυπριακού» γράφει ότι «τα προβλήματα και η λανθασμένη πορεία ξεκίνησε όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άρχισε να μιλά δημόσια για διαμοιρασμό των εσόδων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και συνέχισε με την δήλωση Αναστασιάδη τον Ιανουάριο του 2015 ότι το θέμα του φυσικού αερίου θα πρέπει να συζητηθεί τελευταίο. Αλλού αναφέρεται σε «χρυσά» αεροπορικά εισιτήρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν αναστολή του 5G.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/06/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: