Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Η κηδεία των πρώτων δύο θυμάτων του 35χρονου καθ` ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου, χθες στο Αρεδιού, η ανταλλαγή εγκληματιών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και κατεχομένων, η παραβίαση κοινοτικής οδηγίας από τις δηλώσεις πολιτικών κατά της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και η χθεσινή συζήτηση για το ΓεΣΥ στην Βουλή, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η πρώτη ταυτόχρονη ανταλλαγή εγκληματιών» γράφει ότι μέσω των Ηνωμένων Εθνών παραδόθηκαν στην κυπριακή Αστυνομία οι τέσσερεις Γεωργιανοί που καταζητούνται για τον φόνο του ΄Ερνεστ Λεωνίδη, ενώ στις αρχές των κατεχομένων παραδόθηκε Πακιστανός ο οποίος φέρεται να σκότωσε Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη. Αλλού γράφει ότι τάφηκαν χθες στο Αρεδιού τα πρώτα δύο θύματα του 35χρονου, καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνου, η 36χρονη Λίβια-Φλορεντίνα και η 8χρονη κόρη της ΄Ελενα-Ναταλία Μπουένο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λευκωσία κινείται νομικά εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με τους Τούρκους στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Παραβίαση Οδηγίας η επίθεση στην ΕΠΑ» γράφει ότι το πρόσφατο μπαράζ δηλώσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικά κόμματα κατά της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και της απόφασης να διεξάγει έρευνα στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τους χειρισμούς του για το ΓεΣΥ, αποτελεί μορφή και πολιτικής και εξωτερικής παρέμβασης η οποία παραβιάζει διατάξεις κοινοτικής οδηγίας. Αλλού αναφέρεται στην δικοινοτική ανταλλαγή καταζητουμένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κομμάτι της ψευδοοροφής στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας κατέρρευσε χθες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ελεγκτής.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κατάδυση στη λίμνη της φρίκης» γράφει ότι δραματικά ήταν τα δευτερόλεπτα όταν ο δύτης Πάμπος Ομήρου, μέσα σε καλαμιώνα στην λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, άγγιξε το άψυχο σωματάκι της εξάχρονης Σιέρα, ενός από τα εφτά θύματα του κατά συρροή δολοφόνου. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στην κηδεία της 36χρονης Λίβια-Φλορεντίνα και της 8χρονης κόρης της ΄Ελενα-Ναταλία Μπουένο χθες στο Αρεδιού. Αλλού γράφει ότι οκτώ χρόνια μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί κι ακόμα δικάζεται πειθαρχικά ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος ζήτησε να φύγει από την υπηρεσία για ψυχολογικούς λόγους αλλά εμποδίστηκε για να διωχθεί πειθαρχικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο κόκκινο η ένταση από επίθεση σε δεξαμενόπλοια που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Γην και Ύδωρ Υπουργικού σε ντιβέλοπερ» γράφει ότι με απόφαση του ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2018 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κήρυξη τμήματος εδάφους της Δημοκρατίας στην κοινότητα Σοφτάδων (επαρχία Λάρνακας) ως χώρου ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής κατόπιν αίτησης της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία εμπλέκεται στην ανταλλαγή φιλέτου κρατικής γης με ιδιωτική στην Γερμασόγεια. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία της 36χρονης Λίβια-Φλορεντίνα και της 8χρονης κόρης της ΄Ελενα-Ναταλία Μπουένο χθες στο Αρεδιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζομένους να δώσουν ενωμένοι την μάχη για τα αιτήματα τους και για ανανέωση της σύμβασης.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Μερικοί γιατροί απορρίπτουν νέους ασθενείς» γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μίλησε χθες στην Βουλή για παράπονα ότι μερικοί γιατροί που είναι γραμμένοι με το ΓεΣΥ απορρίπτουν να δουν ασθενείς και κάνει λόγο για «ανήθικη συμπεριφορά». Αλλού αναφέρεται στην κηδεία της 36χρονης Λίβια-Φλορεντίνα και της 8χρονης κόρης της ΄Ελενα-Ναταλία Μπουένο χθες στο Αρεδιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κομμάτι της ψευδοοροφής στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας κατέρρευσε χθες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Σκληρό γεωπολιτικό πόκερ» γράφει ότι σε σκληρό γεωπολιτικό πόκερ εξελίσσεται η τακτική της Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ανοίξει μέτωπα όχι μόνο με την Ελλάδα και Κύπρο – κατ΄ επέκταση με την Ευρώπη – αλλά και με τις ΗΠΑ. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Γιώργου Παμπινιώτη ότι «η κυπριακή διάλεκτος είναι ευλογία για τον ομιλητή της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην απόβαση στην Νορμανδία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Μετατρέπουν την Κύπρο σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ!» αναφέρεται στο νομοσχέδιο Μενέντες-Ρούπιο σημειώνοντας ότι «δεν έχει στόχο την υποβοήθηση από πλευράς ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού (πουθενά δεν υπάρχει τέτοια αναφορά) αλλά στοχεύει στην συμμετοχή της Κύπρου σε πολιτικές εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν στην Ανατολική Μεσόγειο». Αλλού γράφει ότι «επιτακτική ανάγκη η απαλλαγή από την επικίνδυνη για τον τόπο και εχθρική για τα λαϊκά στρώματα διακυβέρνηση της Δεξιάς-Ακροδεξιάς». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ για εθελοντική κατάταξη των ΑΚΕΛιστών στον στρατό για να πολεμήσουν ενάντια στον χιτλεροφασισμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Εξαιρετικά ανεύθυνες οι πράξεις του Προέδρου Τραμπ» γράφει ότι ο Πρέσβης της Κίνας στην Λευκωσία Huang Xingyuan εκτιμά ότι έντονα ορατός είναι ο κίνδυνος για πρόκληση παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Αλλού αναφέρεται στην έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου χαρακτηρίζοντας την ως «άτσαλη προσπάθεια» για να κατευθυνθεί το βλέμμα της κοινής γνώμης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει για «δυναμική παρέμβαση του Δημοκρατικού Κόμματος για την απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν αναδιαρθρώσεις δανείων για εκποιήσεις».

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/06/2019

Ο Βρετανός ΥΠΕΣ Τζαβίντ «δίνει» Ασάνζ στις ΗΠΑ: Απαιτείται και η συμφωνία δικαστηρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: