Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, σχεδόν μία βδομάδα μετά την έναρξή του, η ομιλία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη χθες βράδυ στην αμερικάνικη Πρεσβεία καθώς και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο ΡΙΚ χθες και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού για το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως δεσπόζουν στα κύρια θέματα.

Προβάλλονται επίσης η κατάσταση στον ΔΗΣΥ, η φερόμενη ως πρόθεση του Μητροπολίτη Κιτίου να παραιτηθεί, τα ενεργειακά καθώς και έκθεση της ΕΕ για τις εξαρτησιογόνες ουσίες στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τα πρώτα παρατράγουδα» αναφέρεται στα προβλήματα και πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ότι θα υπάρξει λαϊκή κατακραυγή αν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις για επιστροφή των αποκοπών. Προβάλλει επίσης την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην δεξίωση με την ευκαιρία της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ όπου δηλώνει την ετοιμότητά του για συνομιλίες ενώ η Πρέσβειρα Τζούντιθ Γκάρπερ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Δημόσιοι υπάλληλοι ούτε σεντ αναδρομικά» γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ιεραρχεί ψηλά ως σημαντικότερο τον κίνδυνο ανατροπής της δημοσιονομικής σταθεροποίησης λόγω των δικαστικών αποφάσεων για το κρατικό μισθολόγιο. Αλλού γράφει ότι εκτεταμένα είναι τα κρούσματα αστυνομική διαφθοράς και κακοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας έκανε παράδοση ανθοπωλείου. Γράφει επίσης ότι η Κυβέρνηση επιμένει ότι με στο μεσαίο σενάριο τα έσοδα από το Αφροδίτη είναι δυνατόν να φθάσουν τα 9,4 δις δολάρια.

“Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Κούρσα γιατρών με τον χρόνο» και γράφει ότι κατά δεκάδες συρρέουν στα ιατρεία των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ οι πολίτες ενώ στο λογισμικό του συστήματος παρατηρείται υπερσυνταγογράφηση και αυξημένος αριθμός παραπεμπτικών για εργαστηριακές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Γράφει επίσης ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι είναι έτοιμος προς παραίτηση ο Κιτίου Χρυσόστομος.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εκθεση – κόλαφος για την Επίτροπο Διοίκησης» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας σημειώνει με ανησυχία ότι το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως δεν έχει διεξάγει οποιεσδήποτε δράσεις που να στοχεύουν στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Αλλού αναφέρει ότι η εξοικείωση με το ΓεΣΥ ανεβάζει ρυθμούς. Επίσης αναφέρει ότι το 0,3% στην Κύπρο έκανε χρήση ΜDMA, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail” με τίτλο «Δημόσιοι υπάλληλοι ενθαρρύνονται να κινήσουν αγωγές» γράφει ότι σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, τράπεζες ενθαρρύνουν δημοσίους υπαλλήλους να προχωρήσουν σε αγωγές κατά του δημοσίου για τις αποκοπές. Προβάλλει επίσης την ομιλία του προέδρου στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Αλλού αναφέρει το επικίνδυνο συγκρότημα έργων στην Τάλα ενδεχομένως να κατεδαφιστεί πολύ νωρίτερα από ό,τι προνοείται στη δικαστική απόφαση.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Σιγή ιχθύος από Αναστασιάδη για τα δυο κράτη» γράφει ότι «΄’σφάζονται’ στο μεγάλο κόμμα της Δεξιάς-Ακροδεξιάς ενώ στο ΔΗΣΥ γίνεται εμφύλιος και τίθεται θέμα παραίτησης του Αβέρωφ Νεοφύτου. Γράφει επίσης ότι το μήνυμα των Ευρωεκλογών είναι ότι το σύστημα δε δουλεύει. Προβάλλει επίσης το 32 παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ στις 2-4 Ιουλίου.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Η Ατζέντα του καλοκαιριού» γράφει ότι το χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού είναι η λανθάνουσα μορφή των εξελίξεων. Αλλού προβάλλει το ΓεΣΥ και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν σύντομα. Γράφει ότι το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ την ερχόμενη Δευτέρα είτε θα εκτονώσει την κρίση στο κόμμα είτε θα συνεχίσει η αναταραχή.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/06/2019

Σήμερα μια χώρα ανήκει σ’ αυτόν που ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης είχε πει ο Ουμπέρτο Έκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: