File photo: Ελληνικές εφημερίδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η μελέτη βιώσιμης αστικής κινητικότητας για τη Λεμεσό, η αντίδραση της Άγκυρας στις αποφάσεις της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο θάνατος του Δημήτρη Χριστόφια και οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού και τα σχέδια της Τουρκίας για ερευνητικές γεωτρήσεις προβάλλονται ως κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Προσφυγή για Αμμόχωστο» και αναφέρει ότι οι πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης και Ερατώ Μαρκουλλή, προκρίνουν προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας στην περίπτωση που γίνουν κινήσεις στην περίκλειστη πόλη, που θα παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τιμές εν ενεργεία Προέδρου θα κηδευθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι έκθεση του Στ. Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες καταγράφει προβλήματα στην Πάφο.

«Η Λεμεσός του 2030. Ποιο είναι το σχέδιο;» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει πως έχει ολοκληρωθεί η μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και ότι τα έργα θα αρχίσουν σε μερικούς μήνες να μπαίνουν σε πορεία εφαρμογής. Αλλού γράφει ότι τρεις είναι οι υποψήφιοι για το θρόνο του Κιτίου και ότι η εκλογή νέου μητροπολίτη θα προσμετρήσει τις νέες ισορροπίες που ίσως κρίνουν στο εγγύς μέλλον και το αποτέλεσμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Γιαβούζ ήρθε να κλειδώσει τα τετελεσμένα.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Non paper από την Άγκυρα» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η Άγκυρα απέστειλε σε 27 κράτη μέλη (με εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία) «non paper» με το οποίο ζητά από την ΕΕ να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η σορός του Δημήτρη Χριστόφια θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη. Αλλού αναφέρεται στα τουρκικά παιχνίδια για την Αμμόχωστο.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Ύστατο Χαίρε στον Δημήτρη Χριστόφια» και γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Άνθρωπος που αγάπησε την Κύπρο και το λαό της όσο λίγοι, περνά στην αιωνιότητα και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, που θα τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία. Αλλού γράφει ότι η πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας διαψεύδει την «ανάπτυξη» και την «κοινωνική ευημερία». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι είναι ζήτημα επιβίωσης για τον Ερντογάν το σημερινό αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης.

«’H λύση του Κυπριακού είναι η μόνη διέξοδος’» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ που γράφει ότι καμία θετική ώθηση από πλευράς της Κυβέρνησης δεν μπορεί να θολώσει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου δεν δεσμεύτηκαν σε τίποτε αναφορικά με τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού. Αλλού γράφει ότι η κηδεία του πρώην Προέδρου Χριστόφια θα τελεστεί την Τρίτη. Αλλού γράφει για τις άδειες οικοδομών.

H εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Κίνηση επέκτασης στο Βαρώσι» γράφει στο κύριό της θέμα ότι στοιχείο συνολικού σχεδιασμού για «out of the box» ρυθμίσεις στο Κυπριακό, εκτιμάται ότι αποτελεί το άνοιγμα της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνομιλίες για ενεργειακά θέλει η Άγκυρα. Αλλού γράφει ότι μένει ως ΓΓ ο Άντρος Κυπριανού και προχωράει σε σχεδιασμό για βουλευτικές και προεδρικές.

Η «Σημερινή της Κυριακής» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ο χάρτης με τα επόμενα σχέδια της Άγκυρας» και αναφέρει ότι με χάρτη αποτυπώνει την ερευνητική της δράση η Τουρκία, η οποία έχει την πολυτέλεια να προχωρεί σε προκλήσεις όπου και όποτε κρίνει σκόπιμο. Αλλού γράφει ότι με τιμές εν ενεργεία Προέδρου κηδεύεται την Τρίτη ο Δημήτρης Χριστόφιας. Σε άλλο θέμα γράφει για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και αναφέρεται σε σίριαλ για το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή.

ΚΥΠΕ
23/06/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: