Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Kύριο θέμα σε όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και σήμερα Κυριακή είναι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι δηλώσεις της Άγκυρας για το θέμα υπό το φως και της διακήρυξης των MED 7 για μέτρα , την οποία η Λευκωσία θεωρεί δυνατό χαρτί ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με προσφυγές στο ΕΔΑΔ, το ΓεΣΥ, οι εξελίξεις στον ΔΗΣΥ μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου, οι αυξανόμενες καταγγελίες για κλοπές στην Πέγεια και η κίνηση στην αγορά ακινήτων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Στις Βρυξέλλες μέσω…Μάλτας» και αναφέρει ότι οι αποφάσεις στη σύνοδο των MED7 αποτελούν σημαντική εξέλιξη και γερή βάση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αλλού προβάλλει τη χθεσινή ανακοίνωση του Αχιλλέα Δημητριάδη για τις προσφυγές στο ΕΔΑΔ και τα ερωτήματα που θέτει. Η «Α» αναφέρεται επίσης σε εισηγήσεις των εμπλεκομένων στο ΓεΣΥ για αντιμετώπιση προβλημάτων και καλύτερη λειτουργία.

«Πως η Κύπρος έγινε όμηρος της Τουρκίας» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει πως η Λευκωσία βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου λόγω του Πορθητή και ότι η Άγκυρα κλιμακώνει την κατάσταση με αντίμετρα στα εντάλματα που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού φιλοξενεί έρευνα για τις οικιακές εργαζόμενες στην Κύπρο και ότι από το 2010 υπάρχει απόφαση για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΥΠΕΣ στο Υπουργείο Εργασίας για το καθεστώς τους. Επίσης ο «Π» αναφέρεται σε αποτίμηση των ευρωεκλογών από τα διάφορα όργανα του ΑΚΕΛ και στις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Στον βυθό το γεωτρύπανο» γράφει στο κύριό του θέμα ότι στον Πορθητή μεταφέρονται υλικά για γεώτρηση και ότι η Λευκωσία δίνει μάχη στην ΕΕ έχοντας και τις αποφάσεις των MED7 στο χέρι που ζητούν μέτρα από την ΕΕ και εκφράζουν αλληλεγγύη στην Κύπρο. Αλλού γράφει πως κάθε χρόνο γίνονται και πιο ακριβά τα ενοίκια σε όλες τις πόλεις με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 50 έως 250 ευρώ. Ο «Φ» φιλοξενεί επίσης δηλώσεις παραγόντων της ομογένειας για τη διαφωνία τους με το ΑΚΕΛ ως προς την εκτίμηση για το νομοσχέδιο Μεντέντεζ-Ρούμπιο.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Κύπρος απούσα ενώ τα γεγονότα τρέχουν» αναφέρεται στην τροπή που παίρνει η προσφυγή στο ΕΔΑΔ για περιουσία στην Αμμόχωστο και το γεγονός, όπως γράφει, ότι η Λευκωσία είναι απούσα και αφήνει αβοήθητους τους πρόσφυγες. Σε άλλο ρεπορτάζ φιλοξενεί συνέντευξη ενός βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που απευθύνει κάλεσμα για επαγρύπνηση. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι η Λεμεσός κρατά τα σκήπτρα όσον αφορά την αύξηση στις άδειες οικοδομών, με την Πάφο να ακολουθεί. Λευκωσία Λάρνακα και Αμμόχωστος παρουσιάζουν μείωση.

«Τουριστική σεζόν σημαίνει αύξηση του εγκλήματος» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ που αναφέρεται σε αυξημένες καταγγελίες για κλοπές στην Πέγεια με την αστυνομία να καλεί τους τουρίστες να μην μεταφέρουν τιμαλφή και χρήματα στις παραλίες. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλεται η αντίδραση της Άγκυρας μετά τις ανακοινώσεις των MED7 για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει ότι το διάσημο ναυάγιο Ζηνοβία θα εμφανιστεί σε τηλεοπτική σειρά του Science Channel.

H εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για ΗΠΑ-Τουρκία» γράφει στο κύριό της θέμα ότι η Άγκυρα συνεχίζει τη ρωσική ρουλέτα με τους S-400 και δίνει τελεσίγραφα με την Λευκωσία να παρακολουθεί με προσοχή τα διαδραματιζόμενα. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ για το ανακαινισμένο θέατρο της Λευκωσίας στο οποίο μιλούν πρωταγωνιστές των παρασκηνίων. Η «Κ» αναφέρει επίσης ότι κόκκινα δάνεια 14 δις διαχειρίζονται τέσσερις εταιρείες διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και έρχεται και πέμπτη.

Η «Σημερινή της Κυριακής» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Σχέδιο Τουρκίας για νέα τετελεσμένα» και αναφέρει ότι η Άγκυρα προχωρεί με πλάνο για νέα τετελεσμένα για να αποκομίσει κέρδη και ανταλλάγματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκφράζονται ανησυχίες για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης η «Σ» φιλοξενεί ανάλυση για τα τεκταινόμενα στον ΔΗΣΥ και υποστηρίζει ότι το κόμμα κινείται ανάμεσα στον αγοραίο κοσμοπολιτισμό και τον μεταλλαγμένο εθνοκεντρισμό.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/06/2019

Παραιτήθηκαν Ουκρανοί δημοσιογράφοι από κανάλι, μετά την αγορά του από φιλορώσο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: