Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχασε τον δήμο Κωνσταντινούπολης με την αντιπολίτευση να βάζει τέλος στην επί 25 χρόνια κυριαρχία των Ισλαμιστών, η άφιξη μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, οι πλειστηριασμοί κατοικιών, τα ακριβά ενοίκια για τους φοιτητές και οι χαμηλοί μισθοί στην Κύπρο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ήττα με προεκτάσεις» γράφει ότι «έχασε πανηγυρικά τον δήμο Κωνσταντινούπολης ο Γιλντιρίμ – πονά ο Ερντογάν» προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πρώτη πολιτική ήττα για τον Ερντογάν εδώ και 25 χρόνια, που βλέπει πλέον στο πρόσωπο του ανερχόμενου και δημοφιλούς Ιμάμογλου, το αντίπαλο δέος. Αλλού γράφει ότι μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες έφθασαν στα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας και της οδού Λήδρας περισσότεροι από 450 μετανάστες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρά τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία με το δεύτερο γεωτρύπανο της «Γιαβούζ» κατευθύνεται προς τα ανοιχτά της Καρπασίας όπου προγραμματίζει γεωτρήσεις.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Συντριβή Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη» γράφει ότι η αντιπολίτευση έβαλε τέλος στην επί 25 χρόνια κυριαρχία των Ισλαμιστών και πως ο νέος δήμαρχος εμφανίζεται ήδη ως προεδρικός αντίπαλος του Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι οι τοπικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα ενώνουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της περιοχής τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα υψηλά ενοίκια «καίνε» τους φοιτητές αφού έως και 700 ευρώ χρειάζονται για ένα διαμέρισμα κοντά σε πανεπιστήμιο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Έχασε την Πόλη ο Ερντογάν» γράφει ότι ηχηρό χαστούκι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα της Κωνσταντινούπολης. Η αμφιλεγόμενη προσπάθεια του να ανατρέψει το αποτέλεσμα της 31ης Μαρτίου όχι μόνο απέτυχε αλλά αντίθετα ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Αλλού γράφει ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι με καταγωγή από την Πάφο αφίχθηκαν προχθές στην πόλη για να παραστούν στην τελετή ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων συντήρησης του Χαμάμ στην Κάτω Πάφο και του μιναρέ του τζαμιού Κεμπίρ-Αγίας Σοφίας στον Μούτταλο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε κινητοποίηση ήταν την Παρασκευή Αστυνομία και στρατός λόγω της παρουσίας drone πάνω από στρατόπεδα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στο σφυρί ακίνητα 125 εκ. ευρώ» γράφει ότι ακίνητα αξίας 125 εκ. ευρώ περιλαμβάνει το καλεντάρι των πλειστηριασμών μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ συνεχώς προστίθενται καινούργια. Η λίστα περιλαμβάνει περισσότερες από 130 κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αξία κάτω από το όριο του «Εστία». Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα που έφτασαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ από αρχηγούς κρατών, ανθρώπους του Πολιτισμού και απλούς πολίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος έχει πιο χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και πιο υψηλό κόστος ζωής στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/06/2019

Η εκπομπή ‘’Καλημέρα’’ πρώτη σε τηλεθέαση, πρωτιά Alpha στο δελτίο ειδήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: