Η Ελλάδα και η Γαλλία διατηρούν με “reso” ζεσταμένο το μενού των φρεγατών Belhara

Το ραντάρ της Belhara έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής έως και 16 στόχων. Φωτογραφία , πηγή DCNS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Δια μέσου Γαλλικών τραπεζών αναζητείται η χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσει- αν ξεκινήσει ποτέ- η κατασκευή της πρώτης Ελληνικής ψηφιακής φρεγάτας Belhara.

Μέσω επιστολής που εστάλη από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προς την Γαλλία, μετά από πίεση των Γάλλων, όπως λένε πηγές από το υπουργείο άμυνας, η Ελληνική πλευρά γνωστοποιεί ναι μεν το ενδιαφέρον της, πλην όμως υπενθυμίζει ότι τα ταμείο είναι μείον, άρα μια επιπλέον κίνηση προς ανεύρεση χρημάτων, είναι και τα πιστωτικά ιδρύματα του Παρισιού.

  • Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι της ενδιαφερόμενης εταιρίας που κατασκευάζει τις φρεγάτες θα πρέπει να τρέξουν να μάθουν, να ερευνήσουν αν τυχόν υπάρχει ο τρόπος δια μέσου των Γαλλικών τραπεζών- και φυσικά με ποιους όρους- θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρόγραμμα ναυπήγησης του Ελληνικού πλοίου.
    Πολύ σύντομα να θυμίσουμε πως η Γαλλία ήταν εκείνη που έριξε στο διαπραγματευτικό τραπέζι την πρόταση των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα ως μέσω χρηματοδότησης, πράγμα που τελικά ναυάγησε σε λιγότερο από ένα χρόνο.
  • Στη συνέχεια η επόμενη πρόταση ήρθε ξανά από την Γαλλία, ήταν αυτή τη φορά μια ρεαλιστική σκέψη, να ξεκινήσει η ναυπήγηση δυο πλοίων, ένα για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό κι ένα για το Ελληνικό με χρήματα των Γάλλων και η παράδοση να γίνει δια μέσου του ναυτικού προς την Ελλάδα. Κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν με την Ολλανδία.Για κάποιον λόγο, μπορεί αυτή η σκέψη να υπάρχει ακόμα στο τραπέζι, πλην όμως δεν φαίνονται ζεστοί οι Γάλλοι να προχωρήσουν κάτι τέτοιο, προς το παρόν .

Νέα πρόταση, επιφυλακτική η ελληνική πλευρά

Πριν δυο 24ωρα η Γαλλική πλευρά – που άλλο ήθελε αλλά δεν το πήρε- έφερε στο προσκήνιο την Ελληνική επιστολή που ζητά από την Γαλλία να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να βρεθεί τράπεζα της Γαλλίας να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό πρόγραμμα.

  • Πάντως πηγές του υπουργείου άμυνας κρατάνε ιδιαίτερα μικρό καλάθι, όπως και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών διότι οτιδήποτε αμυντικό αυτή την εποχή σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει από ελάχιστες έως καμία πιθανότητες χρηματοδότησης.
  • Η Γαλλική πλευρά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήθελαν ένα «πιο βαρύ χαρτί» να έχουν στα χέρια τους, την εκδήλωση ενδιαφέροντος επισήμως από το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Το «Letter of Intent» υψηλότερης σημασίας, ίσως της τελευταίας βαθμίδας με το οποίο η Ελλάδα θα δεσμεύεται μέσω του ενδιαφέροντός της προς την Γαλλία για τα συγκεκριμένα καράβια.
  • Το χαρτί που θα ήθελε το Παρίσι είναι εκείνο που θα έγραφε επισήμως ερωτήσεις πότε μπορείτε να μας τα παραδώσετε, πόσο κοστίζει το ένα επιπλέον σύστημα ή το άλλο κ.ο.κ. Με το έγγραφο που έφυγε τώρα ουσιαστικά εκείνο που λέει η Ελληνική πλευρά είναι «πείτε μας τι τρέχει στην Γαλλία, ψάξτε, μάθετε, βρείτε, αν θέλετε να ακολουθήσει το επίσημο έγγραφο ενδιαφέροντος» .

Ένα τέτοιο χαρτί θα είχε μεγάλη εμπορική αξία για την Γαλλική πλευρά η οποία σαφέστατα θα έκανε αρκετά ταξίδια και σε άλλες υποψήφιες χώρες, δείχνοντάς το και λέγοντας κοιτάξτε η Ελλάδα, ο ναυτικός λαός έχει επιλέξει εμάς.

Κοινώς με αυτή την επιστολή δεν μηδενίζεται το θέμα των Belhara αλλά το κρατάμε «ζεστό». Άλλωστε με την Group Naval υπάρχει σειρά εγγράφων και αλληλογραφία δυο ετών με αντίστοιχα «Letter of Intent», πράγμα που συμβαίνει κυρίως με στόχο να μην παγώσει η συνομιλία.

Τα μηνύματα του υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα: Πρέπει να ζήσουμε με ένα δύσκολο σύμμαχο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: