Η Ελλάδα δίπλα στην Κύπρο: Η σκληρή απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις της Τουρκίας

File Photo: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Δ), κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τη θέση ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Παράλληλα εξήγγειλε τον στενό συντονισμό Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ ανέδειξε την ενισχυμένη διπλωματική θέση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε ως «πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε», μέσω των ερεισμάτων και των συμμαχιών που έχει διαμορφώσει σε διεθνές επίπεδο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο την από κοινού διαμόρφωση των επόμενων κινήσεων Αθήνας και Λευκωσίας, σε διπλωματικό επίπεδο.

«Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ακόμα και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει προχωρήσει σε γεώτρηση», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

Ουρλιάζει ο Ερντογάν εναντίον του Μακρόν: Απειλεί την Κύπρο, έχει δικαιώματα, λέει

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Όπως σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και συμφώνησαν να κινηθούν το επόμενο διάστημα, «ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» και «να συνδιαμορφώσουμε από κοινού, τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και οι δύο συμμετέχουμε».

Όπως είπε, «συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα, ότι «η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα».

Τόνισε ότι έχει επίσης επιβεβαιωθεί «από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που έγινε δυνατή μέσα από πολυμερείς συνεργασίες», στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και «από το μεγάλο και τολμηρό ιστορικό βήμα, από πλευράς μας: της επίλυσης δηλαδή της χρόνιας διαφοράς μας με του βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε αφάνταστα το ρόλο και την αξιοπιστία της Ελλάδας, στο διεθνές στερέωμα».

«Γι΄ αυτό το λόγο» συνέχισε, «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά της είναι σημαντικότερα από ποτέ, γι’αυτό και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται, και κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέτασε το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ αξιολόγησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά και την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ο “Πορθητής” πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ αλλά και η συνολική στάση των ΗΠΑ στην περιοχή. Εντός ολίγου αναμένονται και επίσημες δηλώσεις από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Η επικοινωνία των δύο αρχηγών έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για κυρώσεις στην Τουρκία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, υπενθυμίζει η ΝΔ

Η «Πειραιώς» σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας υπενθυμίζει τις εξής δυο τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ΜΜΕ:

«14/5/19 Σκαι: Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική.

22/5/19 News247: Δεν είναι η δουλειά μου ούτε να κάνω εκτιμήσεις, ούτε να φοβάμαι. Η δουλειά μου είναι να δρω. Έχω πει ξεκάθαρα ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τσαβούσογλου: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Κατρούγκαλος: Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας».

Σε στενό συντονισμό Λευκωσία και Αθήνα για τις τουρκικές ενέργειες, λέει ο Προδρόμου

Τον στενό συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου.

Λέει τέλος ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.

Υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση αλλά δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε, λέει ο Εκπρόσωπος

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Στον βυθό το γεωτρύπανο: Η Λευκωσία έχει πλέον ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η γεώτρηση στην ΑΟΖ

«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στην δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.

Μιλώντας την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανό «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου, ενώ το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, κατευθύνεται επίσης προς την περιοχή.

Μια ημέρα νωρίτερα, διπλωματικές πηγές από την Λευκωσία, αναφερόμενες στο ενδεχόμενο έναρξης της τουρκικής γεώτρησης 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, έλεγαν ότι υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή ότι υπάρχει και δεν υπάρχει γεώτρηση σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική πληροφόρηση.

Όσον αφορά τη στόχευση της Λευκωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής κατάληξη σε μέτρα, μέσα από διαβουλεύσεις. Σκοπός είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα μέτρα αυτά να είναι μεν αποτρεπτικά για την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως να είναι και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των εταιρών, ανέφερε η ίδια πηγή, υποδεικνύοντας πως σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που επέβαλλαν την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ζητά το ΚΚΕ

Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που επέβαλλαν την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ζητά το ΚΚΕ τονίζοντας ότι η «επικίνδυνη» πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που «εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, όχι μόνο δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο τροφοδοτεί την προκλητικότητα της «συμμάχου» Τουρκίας, αλλά και οδηγεί τους λαούς σε περιπέτειες».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει τις μεγάλες του ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή και την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε καθησύχαζαν τον ελληνικό λαό μιλώντας για «θετική ατζέντα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε εναπόθεταν το όλο ζήτημα στην παρέμβαση του αμερικοΝΑΤΟϊκού παράγοντα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μόλις πριν λίγες μέρες, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας έκανε λόγο για «τζούφιες γεωτρήσεις» της Τουρκίας. Αυτή η αντιμετώπιση των εξελίξεων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση» σημειώνει το ΚΚΕ.

Τονίζει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθεί την επικίνδυνη πολιτική που εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο τροφοδοτεί την προκλητικότητα της «συμμάχου» Τουρκίας, αλλά και οδηγεί τους λαούς σε περιπέτειες».

Τέλος, με την ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «ζητά να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που επέβαλλαν την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ».

Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ και ΑΠΕ

Ο Ερντογάν τρέμει και μόνο με την ιδέα της σύλληψης του προσωπικού του “Πορθητή”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: