Η Ε.Ε. αναμένεται να εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την επίθεση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γερμανό ομόλογό τους, Heiko MAAS. Copyright: European Union




Τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκφράσουν “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης αναμένεται να δεσμευθούν να “απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία”. Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο δήλωσης που συντάχθηκε και θα εκδοθεί σήμερα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Αναλυτικά, η Ε.Ε. θα επαναλάβει ότι καταδικάζει “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και θα σημειώνεται ότι “η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ”.

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης διεκδικεί αφενός πολιτικά και διπλωματικά μέτρα, στο επίπεδο των Συμπερασμάτων που θα εκδώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών για τη διεύρυνση. Αφετέρου, η κυπριακή Κυβέρνηση διεκδικεί νομικά μέτρα, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, στις 20-21 Ιουνίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους ομολόγους του όπως τα τρία βασικά ντοσιέ της Τουρκίας, δηλαδή τα ενταξιακά κεφάλαια, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και το ζήτημα των θεωρήσεων διαβατηρίων διασυνδεθούν ευθέως και με τον τερματισμό των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στη κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειώσουμε ότι τα εν λόγω τρία ντοσιέ είναι ήδη στο ψυγείο λόγω της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία. Ωστόσο, ενδεχόμενο πάγωμά τους και σε σχέση με τη κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει τη δική του προστιθέμενη αξία, καθώς για να προχωρήσουν τα εν λόγω ντοσιέ δεν θα αρκεί η επαναφορά του κ. Ερντογάν στο κράτος δικαίου, αλλά θα πρέπει να τερματίσει και τις έκνομες δραστηριότητες στη κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το ζήτημα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, (που απαιτεί ο Ερντογάν καθώς θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Ευρώπη, αγγίζοντας τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως), θα προϋποθέτει και τον τερματισμό κάθε έκνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτά λοιπόν τα μέτρα επιδιώκεται να τοποθετηθούν στα Συμπεράσματα της διεύρυνσης, για τη Τουρκία τα οποία θα εκδοθούν αύριο.

Σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο που απεκάλυψε ο “Φ”, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκείτο να δηλώσει έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα προς τη Τουρκία, ενώ η Λευκωσία πιέζει ώστε το τελικό κείμενο περνά από τη θεωρία, στη πράξη.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της αίθουσας του Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους ομολόγους του να περάσουν από τη θεωρία στη πράξη, ενώ τους επεσήμανε ότι τα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν. Η Άγκυρα, ανέφερε, έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, ανακοινώνοντας την πρόθεση να αποστείλει και δεύτερο ερευνητικό πλοίο, ίσως και εντός τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ όπου δραστηριοποιούνται ευρωπαϊκές εταιρείες. Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.

Όπως πληροφορείται ο “Φιλελεύθερος”, στήριξη στη Κύπρο εξέφρασε η Ιταλία, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να έχει αφηρημένη έννοια, αλλά ότι θα πρέπει να καταστεί συγκεκριμένη. Για συγκεκριμένη αντίδραση μίλησε και η Γαλλία. Μέτρα ζήτησε η Αθήνα, σημειώνοντας ότι εάν η Τουρκία δεν κληθεί να καταβάλει κόστος, τότε θα προχωρήσει και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κύπρου, αλλά ενδεχομένως να επεκταθεί και προς την Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ να απαντήσει στις τουρκικές παράνομες ενέργειες με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, και επεσήμανε ότι το θέμα θα εξεταστεί από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20-21 Ιουνίου.

Κατρούγκαλος: Ήρθε η στιγμή για ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής της ΕΕ προς την Τουρκία

Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου προέταξαν, σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών, τόσο διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, όσο και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης στο Λουξεμβούργο.

Αυτό τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Στο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, τέλος, για τα θέματα διεύρυνσης, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επαίνεσε σήμερα και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών να αναφερθούν σε αυτήν, σαν ένα μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και για να υποστηρίξουν το ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να στηριχθούν για να μπορεί και η ΕΕ να συνεχίσει να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

Βέμπερ: ‘Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ’

“Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ”, δήλωσε πριν από λίγο με ανάρτησή του το Twitter, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

“Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου”, τονίζει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ. “Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας”, καταλήγει στο μήνυμά του.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ και το ΚΥΠΕ

Δεν θεωρεί πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο» διότι δεν συμφέρει στην Τουρκία λέει ο Αποστολάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: