Η διαχρονική σχέση του ΠΝ με τους νησιώτες: Το μήνυμα κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος (video, photos)

Μια εκ των πυραυλακάτων έχει καταπλεύσει σε ακριτικό λιμάνι και ίσως ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα είναι η μικρή ψαράδικη βάρκα που φτάνει κι αυτή στο λιμάνι. Η σχέση ανάμεσα στα πληρώματα των πλοίων του Στόλου και των ακριτών στα νησιά είναι πολύ ιδιαίτερη και πολύ σημαντική για την Ελληνική ναυτοσύνη. Πηγή: ΓΕΝ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Δεκαεννέα λιμάνια, σ’ όλο το μήκος του Αιγαίου, προβλήτες, μικροί και μεγαλύτεροι, πλοία κάθε τύπου και μεγέθους, με πληρώματα που ενώ θ’ ασκούνται σ’ ένα τεραστίων διαστάσεων Μαραθώνιο όπως έχει φανεί εδώ και αρκετές ημέρες, με το χαμόγελό τους θέλουν να υποδεχτούν τους νησιώτες.

Αυτή την ευκαιρία θα έχουν κάτοικοι του Αγαθονησίου, της Αμοργού, της Αστυπάλαιας, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Κάσου, της Κω, των Λειψών, της Μεγίστης, της Νάξου, της Νισύρου, της Πάτμου, της Ρόδου, της Σητείας, της Σύρου, της Σύμης, της Τήλου, των Φούρνων, της Χάλκης.

Η πυραυλάκατος Δανιόλος κατά τη διάρκεια της άσκησης Βροντή. Πηγη: ΓΕΝ
  • Μάλιστα πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνουν με νόημα πως κάποια από αυτά τα νησιά ανήκουν σ’ εκείνα που συνεχώς μπαίνουν στο στόχαστρο της Τουρκικής προκλητικότητας η οποία έχει θελήσει να γκριζάρει περιοχές του Αιγαίου.
  • Επιπλέον η επίδειξη σημαίας στις ακριτικές περιοχές του Αρχιπελάγους είναι κάτι το οποίο δεν θέλει μόνο το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που πολλές φορές γίνονται μάρτυρες της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς ή ακόμη και των προκλήσεων κυρίως στους ψαράδες που πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής τους πλησιάζουν με άγριες διαθέσεις και τους αφήνουν χωρίς το μεροκάματό τους.

Τότε είτε το Λιμενικό είτε το Πολεμικό Ναυτικό με Κανονιοφόρους, Πυραυλακάτους ή Παράκτια Περιπολικά απλώνει την ομπρέλα ασφαλείας προς τον ακρίτα κι αυτή η σχέση που έχει δημιουργηθεί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης κράτος 2019» εντάσσεται όμως και η Καταιγίδα, μια άσκηση-μήνυμα προς όποιον επιβουλεύεται τα Εθνικά δίκαια της πατρίδας μας. Και η πιο σημαντική λεπτομέρεια, που την έχουμε αναδείξει μέσα από την σελίδα μας, είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό ξεπερνά τον έναν μήνα σε διάρκεια των συνεχών πλόων.
  • Η επιτήρηση και παρακολούθηση της Τουρκικής αρμάδας που βγήκε για να ασκηθεί στο Αιγαίο τις προηγούμενες ημέρες επί ένα δεκαπενθήμερο ήταν η αφορμή για περισσότερα από είκοσι μονάδες επιφανείας- και όχι μόνο- να σταθούν πολλές φορές δίπλα στα πλοία της Τουρκίας και να τους υπενθυμίζουν ότι το Αιγαίο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και αποτελεί μέρος του σπιτιού της Ελλάδας και αυτό υπερασπίζονται.
Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από πυραυλακάτους της Διοίκησης ταχέων σκαφών του Αρχηγείου Στόλου, η αιχμή του δόρατος για το Πολεμικό Ναυτικό. Πηγή: ΓΕΝ

Παράλληλα εκτός της Καταιγίδας, της Βροντής, της Ορμής κι άλλων ασκήσεων, υπάρχει σε εξέλιξη και ο Αργοναύτης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που η χώρα μας βρίσκεται εκεί με την φρεγάτα Έλλη, την Κανονιοφόρο Μαχητής, μεταγωγικό C-130, τμήμα διασωστών μάχης της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επτά συμμαχικές δυνάμεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με το Ισραήλ να πρωτοστατεί

Το σοβαρό ναυτικό ατύχημα, η έρευνα και διάσωση, μια άσκηση που δεν είναι μόνο ανθρωπιστική, αλλά αποτελεί και μήνυμα πυγμής και ισχύος ενός κράτους ήταν ένα από τα βασικά σενάρια που κλήθηκαν να υλοποιήσουν δυνάμεις από επτά διαφορετικές χώρες εντός FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Αργοναύτης 2019».

Παράλληλα, μπορεί να αποφεύγεται όμως κατά τη διάρκεια των θαλασσίων γυμνασίων, εξετάστηκαν γι’ ακόμη μια φορά σενάρια προστασίας μιας πλατφόρμας, από ασύμμετρες απειλές.

Πηγή: Σάββας Αγγελίδης στο twitter
  • Τον λόγο εκεί είχαν τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, που η Κύπρος έχει αρχίσει εδώ και μεγάλο διάστημα ν’ αναπτύσσει με επιτυχία και πολλές εκπαιδεύσεις είτε με τις Ελληνικές Ειδικές Επιχειρήσεις, είτε με άλλους στρατούς ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή διαλειτουργικότητα που απαιτείται με τις σύμμαχες χώρες του ενεργειακού άξονα.

Γι’ ακόμη μια φορά θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ιδιαίτερα εντυπωσιακή την συμμετοχή των Ισραηλινών δυνάμεων, είτε αεροπορικών, είτε σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι φυσικά έδρασαν στον ορεινό όγκο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Κύπρου και άλλων χωρών.

Πάντως στο πλαίσιο των επιχειρήσεων επιρροής, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως οι Ισραηλινοί που μας έχουν συνηθίσει να μην δημοσιοποιούν πάρα πολλές πληροφορίες, αυτή τη φορά τόσο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στην πατρίδα τους, οι δραστηριότητες των Ισραηλινών δυνάμεων στην Κύπρο, ήταν στην πρώτη σελίδα ενός ειδησεογραφικού μέσου.

Δείτε το βίντεο και τις εικόνες που έχουν αναρτηθεί στο twitter από τον εκπρόσωπο τύπου των Ισραηλινών Δυνάμεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: