Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μέσα στο νομοσχέδιο του αμερικανικού Πενταγώνου

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον πρέσβη Χ¨αρη Λαλάκο και τον εμπνευστή του νομοσχεδίου γερουσιαστή Robert Menendez. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Η αμερικανική Γερουσία περιέλαβε διάταξη για την άρση του εμπάργκο όπλων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, το γνωστο ως NDAA (National Defense Authorization Act).

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, που οφείλεται στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και στους ακτιβιστές του HALC, της οργάνωσης που ίδρυσε ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης και διευθύνει ο Έντι Ζεμενίδης. Ισχυρή ήταν και η υποστήριξη του στελέχους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τάσου Ζαμπά.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή, η άρση αυτών των περιορισμών αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

  • Η ιστοσελίδα μας σημειώνει ότι παρατηρήθηκε μία πολεμική από άλλες οργανώσεις της Ομογένειας, που δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει το σχέδιο νόμου, και στην ουσία το πολέμησαν. «Έφτασε η στιγμή να σταματήσουν την πολεμική για να μην γράψουμε διευθύνσεις και ονόματα»…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έκανε ένα βήμα προς την κατεύθυνση πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, μία κίνηση που θα μπορούσε να «βελονιάσει» την Τουρκία, γράφει η ιστοσελίδα Defense News που ειδικεύεται σε θέματα του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια και ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνει επίσης πρόνοια που εμποδίζει τη μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εάν η κυβέρνηση της συνεχίσει να σχεδιάζει την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400.

Εμπνευστής του νομοσχεδίου είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων ψήφισε το σχέδιο νόμου την Τρίτη.

“Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τόσο ισχυρή δικομματική υποστήριξη για αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο που θα χαράξει μια νέα πορεία προς τα εμπρός για την ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο κ. Μενεντέζ.

“Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε διπλωματική ενέργεια, δέσμευση και πόρους. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Γερουσίας».

Ως γνωστό, οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο έχουν απαγορευτεί από το 1987, παρόλο που το έθνος αυτό συνεργάζεται με τις Η.Π.Α. σε ορισμένους τομείς ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Ο λόγος για την απαγόρευση των όπλων οφείλεται στην εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν(!) ότι ο εξοπλισμός της Κύπρου με αμερικανικό οπλισμό θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη διόγκωση της σύγκρουσης με την σύμμαχο τους, Τουρκία. Ήταν μία λάθος και άδικη απόφαση, καθώς η Κύπρος των 800 χιλιάδων κατοίκων δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία των 70 εκατ.

Ωστόσο, η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της για την αγορά των S-400, οδήγησε σε αυξανόμενη προθυμία των μελών του Κογκρέσου να επιδείξουν μία ισχυρή πίεση στην Άγκυρα.

Η Γερουσία δεν ενεργεί μόνη της. Τον Απρίλιο, ο βουλευτής David Cicilline, D-R.I., εισήγαγε νομοθεσία που προβλέπει το τέλος του εμπάργκο για την Κύπρο. Το σχέδιο νόμου συγκέντρωσε αρκετούς υποστηρικτές.

Σύμφωνα με τη Γερουσία, το εμπάργκο όπλων εναντίον της Κύπρου την ανάγκασε να προμηθευτεί αμυντικό εξοπλισμό από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει επίσης τη χρήση κονδυλίων για τη μεταφορά αεροπλάνων ή τεχνολογίας που σχετίζονται με τα F-35 στην Τουρκία, εάν παραλάβει τους S-400. Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosoboron Εxport δήλωσε την Τετάρτη ότι το πρώτο S-400 θα παραδοθεί στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Άλλα τμήματα του νομοσχεδίου επιτρέπουν τη χορήγηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας για την Ελλάδα για να αγοράσει αμερικάνικα όπλα, εγκρίνει στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση για την Ελλάδα και την Κύπρο και τη δημιουργία ενός ενεργειακού κέντρου των ΗΠΑ στην Ανατολικής Μεσογείου για να συντονίζει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΠΗΓΕΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΜΕΝΕΝΤΕΖ, DEFENSE NEWS

Ο Ερντογάν εναντίον του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο: Τί δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ; ρωτά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: