Η απόλυτη ήττα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει γκρίνια: Κυρίαρχη η Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τα πρώτα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών, δημοτικών και περιφερειακών, στα γραφεία του κόμματος, Αθήνα, Κυριακή 02 Ιουνίου 2019ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στις περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας, πέτυχαν εντυπωσιακές νίκες, σε αντίθεση με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που βίωσαν την απόλυτη ήττα.

Είναι χαρακτηριστικό της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας, ότι ο χάρτης της χώρας βάφτηκε πάλι γαλάζιος καθώς η Ν.Δ. δεν άφησε κανένα περιθώριο στο κυβερνόν κόμμα, τα στελέχη του οποίου -δημόσια τουλάχιστον- δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες η ήττα έφερε μεγάλη γκρίνια και ο θυμός του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι έκδηλος. Το τελευταίο διάστημα ένοιωσε να είναι μόνος και να προσπαθεί να διασώσει ότι μπορούσε, αν και οι πολίτες ήταν αποφασισμένοι να τον τιμωρήσουν. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν στην πρώτη γραμμή, όπως ανέμενε ο κ. Τσίπρας.

Φαίνεται ότι μεγάλη ζημιά προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, οι εθνομηδενιστικές τάσεις που παρατηρήθηκαν προς το τέλος ης προεκλογικής περιόδου, αλλά και οι παροχές που αντιμετωπίστηκαν ως “ψίχουλα” που δόθηκαν ακριβώς επειδή θα διεξάγονταν οι εκλογές. Η περίφημη διεύρυνση, όχι μόνο δεν έφερε ψήφους, αλλά ονόματα όπως του κ. Θεοχαρόπουλου και άλλων εθνομηδενιστών απομάκρυναν πρώην οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, του λεγόμενου “πατριωτικού μετώπου”.

H Nέα Δημοκρατία, λοιπόν, είναι η νικήτρια των Περιφερειακών Εκλογών καθώς κατόρθωσε να κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε «γαλάζιος» από τη μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που είχε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η νίκη του κ. Αρναουτάκη θεωρείται περισσότερο θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νίκη του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου κέρδισε με 66,2% τη Ρένα Δούρου, η οποία δεν δέχθηκε αξιοπρεπώς την ήττα της, μιας και την απέδωσε σε …παραπληροφόρηση.

Επίσης ο Νεκτάριος Φαρμάκης πέτυχε σημαντική νίκη απέναντι στον Απόστολο Κατσιφάρα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που πλήρωσε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στις Δημοτικές εκλογές και στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας (με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων) η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 35  δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. «το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα».

Στην πρώτη του δήλωση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε:

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε 5 εβδομάδες από τώρα, έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Τότε θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας. Θα βρεθώ -και πάλι- στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχεις ως εξής:

«Σήμερα η Ελλάδα εξέλεξε τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες της. Τους συγχαίρω όλους και διαβεβαιώνω όλους τους Έλληνες ότι, εφόσον με εμπιστευθούν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα τους. Για μας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Μοναδικό κριτήριο, μοναδικός στόχος είναι η ζωή σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο να γίνει καλύτερη για όλους.

Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει, επιτέλους, οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε και, δυστυχώς, ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης. Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών.

Γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλά και στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Και χαίρομαι, γιατί σήμερα στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας επικράτησαν στελέχη που προέρχονται από την μεγάλη μας πολιτική οικογένεια. Συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος. Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας. Γιατί τα εκλεγμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, ασχέτως της προέλευσής τους, γνωρίζουν ότι πρώτη τους προτεραιότητα είναι να ενώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να δουλέψουν για το καλό όλων των πολιτών. Τους εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί μας περιμένει σκληρή δουλειά!

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε 5 εβδομάδες από τώρα, έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Τότε θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας. Θα βρεθώ -και πάλι- στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα.

Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα. Θα γυρίσω και πάλι όλη την Ελλάδα. Πόλη-πόλη, χωριό-χωριό. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Σας ευχαριστώ».

Αποδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε δηλώσεις του από τα Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε:

«Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να ξέρεις και να χάνεις, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας το σημαντικό, όπως είπε: Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

Συγκεκριμένα είπε:

«Οι υποψήφιοί μας έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού, υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπειας. Στην πολιτική, έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις και να χάνεις”.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσους κέρδισαν σήμερα αλλά και από την περασμένη εβδομάδα τις μάχες των δήμων και των περιφερειών, λέγοντας τα εξής:

«Τώρα θα πρέπει να αγωνιστούν για να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τις πόλεις και τις περιφέρειες. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι γνωστές, οι πολιτικές αντιθέσεις είναι γνωστές, όμως πιστεύω ότι θα δοθεί μια δυνατότητα όπου υπάρχει κοινός στόχος να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις για το καλό των πολιτών. Εμείς τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε την μητέρα των μαχών τις εθνικές εκλογές».

Πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα: Νίκη για τον Μωυσή Ελισάφ στα Ιωάννινα

O δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών ανέδειξε νέο δήμαρχο Ιωαννίνων τον Μωυσή Ελισάφ. Μετά από ένα θρίλερ 3 ωρών ο κ. Ελισάφ επικράτησε έναντι του σημερινού δημάρχου Θωμά Μπέγκα με διαφορά περίπου μίας ποσοστιαία μονάδα. Ο κ. Ελισάφ είναι πλέον ο πρώτος Εβραίος δήμαροχος της χώρας.

Στα 161 εκλογικά τμήματα του δήμου Ιωαννιτών το ποσοστό της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ έφτασε το 50,33%, ενώ του νυν δήμαρχου 49,67%.

Σε δήλωση του ο κ. Ελισάφ από το εκλογικό του κέντρο ευχαρίστησε όσους στήριξαν τον αγώνα του. Ειδικότερα ανέφερε:

«Σήμερα τα Γιάννενα έκαναν μια μεγάλη ανατροπή, ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και βαριά την ευθύνη απέναντι σε όλους τους συνδημότες μου. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους μας στήριξαν σε αυτόν τον δύσκολο και επίπονο αγώνα. Θέλω να απευθυνθώ και σε όσους δεν μας ψήφισαν για να τους πω ότι οι εκλογές τελείωσαν και στη νέα εποχή θα πορευτούμε όλοι μαζί.

Θέλω να συγχαρώ τον Θωμά Μπέγκα. Απευθυνόμενος στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων τους διαβεβαιώνω ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει μαζί, να ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε τα Γιάννενα ψηλά

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, όλα τα μέλη της παράταξης που ο καθένας από το δικό του μετερίζι έβαλε το λιθαράκι του για το σημερινό αποτέλεσμα. Με το ίδιο ήθος, με τις ίδιες αξίες και αρχές θα πορευτούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με ένα στόχο… Τα Γιάννενα της νέας εποχής».

Ο κ. Ελισάφ, είναι καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ.

Επί 17 έτη είναι πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΚΙΣΕ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Xρήστος Μέτιος 51,19% (ΝΔ)

Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης: 65,95% (ΝΔ)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης: 55,49% (ΝΔ)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης: 55,35% (ΝΔ)

Περιφέρεια Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης: 57,10% (ΝΔ)

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Θωμάς Αγοραστός: 55,75% (ΝΔ)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα: 59,43% (ΝΔ)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικωστας: 62,03% (ΝΔ)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος: 53,61% (ΝΔ)

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας: 53,59% (ΝΔ)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός: 51,84% (ΝΔ)

Η μοναδική περιφέρεια που δεν κέρδισε υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή της Κρήτης, όπου επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκη της ΝΔ και στους μεγάλους δήμους της χώρας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία επικρατούν σε Δήμους μεταξύ των οποίων:

Της Αθήνας, της Αγ. Παρασκευής, των Αγ. Αναργύρων, του Αμαρουσίου, του Αιγάλεω, του Ζωγράφου, του Π. Φαλήρου, της Κηφισιάς, του Αγρινίου, της Δράμας, της Χαλκίδας, της Χίου, της Ρόδου, της Λάρισας, της Λαμίας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Γιάννης Μώραλης είναι οι νέοι δήμαρχοι στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.

Στον δήμο της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης προπορεύεται με ποσοστό 65,2% έναντι 34,8 του Νάσου Ηλιόπουολου, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον δήμο Θεσσαλονίκης, κατακτά το 67,20% με τον αντίπαλό του, κ. Ταχιάο να συγκεντρώνει το 32,8.

Στον δήμο Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης προηγείται με 57,88% έναντι 42,12 του αντιπάλου του, Νικόλαου Βλαχάκου.

ΝΔ: Ποτέ παράταξη δεν είχε κερδίσει 12 περιφέρειες

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμά τους είναι ηχηρό και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξή της».

Προσθέτει, μάλιστα, πως «αντίστοιχα ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά έναν από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του την συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ

Ποιοι εκλέγονται δήμαρχοι σε όλη την Αττική, τον Πειραιά και τα νησιά

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal