Η αδέσμευτη Κύπρος, ο Τούρκος κατακτητής και τα αρπακτικά που περιφέρονται στη γειτονιά της

Εάν η Κύπρος θα μπορούσε να ήταν (ή είναι) ένα αναλώσιμο πιόνι, τότε γιατί (μιλώντας με σκακιστικούς όρους …) να μήν είναι και ένα “βαρυστόμαχο” πιόνι για την Τουρκία; Με ότι συνεπάγεται ο όρος… ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όλοι ενδιαφέρονται (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) και όλοι -υποτίθεται- νοιάζονται για την ασφάλεια της Κύπρου. Κι ενώ ο πάγιος στόχος της Λευκωσίας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τελικά η διαιώνιση της κατοχής, η τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή επιφέρουν περαιτέρω στρατικοποίηση του νησιού.

Από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε η ΕΕ να είχε την ευθύνη και την υποχρέωση να υπερασπιστεί το κράτος-μέλος της από οποιαδήποτε ξένη εισβολή και ήδη να είχε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της κατοχής κυπριακού-ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς και για τον εποικισμό που αποτελεί έγκλημα πολέμου.

  • Η όλη πολιτική της ΕΕ απέναντι στον παραβάτη του διεθνούς δικαίου θα έπρεπε να ήταν εντελώς διαφορετική. Αφού αποδείχθηκε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει και άλλες συνεργασίες για να καταφέρει, όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και ειδικότερα την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων.

Δυστυχώς, ο τρόπος που λειτουργεί το διεθνές σύστημα και ο ανελέητος διαχρονικός πόλεμος των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή διαμορφώνουν συνθήκες και συνθηκολογήσεις που στηρίζονται σε στρατιωτικούς όρους.

Επέρχεται ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προβλέπει ο Ζεμενίδης: Στήριξη σε Ελλάδα-Κύπρο

Με την εμφάνιση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο οι ισχυροί ανταγωνισμοί ενισχύθηκαν και, όπως ειπώθηκε από αρκετούς, το φυσικό αέριο θα αποδειχθεί στο τέλος της ημέρας ότι είναι ευλογία ή κατάρα για την Κύπρο.

  • Μπροστά λοιπόν σ’ αυτό το επικίνδυνο γεωπολιτικό σκηνικό και κυρίως λόγω των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που φέρνει ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (αποστρατικοποίηση).

Στο έδαφος της Κύπρου υπάρχουν στρατεύματα τριών νατοϊκών χωρών και το κράτος αυτό δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα είναι παράνομα, οι βρετανικές βάσεις είναι κατάλοιπο αποικιοκρατίας (απόφαση Δικαστηρίου της Χάγης για Μαυρίκιο), ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη από τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» που ζητά πλήρη κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Οι Τούρκοι τρυπούν την κυπριακή ΑΟΖ και παρά τις εκκλήσεις από πολλούς για να σταματήσουν, κανένα ισχυρό κράτος -τουλάχιστον έως τώρα- δεν αντιδρά στο βαθμό που θα τους εμπόδιζε να παραβιάσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

  • Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καλούν όλα τα κράτη «να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Παραμένοντας πραγματικά αδέσμευτη, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει με τον Τούρκο κατακτητή και όλα τα αρπακτικά που περιφέρονται στη γειτονιά της;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Εάν η Κύπρος θα μπορούσε να ήταν (ή είναι) ένα αναλώσιμο πιόνι, τότε γιατί (μιλώντας με σκακιστικούς όρους …) να μήν είναι και ένα “βαρυστόμαχο” πιόνι για την Τουρκία; Με ότι συνεπάγεται ο όρος… ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Τα εγκλήματα και οι γενοκτονίες της Τουρκίας, η ιστορική αλήθεια και η ανοχή ΗΠΑ, Ρωσίας, Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: