Γιατί να γίνουν τώρα οι τακτοποιήσεις των ημετέρων, αναρωτήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κώστας Χατζηδάκης στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ με τον Πάνο Χαρίτο. Φωτογραφία via ERT




«Τέτοια φαινόμενα τακτοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανή. Έχουν γίνει και στο παρελθόν με διαφορετικές κυβερνήσεις και έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης για το θέμα των μετατάξεων στη Βουλή μιλώντας στην εκπομπή Focus στην ΕΡΤ.

«Δεν γνωρίζω αυτά τα περί διακομματικής συμφωνίας. Παρακολουθώ το θέμα ως πολίτης και διερωτώμαι για ποιο λόγο να γίνουν όλα αυτά στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Γιατί δεν γίνονταν νωρίτερα ή δεν περίμεναν να γίνουν μετά τις εκλογές; Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια συνολική σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα τους στις εκλογές. Ενώ είναι προφανές ότι οι εθνικές εκλογές είναι επί θύραις, γίνονται αυτές οι τακτοποιήσεις», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι τέτοια θέματα υπάρχουν και έχουν καταγγελθεί από το κόμμα του και στις Ένοπλες Δυνάμεις, και στο υπουργείο Μεταφορών και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Θέλω να κάνω ένα ερώτημα σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε όλα αυτά, αν η Βουλή δεν συνέχιζε να λειτουργεί μετά την προκήρυξη στην ουσία των εκλογών, η θέση του δεν θα ήταν καλύτερη; Τι τους έχει πιάσει; Μόνο η σύγχυση και η αλαζονεία είναι οι δύο εξηγήσεις που μπορεί κανείς να κάνει αποδεκτές», πρόσθεσε.

«Στην προεκλογική περίοδο δεν γίνονται όλα. Υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Την ώρα που εμπλέκονται συγγενείς αξιωματούχων της Βουλής θα έπρεπε να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί και αν υπήρχε τέτοια διακομματική συμφωνία να γίνει νωρίτερα ή αργότερα. Ότι υπήρχε θέμα αποδεικνύεται από το ότι το Μάξιμου άλλαξε ρότα» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως συνταγματολόγοι μίλησαν για καταδολίευση του Συντάγματος και σημείωσε: «Τι σκοπιμότητα υπηρετείται; Ή υπάρχει κάτι ύποπτο, ή στην καλύτερη περίπτωση είναι πείσμα και ετσιθελισμός που παραπέμπει στην κάλυψη του Π. Πολάκη. Νομίζω ότι τους βλάπτει, αλλά αφού επιμένουν, ας επιμένουν».

Για τη στάση της ΝΔ στη Βουλή, στην ψήφιση της τροπολογίας της κυβέρνησης για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρώτη σχετική τροπολογία στις 9 Μαΐου, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε.

«Τώρα, ούτε ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση φέρνει τη δική της τροπολογία. Το μόνο που μεσολάβησε είναι οι ευρωεκλογές, οι δημοτικές, οι περιφερειακές εκλογές και η ήττα της κυβέρνησης και στις τρεις κάλπες. Προσπαθεί στην απόγνωσή της κάτι να κάνει. Εμείς σε αυτό το πολιτικό θέατρο της κυβέρνησης δεν συμπράττουμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι το αφορολόγητο δύο φορές μειώθηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι την ίδια στιγμή καταργούνται και μια σειρά από αντίμετρα.

«Ο πρωθυπουργός, είναι αλήθεια, κάποια από αυτά τα θετικά μέτρα τα έχει προαναγγείλει για το 2020. Για τώρα όμως τα καταργεί. Στην εισφορά αλληλεγγύης έχει και διαφορετικό όριο. Και σε αυτό βλέπω μια σύγχυση, προχειρότητα. Κάποιος αθλητικός παράγων θα έλεγε ότι έχει χαθεί η μπάλα.

Σε ερώτηση για την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, είπε ότι το όφελος είναι δεδομένο, και πως όταν έχεις αυτούς τους δύο συντελεστές, ωφελείται και η αγορά και ο καταναλωτής. Ειδικά για τις τιμές των φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι είναι προϊόν στο οποίο υπάρχει ρυθμιζόμενη τιμή από το κράτος.

Επίσης, μιλώντας για τη ΔΕΗ, είπε ότι έχει βρεθεί σε τραγική κατάσταση και πως έτσι όπως είναι σήμερα, δεν θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής όπως προτείνουν κάποιοι. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι πρώτα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το θέμα των οφειλών και να ενταθεί η προσπάθεια, ειδικά για τους κακοπληρωτές, δεύτερον να δούμε τι θα κάνουμε με το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων και τρίτον να εφαρμοστεί ένα καινούργιο business plan, ώστε και η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι να έχουν προοπτική.

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η κατάσταση. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Για τις θέσεις της Κομισιόν για την οικονομία, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο καιρό που η Κομισιόν έλεγε καλά λόγια, την είχε καμάρι του. Σήμερα που είπε όσα είπε, ο κ. Τσίπρας βγήκε και έβαλε τη φουστανέλα του 2014 και εμφανίστηκε έτοιμος να κηρύξει τον πόλεμο. Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι είμαστε πρωταθλητές στην φορολογία, τελευταίοι στις επενδύσεις στην ΕΕ, και ότι «δεν την λες καλή την κατάσταση στην οικονομία».

«Εμείς δεν παίρνουμε ως θέσφατα, ούτε τις δηλώσεις της Κομισιόν, ούτε κανενός. Έχουμε τη δική μας θέση. Η οικονομία είναι ζωντανό πράγμα», συνέχισε, εξηγώντας ότι το μείγμα πρέπει να είναι μείωση φόρων, μείωση δαπανών και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά των μικρομεσαίων.

«Εμείς θεωρούμε ότι για να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, θα πρέπει να πέσουν οι φόροι. Ρίχνοντας τους φόρους, εκπλήσσεις ευχάριστα, βγάζεις την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη και δημιουργείς δουλειές» συμπλήρωσε, ενώ είπε πως ένας από τους τρόπους μείωσης των δαπανών είναι ο περιορισμός των προσλήψεων και η εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις.

Ξεκαθάρισε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν στην Παιδεία, στην Υγεία καθώς και κάποιων αστυνομικών επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει απολύσεις αλλά περιορισμένες προσλήψεις.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση τα exit polls ψήφισαν τη ΝΔ. Έχουν τρελαθεί και αυτοί και δεν βλέπουν το συμφέρον τους; Προφανώς ο κόσμος έχει καταλάβει και την δημαγωγία και την αλαζονεία και ότι δεν υπάρχει προοπτική με αυτή την κυβέρνηση. Και δεν μας ψηφίζει ως αλάνθαστους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Με τα 100 δισ. της περιόδου Βαρουφάκη, τα δύο μνημόνια, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το υπερταμείο, με όλα αυτά δεν έχουμε φτάσει καν εκεί που ήμαστε το 2014. Τότε είχαμε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος με δημαγωγικό τρόπο, άρχισε να υπονομεύει την οικονομία. Το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει τώρα και έχουμε ράλι στα ομόλογα κλπ.. Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα όπως εξέλεγε ο Μιτεράν. Ο κόσμος μπορεί να καταλάβει, αν με τον κ. Τσίπρα όλα αυτά τα χρόνια πήγαμε μπρος ή πίσω», είπε επίσης ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είπε ότι περίμενε το ποσοστό της ΝΔ και πρόσθεσε: «Περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε λίγο παραπάνω. Θεωρούσα ότι η διαφορά μας θα ήταν κάπου επτά μονάδες. Ο κόσμος έβγαλε το αποτέλεσμα που έβγαλε, το οποίο δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αλαζονεία, γιατί κανέναν δεν έχουμε στο σακούλι μας».

Για το θέμα του debate μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Θα γίνει debate. Προφανώς θα γίνει των πέντε, έξι. Νομίζω το ζητούμενο από την πλευρά του κ. Τσίπρα είναι η πόλωση και η ένταση. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη στρατηγική. Εμείς κοιτάμε να προχωρήσουμε μπροστά, ενωτικά, με χαμηλούς τόνους. Ο κ. Τσίπρας θέλει να το κάνει λίγο ροντέο. Και τους δύο τους ξέρουν οι Έλληνες πολίτες και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».Σχετικά με το νέο ποινικό κώδικα και το αδίκημα του βιασμού, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι παρά τις διορθώσεις που έγιναν, είχαμε αυτό που ετέθη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε και άλλα θέματα. Ενδεικτικά, αυτοί που κατηγορούνται για το Μάτι, αν καταδικαστούν θα φάνε με το νέο κώδικα το πολύ πέντε χρόνια και έχουν χαθεί 102 άνθρωποι. Προφανώς έγινε πρόχειρα και όχι με τη δέουσα επιμέλεια», συμπλήρωσε.

Ν. Αρμένης
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ήταν δέσμευσή και το κάναμε, λέει η Αχτσιόγλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: