Για κατασκοπεία κατηγορούν Ρωσία και Ιράν τις ΗΠΑ: Κυβερνοεπιθέσεις και σύλληψη πρακτόρων

File Photo: Ευθύνες για φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις επιρρίπτουν στις ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν, οι οποίες υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους τα οποία εμπλέκουν και της CIA, ενώ το Ιράν κάνει λόγο και για συλλήψεις Αμερικανών, όπως υποστηρίζει, πρακτόρων. Φωτογραφία: Unsplash.com




Ευθύνες για φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις επιρρίπτουν στις ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν, οι οποίες υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους τα οποία εμπλέκουν και της CIA, ενώ το Ιράν κάνει λόγο και για συλλήψεις Αμερικανών, όπως υποστηρίζει, πρακτόρων.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία αποκάλυψε προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις σε ρωσικά δίκτυα υποδομών, μετέδωσαν τα πρακτορεία RIA και TASS, επικαλούμενα μια μη κατονομαζόμενη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

  • Το Σάββατο η εφημερίδα New York Times ανέφερε σε ένα ρεπορτάζ της ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιάσει τις ψηφιακές διεισδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε άλλους στόχους στη Ρωσία για να απευθύνει προειδοποίηση στη Μόσχα, που είναι ύποπτη ότι κάνει το ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και για να προετοιμάσει μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε περίπτωση μείζονος σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για τις επιχειρήσεις αυτές. Και αυτό διότι το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών διστάζουν να ενημερώσουν τον πρόεδρο για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά της Ρωσίας «επειδή φοβούνται την αντίδρασή του και μπροστά στο ενδεχόμενο να τις ματαιώσει ή να τις συζητήσει με ξένους αξιωματούχους, όπως έκανε το 2017 όταν αναφέρθηκε σε μια ευαίσθητη επιχείρηση στη Συρία μπροστά στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών».

  • Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι “ανησυχητικό” και δείχνει ότι ένας κυβερνοπόλεμος είναι θεωρητικά πιθανός.

Σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία, οι “ξένες κυβερνοεπιθέσεις” στη Ρωσία είχαν ως στόχο κυρίως τις μεταφορές, τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τις τράπεζες.

Δίκτυο κυβερνοκατασκοπείας από την CIA ισχυρίζεται ότι ξεσκέπασε το Ιράν

  • Από την πλευρά του, το Ιράν υποστηρίζει ότι ξεσκέπασε ένα μεγάλο δίκτυο κυβερνοκατασκοπείας που φέρεται ότι είχε οργανώσει η αμερικανική CIA και ότι πολλοί “Αμερικανοί κατάσκοποι” συνελήφθησαν σε διάφορες χώρες, χάρη στη δράση της Τεχεράνης.

“Ένα από τα πιο σύνθετα δίκτυα κυβερνοκασκοπείας της CIA, που έπαιζε σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις της CIA σε διάφορες χώρες ξεσκεπάστηκε από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών πριν από λίγο καιρό και διαλύθηκε”, υποστήριξε ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν.

  • “Μοιραστήκαμε τις πληροφορίες για το δίκτυο με τους συμμάχους μας και αυτό οδήγησε στην ταυτοποίηση και τη σύλληψη πρακτόρων της CIA”, πρόσθεσε, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι IRIB.

Ο Σαμχανί δεν διευκρίνισε πόσοι “Αμερικανοί πράκτορες” έχουν συλληφθεί και σε ποιες χώρες.

Χωρίς να γίνει πιο σαφής, είπε μόνο ότι ορισμένες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή έχουν ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ και επομένως το Ιράν μπορεί τώρα να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες που διαθέτει για την ενημέρωση του κοινού.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik και Tass

Το Ιράν καλεί τις ΗΠΑ να φύγουν από τον Κόλπο: Απειλεί με αποχώρηση από πυρηνική συμφωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: