«Φρένο» Μέρκελ στην άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ με Β. Μακεδονία, Αλβανία

German Chancellor Angela Merkel (C) and German Foreign Minister Heiko Maas (2-R) attend the ceremony of the Order of Merit to former German Interior minister Thomas de Maiziere (unseen) at Bellevue Palace in Berlin, Germany, 07 June 2019. The Order of Merit of the Federal Republic of Germany is awarded by the President to honor achievements of ‘particular value to society’. EPA, FELIPE TRUEBA




Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού η άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, να ανάψει το  “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διάσταση απόψεων έγινε εμφανής όταν η κυρία Μέρκελ απάντησε αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

  • Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Sueddeutsche Zeitung και του οικονομικού ειδησεογραφικού ιστότοπου finanzen.de, η κυρία Μέρκελ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (SPD) προς τη Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι οι δύο χώρες έχουν «κάνει τα μαθήματά τους».

  • Με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.

Χθες πάντως, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πεπεισμένη ότι η ένταξη της χώρας «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
της ανταποκρίτριας, Φ. Καραβίτη

 

Είναι ντροπή η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα λέει ο Φίσερ-Λεσκάνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: