Ευρωπαϊκή συνείδηση: Πως θα χάσουν τη φωνή τους οι ευρωσκεπτικιστές και οι φασίστες;

File Photo: Italian Interior Minister, Deputy Premier and leader of Italian party ‘Lega’ (League), Matteo Salvini (C), with Marine Le Pen, Leader of the French National Front and Dutch far-right politician Geert Wilders (L) of the PVV party attend a rally with leaders of other European nationalist parties, ahead of the 23-26 May European Parliamentary elections, at the Duomo square in Milan, Italy. EPA, MATTEO BAZZI




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Λέγονται ευρωεκλογές, αλλά φαίνεται ότι δεν αφορούν την Ευρώπη. Εκείνοι που ψήφισαν είχαν ως βασικά κριτήρια τις πολιτικές και τα προβλήματα του τόπου τους. Και οι περισσότεροι που δεν ψήφισαν είτε είναι απογοητευμένοι με διεφθαρμένες πρακτικές του πολιτικού συστήματος της χώρας τους είτε απαξιώνουν γενικά τους πολιτικούς.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων μπορεί συνολικά να σημείωσε αύξηση στις εκλογές του 2019, αλλά οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι τα σοβαρά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καθόρισαν την ψήφο της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Την ίδια στιγμή όμως, οι ευρωεκλογές του 2019 έδειξαν ότι αποδυναμώνονται κόμματα και συνασπισμοί που για δεκαετίες έχουν το «πάνω χέρι» στην εφαρμογή και ανάπτυξη των πολιτικών της ΕΕ.

  • Και μαζί με αυτή την εξέλιξη αλλάζει και ο ρόλος των τριών ισχυρότερων χωρών της ΕΕ. Η Βρετανία -αργά ή γρήγορα- θα είναι εκτός. Η νίκη του κόμματος του Φάρατζ μάλλον έβαλε ταφόπετρα στις προσπάθειες για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και ίσως η χώρα να οδηγηθεί σε έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ειδικά σε μια χώρα όπως την Ιταλία, οδηγεί σταδιακά στην αποδυνάμωση της Γερμανίας μέσα στην ΕΕ. Το Βερολίνο δεν θα μπορεί πια τόσο εύκολα να επιβάλλει τα δικά του πολιτικά και οικονομικά μνημόνια.

Η νίκη της Λεπέν ερμηνεύτηκε και ως «προσωπική αποτυχία» του προέδρου Μακρόν. Επομένως, όταν το πολυδιαφημιζόμενο όραμά του για μεταρρύθμιση της ΕΕ καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας του και το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν κατέλαβε την πρώτη θέση, αυτόματα η Γαλλία εισέρχεται σε «άλλη φάση» μέσα στην ΕΕ.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα σίγουρα δεν ενισχύουν την ευρωπαϊκή συνείδηση, την οποία πολλοί παράγοντες και πολυσύνθετες αιτίες την άφησαν μέχρι σήμερα ανίσχυρη.

Ενδεχομένως, επίσης, να επηρεάζει αρνητικά το γεγονός ότι ενώ εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ είναι άνεργοι ή τους δίνονται μισθοί πείνας ή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι ευρωβουλευτές και οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν παχυλούς μισθούς και πολλαπλά ωφελήματα σε σημείο που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

  • Δεν είναι μόνο τα υψηλά υπολογίσιμα ποσοστά αποχής που αποδεικνύουν ότι υπάρχει αδιαφορία ή διαμαρτυρία από πλευράς ενός μεγάλου αριθμού πολιτών σε όλα σχεδόν τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Δεν είναι μόνο η έλλειψη εμπεριστατωμένου διαλόγου για τα ζητήματα της ΕΕ. Είναι και οι πολιτικές της ΕΕ και η γενικότερη εικόνα που εκπέμπει.

Όπως και στις ΗΠΑ, έτσι και στην ΕΕ, λειτουργούν ισχυρές ομάδες συμφερόντων και πίεσης (τα λεγόμενα λόμπι), οι οποίες έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν παντού, προωθώντας συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, 25.000 ομάδες συμφερόντων έχουν εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες, ενώ έξι και πλέον χιλιάδες λομπίστες διαθέτουν ειδικές κάρτες εισόδου στο ευρωκοινοβούλιο. Ο νοών νοείτω λοιπόν για το τι είδους νομοσχέδια και συμφέροντα επιδιώκουν να επιβάλουν.

Για να αποκτηθεί ευρωπαϊκή συνείδηση και να ενισχυθεί η έννοια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ώστε να επιδρούν θετικά και καταλυτικά όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά σε καθημερινό επίπεδο για την επικράτηση της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και των κρατών-μελών της ΕΕ, θα πρέπει πάνω απ’ όλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο να προτάξουν την υπεράσπιση του γενικού καλού και όχι των συμφερόντων των ολίγων ή συγκεκριμένων χωρών.

  • Ο μέσος ευρωπαίος πολίτης για να έχει ευρωπαϊκή συνείδηση θα πρέπει να νιώσει ότι ΕΕ του εγγυάται το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στη στέγαση. Και ότι ΕΕ σημαίνει διαφάνεια, ισονομία, κοινωνικό κράτος δικαίου.

Μόνο έτσι θα χάσουν τη φωνή τους οι ευρωσκεπτικιστές και οι φασίστες κάθε κομματικής και ιδεολογικής απόχρωσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Τουρκία του Ερντογάν βρυχάται: Ο Ελληνισμός δεν έχει περιθώρια για νέες εθνικές ήττες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: