Ευρωπαϊκή αντεπίθεση για το κρυπτονόμισμα Libra της Facebook: Ομάδα δράσης στη G7

File Photo: Αντεπίθεση στα κρυπτονομίσματα ετοιμάζει η G7. EPA, Julien de Rosa




Η Γαλλία θα συστήσει μια ομάδα δράσης στην Ομάδα των 7 (G7) για τα λεγόμενα σχέδια ‘stable coin’ (σταθερά νομίσματα), περιλαμβανομένου και του κρυπτονομίσματος Libra που σχεδιάζει η Facebook από την επόμενη χρονιά, ενώ επικεφαλής αυτής της ομάδας θα είναι ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Η Γαλλία ασκεί αυτή τη στιγμή την προεδρία στη G7.

Το κρυπτονόμισμα θα έχει την ονομασία Libra και το δημιούργησε η εταιρεία στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια.

Η Facebook με βάση τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Μαρκ Ζάκερμπεγκ θα συνενώσει τις δυνάμεις της με 28 εταίρους, δημιουργώντας μια οντότητα με έδρα της τη Γενεύη που ονομάζεται Libra Association. Είναι προφανές ότι με την δύναμη του όγκου και των χρηστών της επιχειρεί να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά και ουσιαστικά να επιβάλλει τα κρυπτονομίσματα στις συναλλαγές.

Θα ελέγξει το παγκόσμιο χρήμα ο Ζάκερμπεγκ της Facebbok;

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, η παρέμβαση του facebook σε όλους τους τομείς, εργασία, πολιτική διαφήμιση, εμπόριο, ενδέχεται να προκαλέσει τέτοια ανατροπή που μπορεί να δημιουργήσει εργαζόμενους, πληρωμές και γενικότερα μια παράλληλη παγκόσμια οικονομία η οποία θα κινείται με το Libra.

Οι ίδιοι εφιστούν την προσοχή των ηγετών των κρατών όλου του κόσμου και μιλούν για έλεγχο του παγκόσμιου χρήματος.

Δεν θα γίνει το Libra λέει ο Λεμέρ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «αποκλείεται» να γίνει το Libra ένα κανονικό νόμισμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, που επικαλέστηκε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Στο μεταξύ, ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει «σκιώδης τράπεζα» λόγω των σχεδίων για τα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εμφανίστηκε περισσότερο θετικός απέναντι στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι παραμένει ανοικτόμυαλος –αν και πρόσθεσε την προειδοποίηση ότι το Libra θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα πρέπει να υπάγεται στα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το Libra της Facebook, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2020, θα τελεί υπό την εποπτεία μιας κοινοπραξίας εταιριών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Visa και η Uber.

HELLAS JOURNAL

Μεγάλα σχέδια από τον Ζάκερμπεργκ: Η facebook κυκλοφορεί δικό της κρυπτονόμισμα το 2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: