Έξοδο με συμφωνία θα επιδιώξει ο Τζόνσον: Σε ετοιμότητα για άτακτο Μπρέξιτ η Κομισιόν

Τον υποψήφιο για την διαδοχή της Μέι, Μπόρις Τζόνσον (Δ) υποδέχεται ο πατέρας του Στάνλεϋ (Κ) και ο αδελφός του Τζο (Α) μετά την εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο, Βρετανία, 12 Ιουνίου 2019. Μέλη των Συντηρητικών στην βρετανική Βουλή έχουν ξεκινήσει εκστρατείες υποστήριξης για την αντικατάσταση της εν αποδρομή επικεφαλής του κόμματος και πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. EPA, NEIL HALL




Προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι ο υποψήφιος διάδοχος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον στο ζήτημα του Brexit, τη στιγμή που η Κομισιόν προετοιμάζει κράτη μέλη, πολίτες και επιχειρηματίες και την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit .

  • Ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε σήμερα την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υποστηρίζοντας πως «δεν έχει ως στόχο ένα Brexit χωρίς συμφωνία», αν και είναι έτοιμος να επιλέξει «ως ύστατη λύση» αυτή τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχω ως στόχο μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Δεν πιστεύω πως το πράγμα θα τελειώσει έτσι, όμως δείχνει υπευθυνότητα το να προετοιμαζόμαστε με αποφασιστικότητα» για ένα τέτοιο σενάριο, δήλωσε στο Λονδίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

  • Αν επιλεγεί ως αρχηγός των Τόρις και γίνει κατά συνέπεια πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον λογαριάζει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τερέζα Μέι. Όμως ο Τζόνσον διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, είτε γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας είτε όχι. Σήμερα μαλάκωσε ωστόσο τη θέση του αυτή λέγοντας πως η «μη συμφωνία» είναι η «ύστατη» επιλογή.

Προειδοποίησε επίσης πως, αν γίνει πρωθυπουργός, θα αρνηθεί να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον λογαριασμό του Brexit -που υπολογίζεται μεταξύ 40 και 45 δισεκατομμυρίων από τη σημερινή κυβέρνηση- μέχρι η Ε.Ε. να αποδεχθεί καλύτερες συνθήκες αποχώρησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε σήμερα πως το Λονδίνο οφείλει να τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, μία από τις «προϋποθέσεις» για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Σε ετοιμότητα για την πιθανότητα άτακτου Brexit καλεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε σήμερα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, συστήνοντας στις χώρες μέλη, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι προετοιμασμένοι.

  • «Η Επιτροπή θεωρεί πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία παραμένει ένα πιθανό ενδεχόμενο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου προστίθεται ότι μέχρι τώρα οι προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης «παραμένουν επαρκείς και κατάλληλες για το σκοπό αυτό».

«Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και να αξιολογεί αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε επέκταση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP

Πιο αυστηρούς στόχους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: