Εξηγήσεις για Βενιζέλο δίνει η Γεννηματά το απόγευμα σε κοινή συνεδρίαση ΚΟ και ΠΣ

File Photo: Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά (Δ). ΑΠΕ – ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Εξηγήσεις για την επιλογή της να έρθει σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναμένεται να δώσει στις τέσσερις το απόγευμα η Φώφη Γεννηματά στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Οργανωτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί από δεκαημέρου και τελικά γίνεται σε συνθήκες εσωκομματικής έντασης, στη οποία βρίσκεται το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από το Σάββατο το μεσημέρι και σε συνεχιζόμενους διαξιφισμούς που ακολούθησαν τη ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και τις απαντήσεις του σε όσα του καταλογίζονται από την πλευρά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ απέφυγε να σχολιάσει η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω την αντιπαράθεση και με σαφή επιδίωξη να πέσουν οι τόνοι.

Το κύριο θέμα στη συνεδρίαση είναι ο καθορισμός της εκλογικής τακτικής του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να τονίσει ότι κύριος σκοπός είναι η μέγιστη εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας απ όλους να συμβάλλουν σ΄ αυτό, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια. Παράλληλα, πρόκειται να καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του απέναντι στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραχωρείται, ζητώντας συστράτευση απ όλους.

Ωστόσο, οι αιχμηρές δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μίλησε για συνέπειες αποσύνθεσης, αν δεν βρεθεί τρόπος αποκατάστασης της ρήξης, φόρτισαν το κλίμα.

Οι περισσότεροι βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη απέφυγαν να τοποθετηθούν τις τελευταίες ώρες και όλα δείχνουν πως μιλήσουν στη κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων του ΚΙΝΑΛ.

Είναι σαφές ότι η σύγκρουση της κ. Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο, έχει τροφοδοτήσει ανησυχία και προβληματισμό για την εκλογική δυναμική του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις και εξηγήσεις από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τη επιλογή της.

Τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι προθέσεις των μελών της ΚΟ είναι να κινηθούν σε ήπιους τόνους με στόχο την εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ και να μην οξύνουν την κατάσταση. Θα συζητηθούν ακόμη οργανωτικά ζητήματα για την προεκλογική εκστρατεία και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν τα ονόματα στελεχών που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ρήξη

Την προηγούμενη Πέμπτη η κ. Γεννηματά ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο το Σάββατο. Του ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τοποθετήσει άλλο πρόσωπο στην θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του πρότεινε την τελευταία θέση, κάτι που πάντα είχε σημασία για το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, του γνωστοποίησε ότι έχουν διαφορετικές γραμμές στην προσέγγιση των θεμάτων και του είπε ότι ο ίδιος θέλει να έχει ευρύτερο ρόλο και όχι κομματικό. Ωστόσο -όπως του είπε- μπορεί να είναι σε όποια εκλογική περιφέρεια επιθυμεί. Δηλαδή να εκλεγεί με σταυρό.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε την κ. Γεννήματα και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι δεν τον θέλει το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι μετατρέπει το ΚΙΝΑΛ σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι η ίδια επηρεάζεται από ξένα κέντρα.

Ο Βενιζέλος δεν φέρνει ψηφοφόρους

Την περασμένη Κυριακή -μια ημέρα μετά τη ρήξη- όταν η Φώφη Γεννηματά άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, δεν χρειάστηκε να ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι. Είπε ότι όποιος φεύγει από το ΚΙΝΑΛ αυτή την ώρα βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από πηγές της ηγετικής ομάδας, εκτιμούν πως ο κ. Βενιζέλος είναι από τα στελέχη που δεν βοήθησαν την επιστροφή ψηφοφόρων που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και ως εκ τούτου το διαζύγιο μάλλον καλό θα κάνει στο κόμμα.

Αλλά και σε συνέντευξη που έδωσε η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ταιριάζει με το προφίλ του ΚΙΝΑΛ.

Η Γεννηματά με έδιωξε, παραδέχεται την αυτοδυναμία της ΝΔ

Η στάση της Φώφης Γεννηματά βοηθά προεκλογικά την Νέα Δημοκρατία και περιορίζει το Κίνημα Αλλαγής σε ρόλο αντιπολίτευσης που ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του «επιλογή αυτοχειριασμού» του ΚΙΝΑΛ από την κ. Γεννηματά.

Κατηγόρησε την αρχηγό του κόμματος πως σχεδίασε την συνάντησή τους το Σάββατο ώστε να «σταλεί ένα μήνυμα» προς άλλα στελέχη και χρησιμοποίησε την επιλογή για το ψηφοδέλτιο επικρατείας ως εργαλείο για να τον διώξει. Προσέθεσε αιχμηρά πως η κ. Γεννηματά έχει ήδη παραδεχτεί την αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και καταστρέφει τον ιστορικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης στην πολιτική σκηνή.

Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε πως προτίθεται να προσχωρήσει στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει στον ορίζοντά» του, και απέρριψε το ενδεχόμενο ίδρυσης δικού του πολιτικού φορέα. Σημείωσε όμως αιχμηρά πως η ΝΔ τον σέβεται περισσότερο από το ΚΙΝΑΛ.

Αρνήθηκε όμως και οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας «δεν με θέλουν, θέλουν να σηματοδοτήσουν κάτι διαφορετικό». Προειδοποίησε πως είναι πολιτικά λάθος για το ΚΙΝΑΛ να κατατάξει τον εαυτό του στο στρατόπεδο των ηττημένων.

Αντ’ αυτού, είπε, η δημοκρατική παράταξη πρέπει να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ «στρατηγικά ηττημένο» στην αντιπολίτευση και να αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι βουλευτές της έχουν εργαστεί σκληρά κατά της Κουμουνδούρου.

Τόνισε πως θα ήταν λάθος για το κόμμα να μπει σε έναν ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα απορροφήσει ποιον, συμπληρώνοντας ότι ουδείς μπορεί να ανταγωνιστεί τον Αλέξη Τσίπρα στο παιχνίδι του λαϊκισμού.

Δεν ήξερα λέει ο Καμίνης

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, δήλωσε ότι δεν γνώριζε την πρόθεση της κ. Γεννηματά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κάλεσε όλους σε συστράτευση στον προεκλογικό αγώνα.

Πρώτος ο Βενιζέλος, δεύτερος ο Καμίνης

Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής Λακωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, στην αποχώρηση ή αποπομπή για άλλους του Ευάγγελου Βενιζέλου από το κόμμα μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Πρότεινε να είναι επικεφαλής στο Επικρατείας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και δεύτερος ο Γιώργος Καμίνης.

Όχι ρήξη λίγο πριν από τις εκλογές, επιστολή Κρεμαστινού

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, είπε ότι πρέπει να οδηγηθεί το κόμμα σε ρήξη λίγο πριν από τις εκλογές, ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός, απέστειλε επιστολή στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να είναι δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην σηκώσουν τους τόνους. Κάλεσε δε, όλου τους πρώην προέδρους να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις έως τις εκλογές.

Αποχωρήσεις και εκνευρισμός Σημίτη

Στο μεταξύ, από το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη, διαρρέουν τον εκνευρισμό του πρώην πρωθυπουργού για την… άστοχη κίνηση της κ. Γεννηματά, ενώ στελέχη του ΚΙΝΑΛ ήδη απομακρύνονται και αρνούνται τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.

Ο Σταύρος Καλαμάκης μάλιστα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Γιώργου Γεννηματά, ανακοίνωσε πως δεν είναι υποψήφιος στην Α! Πειραιά, ενώ κατηγόρησε προσωπικά την πρόεδρο του Κινήματος ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται στην κοινωνία και πως κινείται με μη δημοκρατικούς τρόπους, καθώς δεν συνεδρίασαν τα κομματικά όργανα για να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Προεδρικό δικαίωμα

Σε όλες τις παραπάνω αιτιάσεις, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, επισημαίνουν ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι απόφαση του εκάστοτε προέδρου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να κατηγορηθεί η πρόεδρος. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι όποιος θέλει μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό.

Εκκωφαντική η σιωπή του Γιώργου

Εως τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πάρει θέση.
Την προηγούμενη Κυριακή, όταν ρωτήθηκε μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, είπε ότι σήμερα είναι αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι ο τόπος και ο χρόνος για τέτοιες συζητήσεις.

HELLAS JOURNAL

 

Σκληρή επίθεση Βενιζέλου εναντίον της Φώφης: Ομιλεί για «επιλογή αυτοχειριασμού» του ΚΙΝΑΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: