Εξηγήσεις από την Άγκυρα για γκιουλενιστές ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Ο άλλοτε πνευματικός καθοδηγητής του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. EPA, SELAHATTIN SEVI , ZAMAN DAILY NEWSPAPER,




Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ζήτησε από την Άγκυρα εξηγήσεις για 546 προσφυγές, τις οποίες εξετάζει και οι οποίες αφορούν την προφυλάκιση δικαστικών στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο.

«Σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι 546 ενάγοντες, όλοι δικαστικοί, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους (…) με την κατηγορία ότι ήταν μέλη της FETO», διευκρινίζει το ΕΔΑΔ.

  • Για τις τουρκικές αρχές, FETO είναι το ακρωνύμιο της «τρομοκρατικής οργάνωσης των οπαδών του Φετουλάχ» Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Πάντα σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δικαστικοί αυτοί τέθηκαν υπό κράτηση και μετά προφυλακίσθηκαν, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

«Οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από τους ενάγοντες κατά των αποφάσεων αυτών απορρίφθηκαν. Κατέθεσαν ατομικές προσφυγές που το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε μη αποδεκτές», εξηγεί το ΕΔΑΔ. Στο μεταξύ απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και οι ποινικές διαδικασίες εναντίον τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις 17 Μαΐου το ΕΔΑΔ ενημέρωσε γι’ αυτές τις 546 προσφυγές την Άγκυρα, η οποία μπορεί πλέον να υποβάλει γραπτώς παρατηρήσεις. Το δικαστήριο θα αποφανθεί στη συνέχεια κατά πόσον αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του μέσα σε μερικούς μήνες.

03/06/2019 13:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Στρασβούργο, Γαλλία

Προκαλούν πάλι οι Τούρκοι: Τον Ιούλιο ξεκινά γεωτρήσεις το Γιαβούζ στη Μεσόγειο, λέει ο Ντονμέζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: