Ερντογάν: Ο Τραμπ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, η υπόθεση έκλεισε

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο των G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. EPA, G20 HANDOUT




“Ακούσαμε από Τραμπ ότι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν θα επιβληθούν ”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς για τους S400 σε συνέντευξη τύπου στην Οσάκα της Ιαπωνίας έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Για τον αν θα τοποθετηθούν οι S400 στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “ας τους πάρουμε πρώτα και θα δούμε”.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.

  • Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι S400 είναι στη διαδικασία της παράδοσης και δεν ταιριάζει σε μια χώρα όπως η Τουρκία να απαρνηθεί ένα τέτοιο συμβόλαιο που βρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης. Αυτή η υπόθεση έχει τελειώσει”.
  • Για το θέμα των Patriot ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι επί περιόδου Ομπάμα η Τουρκία είχε κάνει βήμα αλλά το Κογκρέσο δεν είχε επιτρέψει τη αγορά τους και έτσι η Τουρκία έπρεπε να κάνει ένα βήμα για το αντιαεροπορικό πυραυλικό της σύστημα. “Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία με τους καλύτερους όρους. Στο θέμα των κυρώσεων ο κ. Τραμπ το ξεκαθάρισε. Ακούσαμε ειδικά από αυτόν ότι τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει”.
  • Σε ερώτηση για το αν θα εγκατασταθούν οι S-400 στην Αν. Μεσόγειο για να προστατεύουν τα γεωτρύπανα και τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην περιοχή, ο Ερντογάν απάντησε “ας μην τρέχουμε να πάρουμε βρακί για το παιδί που δεν γεννήθηκε. Ας τους πάρουμε πρώτα και θα δούμε”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι “ενώ από την μια προχωράει το θέμα μας με τους S400, από την άλλη αγοράζουμε 100 αεροσκάφη Boeing από τις ΗΠΑ”. “Εμείς με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί συνέταιροι. Κανένας δεν έχει δικαιώματα να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας σχετικά με τα βήματα που θα κάνει ως στρατηγικός εταίρος”.

Για τα πολεμικά αεροσκάφη F35, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει πληρώσει 1 δις 400 δολάρια και μάλιστα είναι και κοινός παραγωγός. “Ως κοινός εταίρος μέχρι στιγμής μας παρέδωσαν τέσσερα F35. Κι έχουμε να παίρνουμε άλλα 100 συν 6. Προσδοκούμε σε αυτά. Αλλά οι δηλώσεις που έχουν κάνει κάποιοι κατώτεροι δεν ταιριάζουν με τις δηλώσεις του (Αμερικανού) Προέδρου”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
29/06/2019

Ένας απίθανος Τραμπ: Ευθύνες στον Ομπάμα ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 από Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: