Επιτυχημένη «δολοφονία» από «τυράννους» Αιγύπτου ονομάζει ο Ερντογάν τον θάνατο Μόρσι

File Photo: Ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος Μοχάμαντ Μόρσι κατά την διάρκεια συνάντησης στο Κάιρο, Αίγυπτος (επανακυκλοφορία φωτογραφίας 17 Ιουνίου 2019). Ο Μόρσι πέθανε σήμερα, Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019, κατά την διάρκεια της δίκης σε υπόθεση κατασκοπείας. EPA, KHALED ELFIQI




Αντιδράσεις και καταγγελίες στον μουσουλμανικό κόσμο ξεσήκωσε ο θάνατος του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Μοχάμαντ Μόρσι, ο οποίος κατέρρευσε και πέθανε σήμερα, Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019, μέσα στο δικαστήριο κατά την διάρκεια της δίκης του στο Κάιρο.

  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά το συλλυπητήριο μήνυμά του, αποκάλεσε τον Μόρσι “μάρτυρα” και “αδελφό”, κατηγόρησε σήμερα τους “τυράννους” ότι ευθύνονται για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμαντ Μόρσι και σημείωσε ότι: “Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους τυράννους που τον οδήγησαν στον θάνατο βάζοντάς τον στη φυλακή και απειλώντας να τον εκτελέσουν” δήλωσε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι σχεδόν ανύπαρκτες αφότου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, υπό τη διοίκηση εκείνη την εποχή του νυν προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ανέτρεψαν τον Μόρσι.

  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τον θάνατο του Μόρσι ως ένα «σύμβολο του κατατρεγμού του ιδίου και του λαού του», χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα».«Στα μάτια μας, ο Μόρσι είναι ένας μάρτυρας που έχασε τη ζωή του για έναν σκοπό στον οποίο πίστευε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε για τον Μόρσι: «Το πραξικόπημα τον απομάκρυνε από την εξουσία, όμως η ανάμνησή του δεν θα σβήσει ποτέ».

  • Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Σίσι, χαρακτηρίζοντάς τον «τύραννο» που πήρε την εξουσία χάρη σε ένα «πραξικόπημα».

«Η Δύση παρέμεινε σιωπηλή» κατήγγειλε, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ κλείνουν τα μάτια στις εκτελέσεις στην Αίγυπτο.

  • Αλλά και η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε σήμερα ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ήταν μια “πετυχημένη δολοφονία” και κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του.

Σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα στα πλήθη να συγκεντρωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP

Πέθανε ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος Μοχάμαντ Μόρσι κατά την διάρκεια της δίκης του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: