Επίσκεψη Προέδρου Αναστασιάδη στο νοσοκομείο Λευκωσίας: Μείωση των προβλημάτων του ΓεΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΓΝ Λευκωσίας όπου παρακάθισε σε σύσκεψη για την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ, Λευκωσία 7 Ιουνίου 2019. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝ




Κάθε μέρα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από πολύωρη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπίστωσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που προκύπτουν κι έδωσε οδηγίες. Κάλεσε όλους να μη δίνουν σημασία σε όσους αντιτίθενται στο ΓεΣΥ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος για εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΓΝ Λευκωσίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε διευρυμένη σύσκεψη, όπου αξιολογήθηκε η πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Πέτρος Δημητρίου, εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), των συντεχνιών των εργαζομένων και των οργανωμένων ασθενών.

Ο Πρόεδρος έφτασε στο ΓΝ Λευκωσίας στις εννέα και μισή το πρωί και επισκέφθηκε τους χώρους του Νοσοκομείου. Βρέθηκε στους θαλάμους ασθενών, στα εξωτερικά ιατρεία και στα φαρμακεία και συνομίλησε με ασθενείς. Επισκέφθηκε, επίσης, τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του.

  • «Η εδώ παρουσία μου δεν αποτελεί άλλο από την απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος αλλά και της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να υλοποιηθεί μέχρι τέλους το Γενικό Σύστημα Υγείας. Νιώθω ικανοποίηση γιατί ύστερα από 54 ολόκληρα χρόνια μελετών, νομοσχεδίων κ.λπ., έγινε κατορθωτό με πολιτική βούληση και στήριξη των πολιτικών δυνάμεων να έχουμε πλέον σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου το Γενικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο Πρόεδρος, εξερχόμενος του Νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε, είχε την ευκαιρία να δει το σύνολο των εμπλεκομένων, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, συντεχνίες, φίλους των ασθενών, τον Επίτροπο για τους ασθενείς και να ακούσει κάποια των προβλημάτων.

  • «Ευτυχώς φαίνεται ότι κάθε μέρα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα και αυτό που έχω δώσει οδηγίες είναι να υπάρχει αποφασιστικότητα στην επίλυση των προβλημάτων, να δείχνουν κατανόηση και στα αιτήματα των παρόχων υγείας και ιδιαίτερα στη στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων που υπήρξαν για δεκαετίες το κύριο στήριγμα των ασθενών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, κατά την περιοδεία του στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου άκουσε δύο παράπονα, εκ των οποίων το ένα οφειλόταν σε μη επαρκή ενημέρωση κρατικού λειτουργού, όπως είπε, και το άλλο σε άγνοια της ενδιαφερόμενης. «Κάθε μέρα που περνά πιστεύω ότι μέσα από την ενημέρωση θα επιλύονται ασήμαντα προβλήματα που καταγράφονται. Θα υπάρξουν προβλήματα, κανένας δεν το αμφισβήτησε, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τα θεωρούσαν ή ότι θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του συστήματος ή ότι δεν θα λειτουργούσε το σύστημα», πρόσθεσε.

  • «Μετά από μία εβδομάδα διαπιστώνεται ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν την όλη δόμηση του συστήματος, εργάστηκαν επαγγελματικά. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αλλά αυτό που εισπράττω είναι αυτό που εισπράττει ο κάθε πολίτης. Ενήργησαν με επιμέλεια γι΄αυτό και θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε», συμπλήρωσε.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να δίνεται σημασία σε όσους αντιτίθενται στο ΓεΣΥ. «Αυτό που έχει για μένα τη μεγίστη σημασία είναι η αποφασιστικότητα όλων των φορέων να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί είτε το θέλουν είτε δεν το επιθυμούν κάποιοι, για να είμαι σαφής και ξεκάθαρος», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού νέου Γενικού Διευθυντή στον ΟΚΥπΥ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν επιθυμεί να αναμειγνύεται σε θέματα ενός ημικρατικού οργανισμού. Πρόσθεσε πως τη Δευτέρα θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ και ενδεχόμενα να διοριστεί κάποιος αναπληρωτής μέχρι την προκήρυξη της θέσης με βασικά κριτήρια και προαπαιτούμενα έτσι ώστε να προσληφθεί εκείνος που θα πληροί τα σχέδια υπηρεσίας, όπως αυτά θα καθοριστούν από τον Οργανισμό.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε πως θα καλέσει και πάλι τις πολιτικές δυνάμεις γιατί υπάρχουν σημαντικά θέματα που χρήζουν μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία και ότι χωρίς τη συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων δεν θα είχαμε ΓεΣΥ και πρόσθεσε πως χωρίς συναινέσεις και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων δεν μπορεί να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο δημόσιο, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σε σωρεία άλλων θεμάτων που υπάρχουν.

«Είμαι βέβαιος ότι τώρα, και μακράν εκλογών, που είμαι βέβαιος ότι παρεισφρέουν οι σκοπιμότητες, θα βρούμε κοινό έδαφος έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά και τα ΜΜΕ για τον ρόλο τους στην επίτευξη του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. «Ένα εγχείρημα, το οποίο και λόγω πολυπλοκότητας και λόγω ευαισθησιών αλλά και γενικότερα μιας επανάστασης που μετατρέπει ένα ολόκληρο σύστημα σε μια παροχή που χρωστούσαμε στο λαό, αν δεν υπήρχαν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να δώσουν τη στήριξη αμφιβάλλω αν θα υλοποιείτο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε πως επισκέφθηκε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Νοσοκομείου. «Η κατάσταση παραμένει σταθερή κι αυτό είναι ενθαρρυντικό, χωρίς να επιβαρύνεται. Όμως είναι μια δύσκολη περίοδος που περνά ο Δημήτρης Χριστόφιας, εύχομαι περαστικά στον ίδιο και ό,τι καλύτερο στην οικογένειά του», ανέφερε.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/06/2019

Την εναντίωση του Λονδίνου στα τουρκικά σχέδια για γεωτρήσεις τονίζει ο σερ Άλαν Ντάνκαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: