Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου-Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό

File Photo: Συναντήσεις για τον προϋπολογισμό θα έχει η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. EPA, JIM LO SCALZO




Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο εκτιμούν ότι μπορούν να επιτύχουν μία συμφωνία για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων στην χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το φθινόπωρο, αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μείνει αμέτοχος στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχολιάζει το “Politico.”

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, αλλά κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων θα συναντηθούν την Τετάρτη, με τους διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από περίπου έναν μήνα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα συναντηθούν, μετά τον εκτροχιασμό των συζητήσεων από τον πρόεδρο Τραμπ, με αφορμή διαφωνία του με την Πελόζι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πιο δύσκολη την κατάσταση στον τελευταίο κύκλο των συνομιλιών, βάζοντας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων την απειλή για μαζικές επιδρομές με στόχο παράνομους μετανάστες κι ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις των Δημοκρατικών για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η σκληρή ρητορική του προέδρου Τραμπ στα ζητήματα που άπτονται του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά κι ενδεχόμενες ενέργειες που μπορεί να την ακολουθήσουν, είναι ενδεχόμενο να εκτροχιάσουν -εκ νέου- μία δικομματική προσπάθεια για την διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη, θα αποτελούσε κακό οιωνό και στην προσπάθεια εξεύρεσης μίας ευρύτερης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.

“Ο Τραμπ είναι ο μόνος που μπορεί να το ανατινάξει όλο αυτό,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ. “Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε εύκολα μία συμφωνία μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων,” παρατήρησε ο ίδιος.

Με την εκτίμηση αυτή, φαίνεται ότι συμφωνούν και οι Ρεπουμπλικάνοι, που ενδιαφέρονται για την συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου.

“Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Αυτό είναι θετικό. Η ατμόσφαιρα είναι καλή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Σέλμπι από την Αλαμπάμα.

“Ωστόσο πρέπει να έχουμε και συμμετοχή του προέδρου. Σε μία αντίθετη περίπτωση θα ασκήσει βέτο,” τόνισε ο Σέλμπι.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η προσπάθεια αύξησης των ορίων δαπανών του προϋπολογισμού, η αποφυγή ενδεχόμενης παύσης λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και η αύξηση του επιπέδου του χρέους.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για την δρομολόγηση εξελίξεων στα παραπάνω ζητήματα κατά την παρούσα περίοδο, αναμένεται ότι θα επικρατήσουν συνθήκες χάους στην αμερικανική οικονομία, αργότερα μέσα στο 2019.

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις προσπαθούν να συμφωνήσουν για την αποστολή βοήθειας οικονομικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο και την προσπάθεια αυτή, μετά την τελευταία κλιμάκωση της ρητορικής του.

Η Πελόζι από την πλευρά της, χαρακτήρισε την προειδοποίηση του Τραμπ για την πραγματοποίηση επιδρομών απέλασης ως “μία πράξη απόλυτης κακίας και φανατισμού.”

Ωστόσο, αργότερα δήλωσε πως η ίδια κι άλλοι ηγέτες του Κογκρέσου προχωρούν μπροστά με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

“Μιλάμε για τα υφιστάμενα όρια και την ισότητα, όπως και για την αλλαγή της οροφής του χρέους σε αυτές τις συνομιλίες και τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι.

Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία συμφώνησαν με τον Σέλμπι για την διάθεση 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας για την ασφάλεια στη νότια συνοριακή γραμμή, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για την συμφωνία αυτή.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν διευκόλυνε την κατάσταση, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η στάση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κι έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

“Όταν ο πρόεδρος κάνει μία ανάρτηση στο Twitter, οι συνάδελφοί μου στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος τον ακούνε κι ακολουθούν τις συμβουλές του. Έτσι, για περισσότερες από μία φορές είχαμε σχεδόν συμφωνία για αρκετά διαφορετικά πράγματα και ζητήματα. Από την στιγμή που θα κάνει μία ανάρτηση στο Twitter, γράφοντας κάτι διαφορετικό, υπάρχει πάντοτε ένα εμπόδιο,” δήλωσε η Δημοκρατική Γερουσιαστής Τάμι Ντάκγουορθ.

“Ο ίδιος γνωρίζει την επιρροή των όσων κάνει,” συμπλήρωσε η ίδια.

Τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου προσπαθούν εδώ και δύο χρόνια να συμφωνήσουν σε ένα ευρύ πλαίσιο για τον προϋπολογισμό, ενώ βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, όλα ανατράπηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ, όταν ο ίδιος βγήκε εκτός εαυτού σε μία συνάντηση που είχε με την Πελόζι και τον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ. Το θέμα της συνάντησης, ήταν σχετικό με τις υποδομές.

Η Πελόζι υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια “συγκάλυψης” σχετικά με την έρευνα για την Ρωσία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους Δημοκρατικούς μέχρι να τερματίσουν όλες τις έρευνες που έχουν ενεργοποιήσει σχετικά με την άσκηση κοινοβουλευτικής εποπτείας.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία δικομματική συμφωνία, τότε, θα επιβληθούν αυτόματα μειώσεις δαπανών 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο στα προγράμματα άμυνας, όσο και στα κοινωνικά προγράμματα από τον Ιανουάριο του 2020.

Έτσι, ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, ο υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, αλλά κι ο υπηρεσιακός διευθυντής για ζητήματα που άπτονται του προϋπολογισμού Ρας Βόουτ, θα προσπαθήσουν σήμερα να διαπραγματευτούν με την Πελόζι, τον ΜακΚόνελ, τον Σούμερ, αλλά και τον ηγέτη της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι.

Στις διαπραγματεύσεις θα λάβουν μέρος και μέλη των επιτροπών για τις αποζημιώσεις στα δύο νομοθετικά σώματα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνάντηση Τραμπ-Τζίνπινγκ στους G20: Δεν αποκλείει συνομιλίες με Πούτιν το Κρεμλίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: