Ένοχος για υπεξαίρεση χρημάτων από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής πρώην διευθυντής της

Η είσοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη. Photo via GOAA




Ο πρώην διευθυντής των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Γεώργιος Παπαδάκος (George Papadakos) δήλωση ενοχή για υπεξαίρεση χρημάτων από την Αρχιεπισκοπή το ποσό της οποίας ανέρχεται σε πάνω από $60,000 χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν του Γραφείου του Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (Southern District of New York).

Υπενθυμίζεται ότι ο Γεώργιος Παπαδάκος ήταν εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρώην διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης της Αρχιεπισκοπής Τζέρι Δημητρίου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Εισαγγελίας ο κ. Παπαδάκος παραδόθηκε πρωί της Τετάρτης και δήλωσε ενοχή ενώπιον της δικαστού Sarah Netburn. Στην υπόθεση του έχει ορισθεί δικαστής ο Richard M. Berman.

Ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey S. Berman δήλωσε πως «ο Γεώργιος Παπαδάκος ως διευθυντής των οικονομικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όφειλε να υπηρετεί την Εκκλησία του κι όχι τον εαυτό του. Όπως παραδέχθηκε σήμερα (το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου) έκανε υπεξαίρεση χρημάτων από την Εκκλησία για σχεδόν έξι χρόνια. Γι’ αυτό του το αμάρτημα αντιμετωπίζει την πιθανότητα φυλάκισης σε ομοσπονδιακή φυλακή».

Ο Philip R. Barlett επικεφαλής ερευνητής του U.S. Postal Inspection Services, δήλωσε πως «ο κ. Παπαδάκος χρησιμοποίησε τη θέση του στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να κλάψει από το χέρι εκείνου που τον είχε προσλάβει. Η σημερινή δήλωση ενοχής είναι μία απόδειξη πως η κάρμα (ανταπόδοση) έρχεται πάντοτε από μία ανώτερη αρχή και πως ουδείς διαφεύγει από τη δικαιοσύνη».

Στο ανακοινωθέν της Εισαγγελίας αναγράφεται πως σύμφωνα με τις κατηγορίες οι οποίες εμπεριέχονται στο Πληροφοριακό υλικό για το οποίο ο Παπαδάκος δήλωσε ενοχή, καθώς επίσης και από δηλώσεις που έγιναν στο δικαστήριο στη διάρκεια της διαδικασίας δήλωσης ενοχής, μεταξύ του έτους 2012 και του Σεπτεμβρίου 2017, ο Παπαδάκος, διευθυντής των Οικονομικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπεξαιρούσε επανειλημμένα από την Αρχιεπισκοπή.

Χρέωσε περίπου $66,499 χιλιάδες δολάρια σε πιστωτική κάρτα της Αρχιεπισκοπής προσωπικά του έξοδα χωρίς την έγκριση της Αρχιεπισκοπής. Σ’ αυτά τα προσωπικά έξοδα συμπεριλαμβανόταν χρεώσεις για αναπαλαιώσεις της οικίας του αγορά ρούχων, συνδρομή σε γυμναστήριο, αγορά iTunes και ιατρικά έξοδα. Όταν ο Παπαδάκος έκλεβε, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες.

Ο Παπαδάκος, ηλικίας 52 ετών, από την πόλη Westfield της Νέας Ιερσέης δήλωσε ενοχή σε μία κατηγορία απάτης ηλεκτρονικώς (wire fraud) για την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι και είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με τους όρους της δήλωσης ενοχής του, ο Παπαδάκος συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο και να επιστρέψει τις  $66,499 χιλιάδες δολάρια.

Εχει ορισθεί να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστή Richard M. Berman στις 24 Ιουνίου 2019, στις 11 π.μ. προκειμένου να ορισθεί η ημερομηνία ανακοίνωσης της ποινής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» άρχισε τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και τους πρωταγωνιστές τους σε θέσεις κλειδιά από το τέλος Αυγούστου του 2017.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Former Finance Director Of Greek Orthodox Archdiocese Pleads Guilty To Embezzlement

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: