Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κυπριακή αγορά: Ποιοι επενδύουν, σε ποιους τομείς




Συνολικά 205 άτομα στην Κύπρο είχαν αξία που υπερέβαινε τα 30 εκατ. δολάρια τo 2018.

Σύμφωνα με τη Knight Frank, εκτιμάται πως την επόμενη πενταετία ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 20-25%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου υπολογίζεται πως 70,626 άτομα έχουν αξία πέραν της συγκεκριμένης, οι περισσότεροι βρίσκονται στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το Philenews, σύμφωνα με το Wealth Report της συγκεκριμένης εταιρείας, που εξειδικεύεται στη διάθεση πολυτελών ακινήτων, το 2012 υπήρχαν στην Κύπρο 350 πρόσωπα με περιουσία άνω των 5 εκατ. δολαρίων.

Το 2016 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 240 και το 2017 αυξήθηκε σε 270. Σε παλαιότερη έκθεση της ίδιας εταιρείας, γινόταν εκτίμηση πως μέχρι το 2026 ο αριθμός των ατόμων στην Κύπρο με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολάρια θα έφτανε τους 290.

Πάντως στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η κυπριακή αγορά για Ινδούς επενδυτές, μαζί με άλλους προορισμούς όπως η Μαλαισία και Σρι Λάνκα.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως οι Ινδοί επενδυτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρει η κάθε χώρα. Πάντως, στην έκθεση του 2019 γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο γεγονός πως ο ΟΟΣΑ συμπεριέλαβε το 2018 στη μαύρη λίστα με τους προορισμούς των οποίων τα προγράμματα πολιτογράφησης εγκυμονούν κινδύνους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης PIRI 100 που αναπτύσσει η εταιρεία και ο οποίος καταγράφει τις αυξομειώσεις στις τιμές των πολυτελών ακινήτων ανά χώρα.

Για το 2018, ο δείκτης για την Κύπρο έδειξε μία αύξηση της τάξης του 2.8% ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017 η αύξηση ήταν 2.6%. Το 2016 ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 1.1% για τις τιμές στην κυπριακή αγορά πολυτελών ακινήτων.

Η Κύπρος κατέλαβε την 35η θέση σε σχέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των πολυτελών ακινήτων.

Στην πρώτη θέση ήταν η Μανίλα με αύξηση 11.1% και στη δεύτερη το Εδιμβούργο με αύξηση 10.6%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για πολυτελή ακίνητα καταγράφηκαν το 2018 σε Λάος, Βανκούβερ και Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Philenews

 

Σκληρό πόκερ Άγκυρας-Ε.Ε.: “Απαγορεύει” με απαράδεκτο non paper κυρώσεις Κομισιόν για ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: