Εκτός ευρωβουλής εκλεγμένοι Καταλανοί: Δεν αποδέχονται το ισπανικό Σύνταγμα

File Photo: Εκτός ευρωβουλής τρεις εκλεγμένοι Καταλανοί. Pixabay.com




Η κεντρική εφορευτική επιτροπή στη Μαδρίτη επικύρωσε την Πέμπτη ομόφωνα την απόφαση να μην εγκριθεί η εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο των τριών Καταλανών αυτονομιστών ηγετών Κάρλες Πουτζδεμόν, Οριόλ Τζουνκέρας και Αντόνι Κομίν, που ήταν υποψήφιοι με διαφορετικές αυτονομιστικές παρατάξεις στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το σκεπτικό για την αρνητική απόφαση της επιτροπής βασίσθηκε στο γεγονός ότι οι τρεις Καταλανοί δεν έχουν αναγνωρίσει το ισπανικό Σύνταγμα, όπως ορίζεται από την εθνική εκλογική νομοθεσία.

Κατά συνέπεια, η επιτροπή απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου του πρώην προέδρου της Καταλονίας, καθώς ο Πουτζδεμόν έως σήμερα δεν έχει δείξει διάθεση να ορκισθεί στο ισπανικό Σύνταγμα προσωπικά στο ισπανικό Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπως ορίζει ο νόμος.

Μετά την απόφαση αυτή, οι τρεις έδρες των αυτονομιστών ηγετών θα παραμείνουν κενές. Η ισπανική εφορευτική επιτροπή ενημέρωσε χθες το Ευρωκοινοβούλιο πως δεν έχει ισχύ το αίτημα του συνηγόρου του Πουτζδεμόν, Γκονθάλο Μπόγιε, και πλέον οι τρεις εκλεγμένοι δεν διαθέτουν τα επίσημα διαπιστευτήρια από την ισπανική κυβέρνηση για να συμμετάσχουν στην εναρκτήρια σύνοδο της Ευρωβουλής στις 2 Ιουλίου.

Οι Πουτζδεμόν και Κομίν είναι φυγόδικοι κι εκτός Ισπανίας, ενώ ο Τζουνκέρας τελεί υπό προσωρινή κράτηση, για την ανάμειξή τους σε ενέργειες με στόχο την ανεξαρτησία της Καταλονίας και για τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κρίθηκε παράνομο κι αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο Ταγίπ φοβάται την Λαγκάρντ: «Κάποιοι θέλουν να στείλουν την Τουρκία στο ΔΝΤ», δηλώνει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: