Εκπέμπει εκνευρισμό η Άγκυρα: Πως θα εξωτερικεύσει τα πολιτικά αδιέξοδα του ο Ερντογάν;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΝΟΨΕΙ των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν  στην Άγκυρα- ενδεχομένως και σήμερα-  για τους S-400 αλλά και των επόμενων κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο,  αναμένονται  ραγδαίες εξελίξεις. Είναι προφανές πως έχουμε εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη φάση, που επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή αλλά πρωτίστως την Κύπρο και την Ελλάδα.

  • Στην  Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν, εκπέμπει εκνευρισμό καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές πιέσεις, οι οποίες συνεχώς ενισχύονται και καθίστανται όλο και πιο ασφυκτικές.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Άγκυρα σε ένα παράλληλο, πλην σημαντικό γεωπολιτικό πεδίο, αναλώνει  σημαντικές δυνάμεις στην προώθηση και εφαρμογή των σχεδιασμών της για ακύρωση εκείνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά και δική της εμπλοκή στο πρόγραμμα.

Είναι σαφές πως η  Τουρκία φαίνεται να έχει ενοχληθεί αλλά και ανησυχήσει για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Λευκωσία και ειδικότερα τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για στελέχη εταιρειών που συνεργάζονται με την τουρκική ΤΡΑΟ για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και για τους εργαζόμενους στο γεωτρύπανο «Πορθητής».

Το καθεστώς Ερντογάν έχει διαρρεύσει στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, την απόφαση  για  λήψη σειράς αντιμέτρων, ως απάντηση στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι σαφές από τα έξι αντίμετρα, πως η Άγκυρα, μεταξύ άλλων,  επιχειρεί να εκφοβίσει κράτη που θα εφαρμόσουν το διεθνές ένταλμα σύλληψης για Τούρκο πολίτη,  αναφέροντας υπό τη μορφή απειλής ότι μπορεί να φθάσει μέχρι και την ανάκληση του πρέσβη της από τη χώρα αυτή.

  • Περαιτέρω, φαίνεται να σχεδιάζει να  κλείσει τα κατοχικά οδοφράγματα και να τερματίσει την μερική άρση των περιορισμών διακίνησης ένθεν κακείθεν των κατοχικών οδοφραγμάτων. Σημειώνεται ότι τούτο έγινε τον Απρίλιο του 2003 μονομερώς από την τουρκική πλευρά μετά την υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατίας της Συνθήκης προσχώρησης ( στην Αθήνα).

Παράλληλα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια 1,4,5,6 και 7.

Τι από όλα αυτά θα κάνει η κατοχική Τουρκία θα διαφανεί στη συνέχεια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πολλές από τις κατευθυνόμενες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνονται στην πορεία.

Είναι πρόδηλο πως θα  υπάρξει κλιμάκωση της έντασης. Τούτο είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί, οι πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν αντιδράσεις ενώ μια αποτυχία των μονομερών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελεί πισωγύρισμα για το καθεστώς Ερντογάν. Κρίνονται πολλά για τον Ερντογάν γι αυτό και είναι εκνευρισμένος και το δείχνει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Διάλογος στη βάση του «Δικαίου» του Ταγίπ: Μα δουλεύουν συνειδητά για την Τουρκία;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal