Ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ. Photo via Facebook, @giannenaneaepoxi




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ Ν. ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Οι φετινές δημοτικές εκλογές είχαν μία ιστορική μοναδικότητα. Στα όμορφα Γιάννενα, την πόλη της καταγωγής μου, γράφτηκε ιστορία.

  • Οι ψηφοφόροι των Ιωαννίνων έγραψαν τη σημαντικότερη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία των δημοτικών εκλογών της πόλης, αλλά ίσως και της Ελλάδας. Εξέλεξαν δήμαρχο τον κ. Μωϋσή Ελισάφ, τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην Ελλάδα. Με τη δραματική ιστορία του αφανισμού της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων το 1944, το αποτέλεσμα των εκλογών της 2ης Ιουνίου 2019 είχαν μεγάλο συμβολισμό. [1].

Η συναισθηματική φόρτιση των απανταχού Γιαννιωτών, όπου αυτοί και αν βρίσκονται, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων, είναι μεγάλη.

Όσων Γιαννιωτών οι οικογένειες έζησαν απο κοντά τη Ρωμανιώτικη Εβραϊκή κοινότητα, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα, νοιώθουν συγκινημένοι. Οι ψηφοφόροι των Ιωαννίνων, απέδειξαν ότι σε αυτή την πόλη δεν χωρά ο αντισημιτισμός. Οι αντίπαλοι υποψήφιοι δε, κατέδειξαν καθόλη την προεκλογική εκστρατεία μέγιστο πολιτικό ήθος και δημοκρατικότητα: τους αξίζουν όλων πολλά συγχαρητήρια. Τα Γιάνεννα δίδαξαν πολιτικό πολιτισμό.

  • Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα μας, έχοντας περάσει αρκετά χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση η οποία εμφύτεψε προσπάθειες αναβίωσης του αυγού του φιδιού, το μήνυμα αυτό θα πρέπει να φτάσει παντού: Ποτέ Ξανά.

Με όλο το σεβασμό, και με τη δέουσα προσοχή, ας γίνει μία προσπάθεια ανίχνευσης κάποιων παρελκόμενων ίσως επιπτώσεων αυτής της εκλογής. Επιπτώσεων με συμβολικά ίσως μηνύματα προς αρκετές πλευρές.

  • Από το 2010, ήταν αρκετοί αυτοί οι απλοί Έλληνες πολίτες (και ας μη φαίνονται), οι οποίοι εκτιμούσαν-πίστευαν-διέβλεπαν τις επερχόμενες τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές τις οποίες λίγο-πολύ ζούμε σήμερα. Αυτοί οι απλοί πολίτες κατέβαλλαν επίμονες και διαρκείς προσπάθειες για το χτίσιμο κατάλληλων προγεφυρωμάτων με το Ισραήλ. Το χτίσιμο τέτοιων προγεφυρωμάτων στη βάση της Ελληνικής κοινωνίας παραμένει αναγκαία και ικανή συνθήκη για την εμπέδωση των Ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Από πολύ νωρίς είχε αναφερθεί πως έκπληξη δεν πρέπει να μας προκαλεί το «απροσδόκητο θέαμα» της προσέγγισης Ελλάδας-Ισραήλ, όσο το γεγονός πως αργήσαμε τόσο πολύ, [2].

Σε άρθρο του 2014 σχετικού με την Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία είχε αναφερθεί: «εάν τα επόμενα δύο χρόνια επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας–Ισραήλ και στον ιδιωτικό τομέα, τότε αυτός ο δεσμός θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και θα αποκτήσει βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών…», [3].

  • Με όρους μηχανικής και αντοχής υλικών, στην περίπτωση των Ιωαννίνων, οι ελληνοϊσραηλινοί δεσμοί φαίνεται πως υποστηλώθηκαν με πολύ δυνατό μείγμα μπετόν-αρμέ. Ως παλαιός Γιαννιώτης δεν έχω παρά να αισθανθώ μεγάλη χαρά και συγκίνηση.

Το μήνυμα αυτό ας πάει στο Ισραήλ αλλά και στην Ελληνοκυπριακή ομογένεια και την Αμερικανοεβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ με την εξής υπενθύμιση: άλλοι, επιτίθενται και καθυβρίζουν το Ισραήλ και τους Εβραίους. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν διστάζουμε να εκλέγουμε χωρίς απολύτως καμία θρησκευτική διάκριση Εβραίους Δημάρχους για να διοικούν τις ιστορικές πόλεις μας.

ΥΓ. Στη Νέα Υόρκη υπάρχει μία μικρή Εβραϊκή-Ρωμανιώτικη συναγωγή η οποία φέρει το όνομα των Ιωαννίνων: η Kehila Kedosha Janina, [4]. Τα μέλη της συναγωγής αυτής θα πρέπει ίσως να αισθάνονται περήφανα.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://www.agon.gr/epikairotita/17088/o-moysis-elisaf-egrapse-istoria/

[2] https://hellasjournal.com/2016/02/nea-pragmatikotita-stis-ellinoisrailines-schesis-me-ipervasi-ton-sindromon/

[3] https://energypress.gr/news/synergasia-elladas-israil

[4] https://www.kkjsm.org

  • (*)Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
    PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης
    • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τι θα σημαίνει η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα; Τα εναλλακτικά σενάρια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: