Εκδίδει περίεργες Navtex η Άγκυρα, που δεν υλοποιεί: To Yavouz λύνει κάβους, άγνωστος ο προορισμός…

Η φρεγάτα του Τουρκικού Ναυτικού Gaziantep συνοδό πλοίο του πλωτού γεωτρύπανου Fatih, Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με την ίδια ναυτική οδηγία (Navtex) που εκδίδει περίπου πέντε φορές σ’ έναν μήνα, όπως αυτή που εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, για μια θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τα νότια της Ρόδου μέχρι και κάτω από το Καστελόριζο, η Άγκυρα επιχειρεί να δείξει την δυσαρέσκειά της προς τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία αναμένεται ένα Ευρωπαϊκό ράπισμα για τις προκλητικές ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

  • «Αν είναι με αυτό τον γραφικό τρόπο, γιατί έτσι έχει καταντήσει, να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις η Τουρκία, ας το κάνει. Άλλωστε από τις πέντε έξι φορές που εκδίδει τη συγκεκριμένη ναυτική οδηγία, τις περισσότερες δεν εμφανίζονται καν πλοία της», εξηγούσε ανώτατη πηγή από το Πολεμικό Ναυτικό.
  • Οι ίδιες πηγές μάλιστα συνέχιζαν λέγοντας ότι Navtex στο κεντρικό Αιγαίο, στο Καστελόριζο, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, ανάμεσα σε Λέσβο και Λήμνο, εκδίδονται με σκοπό να δημιουργούνται εντυπώσεις και να υπάρχει μελλοντικά ένα χαρτί για την Τουρκία με το οποίο θα στηρίζει αβάσιμες θέσεις για διεκδικήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά επειδή πάντα υπάρχει διακριτικά Ελληνικό πολεμικό πλοίο, τα Τουρκικά είναι άφαντα.

Αυτή είναι η ναυτική οδηγία υπ αριθμόν 0706/19, με ημερομηνία για την άσκηση 20 Ιουνίου, ημέρα έναρξης της συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ακολουθεί ο χάρτης που φαίνεται η θαλάσσια περιοχή μέσα στην οποία η Τουρκία έχει αναγγείλει πως θα κάνει ασκήσεις με πυρά.

TURNHOS N/W : 0706/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 18-06-2019 11:53)
TURNHOS N/W : 0706/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 20 JUN 19 FROM 1400Z TO 1600Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
35 58.80 N – 029 38.05 E
35 03.00 N – 029 38.00 E
35 30.00 N – 028 10.00 E
CAUTION ADVISED.

Οι Τουρκικές απειλές περί νέας γεώτρησης και το μήνυμα «μην πλησιάσετε»

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός ενέργειας της γειτονικής χώρας, υποστηρίζει πως σ’ ένα 24ωρο το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο «Yavouz» λύνει κάβους με προορισμό το δεύτερο σημείο που έχει επιλέξει η Τουρκία ώστε να ξεκινήσει η γεώτρηση.

  • Παρά το γεγονός πως η Άγκυρα δεν έχει δηλώσει πως θα κινηθεί για κάτι τέτοιο, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αθήνα σπεύδει να προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση. Το έκανε λίγες ώρες νωρίτερα δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελου Αποστολάκη ο οποίος μάλιστα διαβεβαίωσε πως υπάρχουν όλα τα σχέδια και πάνω απ’ όλα η βούληση στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου, για την οποία οι Τούρκοι πολλές φορές έχουν δείξει τις ορέξεις τους.
  • Πηγές από τον Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν πως στην περιοχή πάντα υπάρχουν τα καλύτερα καράβια του Ελληνικού στόλου, τόσο της Διοίκησης ταχέων σκαφών (πυραυλάκατοι), όσο και της Διοίκησης πλοίων επιτήρησης (κανονιοφόροι).Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι δεν αφήνουν ποτέ σε ησυχία οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο της Τουρκίας επιχειρεί να προσεγγίσει στο νησιωτικό σύμπλεγμα.
  • Εδώ και μέρες έχει γράψει η σελίδα μας πως η φετινή «Καταιγίδα» ουδεμία σχέση είχε με την γνωστή άσκηση των προηγούμενες ετών. Στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου, αναλύθηκαν με τακτικά σενάρια οι τρόποι με τους οποίους σε διακλαδικό επίπεδο είναι ικανές οι Ένοπλες Δυνάμεις ν’ ανταπεξέλθουν ακόμη και στην πιο ακραία πρόκληση της Τουρκίας.

Αυτό δεν το λέμε σε καμία περίπτωση ούτε για να προϊδεάσουμε, ούτε για να τρομοκρατήσουμε το αναγνωστικό κοινό. Όπως εξηγούσαν με κάθε ρεαλισμό στρατιωτικές πηγές, οι ασκήσεις γίνονται για να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα, γι’ αυτό υπάρχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την ασφάλεια των εξωτερικών απειλών έναντι οποιασδήποτε επιβουλής και γι’ αυτό ασκούνται ίσως στα πιο τραβηγμένα σενάρια που κάποια στιγμή ίσως θα χρειαστεί ν’ ανταπεξέλθουν.

Τουρκική NAVTEX για Καστελόριζο και Ρόδο: Σε ανοιχτή γραμμή η Αθήνα και η Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: