Δικαστές πήραν γραμμή να καταδικάσουν τον Λούλα: Νέα στοιχεία και αίτημα αποφυλάκισης

File Photo: Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας οδηγείται στη φυλακή. EPA, HEDESON ALVES




Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε τη Δευτέρα να ξεκινήσει ξανά η εξέταση του αιτήματος αποφυλάκισης του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις για την έρευνα «Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου Εξπρές» (Lava Jato).

Οι δικηγόροι του Λούλα είχαν εφεσιβάλει εναντίον της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισής του. Δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκαν κατά της έφεσης προτού η ψηφοφορία διακοπεί έπειτα από αίτημα του δικαστή Ζιλμάρ Μέντες.

Ο Μέντες θα αποφασίσει, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας, αν θα συζητηθεί στις 25 Ιουνίου και άλλη προσφυγή των δικηγόρων του πρώην προέδρου.

Σε αυτή η προσφυγή εκφράζουν την αμφιβολία τους για την αμεροληψία του δικαστή Σέρζιο Μόρο, ο οποίος καταδίκασε το 2017 τον Λούλα σε πρώτο βαθμό. Πλέον ο Μόρο είναι υπουργός Δικαιοσύνης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το The Intercept κατήγγειλε σε ρεπορτάζ του την Κυριακή ότι οι δικαστικοί που ηγήθηκαν της έρευνας “Lava Jato”, τους οποίους ο ειδησεογραφικός ιστότοπος κατηγορεί για «συστηματική απάτη» και «έλλειψη ηθικής», φέρονται να συνωμότησαν προκειμένου να εμποδίσουν τον Λούλα να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2018, τις οποίες εμφανιζόταν φαβορί να κερδίσει.

Ο ιστότοπος κάνει αυτή την καταγγελία αφού εξέτασε μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν κυρίως μέσω Telegram ανάμεσα σε εισαγγελείς και τον δικαστή Μόρο, επικεφαλής της έρευνας και περιήλθαν στην κατοχή του μέσω «ανώνυμης πηγής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Νέα κρίση στην Ιταλία: Σαλβίνι και Ντι Μάιο κατά Κόντε που έχουν διορίσει πρωθυπουργό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: