Διερεύνηση για τις καταγγελίες Αγγελή στην υπόθεση Novartis με εντολή της Ξένης Δημητρίου

File Photo: Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Λίγες ημέρες πριν λήξη η θητεία της, την ημέρα του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκηρυχθούν οι εκλογές, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή για εφ’ όλης της ύλης διερεύνηση καταγγελιών για την υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, η κυρία Δημητρίου ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δοσούλα να ερευνήσει τις καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί άλλος αντεισαγγελέας ο Ιωάννης Αγγελής, για τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη στην υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Αγγελής επόπτευε την εισαγγελία Διαφθοράς στο έργο της αλλά είχε υποβάλλει την παραίτηση του από τη θέση αυτή, διαφωνώντας κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Αγγελής, στις αναφορές του άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν». Ακόμη, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής».

Μάλιστα, στην αναφορά του αυτή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία όπως ανέφερε αποδεικνύονταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους στη Βιέννη ότι «…. γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (σ.σ του 2018) θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. …».

Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε πειθαρχική έρευνα για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του και υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ο κ. Δασούλας αναμένεται να καλέσει στο γραφείο του όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του, προκειμένου -σύμφωνα και με την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου- να διαπιστώσει εάν έχουν διαπραχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: