Διαδικασία παρατάσεων για καθυστέρηση γεωτρήσεων: Αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία

ΑΟΖ, Κύπρος, γεωτρήσεις, υπουργικό συμβούλιο, νομοθεσία για γεωτρήσεις,




Το Υπουργικό Συμβούλιο Κύπρου θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να δίνει παράταση στις εταιρείες υδρογονανθράκων που έχουν τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όταν δεν ολοκληρώνουν το ερευνητικό πρόγραμμα και κυρίως τον αριθμό των γεωτρήσεων που δεσμεύτηκαν να κάνουν σε ένα τεμάχιο, στον χρόνο που προβλέπεται στη συμφωνία.

Αυτό προβλέπει τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό στην τελευταία του συνεδρία και κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του philenews, η παράταση θα μπορεί να δοθεί από το Υπουργικό, σε οποιαδήποτε από τις τρεις ερευνητικές περιόδους που προβλέπουν τα συμβόλαια και αφορούν πρώτα μία τριετία και μετά δύο στάδια δύο ετών το καθένα.

Η τροποποίηση έρχεται να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται σε περιπτώσεις που για διάφορους λόγους οι εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα για ένα τεμάχιο, δεν έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμά τους –για παράδειγμα έκαναν μία αντί δύο γεωτρήσεις την πρώτη τριετία– λόγω γεωλογικών επιπλοκών ή ανάγκης για νέες έρευνες πριν τη δεύτερη γεώτρηση λόγω νέων γεωλογικών ευρημάτων της πρώτης γεώτρησης κτλ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, που καταγράφηκαν στο παρελθόν, προέκυπταν και δύσκολα προς επίλυση νομικά προβλήματα, αφού αφορούσαν και τροποποιήσεις στα ίδια τα συμβόλαια.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, με την εφαρμογή τής εν λόγω νομοθεσίας στην πράξη τα τελευταία χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες στις οποίες προβαίνουν οι αδειούχοι για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με οποιαδήποτε πρόσφορη μέθοδο, περιλαμβανομένων και γεωτρήσεων, κρίνει επιβεβλημένη την τροποποίηση των εν λόγω Κανονισμών ούτως ώστε να παρέχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο η διακριτική ευχέρεια, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να παραχωρεί παράταση της περιόδου έρευνας στον εκάστοτε αδειούχο», όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Της τροποποίησης προηγήθηκε και διαβούλευση του Υπουργείου Ενέργειας με όλους τους αδειούχους των τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: philenews

 

Τα “καραγκιοζιλίκια” του δείπνου “κοινωνικού χαρακτήρα” μεταξύ Αναστασιάδη και Οζερσάι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: