Δεν θα επιτεθούμε σε κανέναν λέει ο Ροχανί: Αυτοσυγκράτηση προτείνει η Κίνα

File Photo: Ο πρόεδρος Ροχανί. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Το Ιράν δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός κράτους, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή καθώς οξύνεται η ένταση στην περιοχή μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

«Το Ιράν δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός κράτους», τόνισε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Αυτοί που είναι απέναντί μας είναι μια ομάδα πολιτικών με μικρή πείρα».

«Παρά τις προσπάθειες της Αμερικής στην περιοχή, την επιθυμία τους να διακόψουν τους δεσμούς μας με όλο τον κόσμο και την επιθυμία τους να διατηρήσουν το Ιράν απομονωμένο, έχουν αποτύχει», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Αυτοσυγκράτηση προτείνει η Κίνα

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς και τους Ιρανούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά την ανακοίνωση για την αποστολή επιπλέον 1.000 αμερικανών στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή και την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα υπερβεί σύντομα ένα όριο που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Καλούμε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας», δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις αμερικανικές ενισχύσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως οφείλουν να αλλάξουν την πρακτική τους να ασκούν τη μέγιστη πίεση. Αυτό όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την επίλυση του προβλήματος, αλλά και θα επιδεινώσει την κρίση», πρόσθεσε.

«Το Ιράν οφείλει να πάρει τις αποφάσεις του με προσοχή, δεν πρέπει να εγκαταλείψει απερίσκεπτα αυτή τη συμφωνία», προειδοποίησε επίσης ο Ουάνγκ Γι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα.

Αυτοσυγκράτηση ζητά και η Μόσχα

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Τρίτη, κατά μιας «αύξησης των εντάσεων» μετά την ανακοίνωση της αποστολής επιπλέον χιλίων Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή και την προειδοποίηση της Τεχεράνης πως το Ιράν θα υπερβεί σύντομα ένα όριο το οποίο προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Καλούμε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Δεν θα θέλαμε να δούμε μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αύξηση των εντάσεων σε αυτή την ήδη ασταθή περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποφάσισε να στείλει περίπου 1.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το Ιράν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφότου η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα υπερβεί σύντομα το όριο που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της που υπογράφτηκε το 2015 στη Βιέννη, από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς πέρυσι προτού επαναφέρουν βαριές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Μέχρι τώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (AIEA) έχει πει πως οι ενέργειες του Ιράν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη.

«Εκκινούμε πάντοτε από την αρχή ότι η Τεχεράνη θα παραμείνει στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας και θα είναι πιστή στις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, ο οποίος διευκρίνισε πως το θέμα αυτό είχε αναφερθεί σε μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την περασμένη Παρασκευή στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής στο Καζακστάν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αντιπρόσωποι του Γκουαιδό κατηγορούνται για διαφθορά: Επικρίσεις δέχεται και ο Χουάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: