Δέκα χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου

Το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής. ΚΥΠΕ




Δέκα χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς «ο αρχαιολογικός πλούτος της Κύπρου είναι τεράστιος και όσο μαθαίνουμε γι΄ αυτόν, τόσο διευρύνονται οι γνώσεις μας για την ιστορία του τόπου μας.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αθηένου και οι αρχαιολογικές τοποθεσίες Γόλγοι και Άγιος Φώτιος, οι οποίες σήμερα βρίσκονται υπό παράνομη τουρκική κατοχή, μετά την τούρκικη εισβολή του 1974, το Παμπουλάρι της Κουκουννίνας και η Μάλλουρα, στην οποία από το 1990 συνεχίζονται οι ανασκαφές, χάρη στον απόδημο της Αθηένου Δρ Μιχάλη Τουμάζου».

  • Πρόσθεσε ότι το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής και εξέφρασε περηφάνεια για την ύπαρξη και τη δραστηριότητά του. Ανέφερε πως συνεχώς ο Δήμος εργάζεται για την αναβάθμιση τόσο των εκθεμάτων του, όσο και των δραστηριοτήτων του.
  • Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε «εντάσσονται προσπάθειές μας για αυτονόμηση του Μουσείου, σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο και προώθηση ενσωμάτωσης διαδραστικών μέσων και αναδυόμενων τεχνολογιών στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, ώστε να βελτιωθεί η προβολή των συλλογών και να γίνει πιο διαδραστική η εμπειρία των επισκεπτών».

Ακόμα προσπαθούμε, είπε, ώστε «το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, να πειστούν ώστε να μας δώσουν τρισδιάστατα αντίγραφα συγκεκριμένων αρχαιοτήτων από την περιοχή μας που βρίσκονται στα Μουσεία αυτά, ώστε να αναπαράξουμε αντίγραφα και να τα τοποθετήσουμε στο Μουσείο μας»,.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Καρεκλάς εξέφρασε συγκίνηση για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αντίκρυσε μαζί με όλα τα άλλα αντικείμενα από την περιοχή των Γόλγων, το αέτωμα με τους Διόσκουρους, από το οποίο προήλθε και το σήμα του Δήμου Αθηένου.

Ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως μέρος των αρχαίων αντικειμένων που φέρνει στο φως τα τελευταία χρόνια η σκαπάνη της αμερικανικής αποστολής στη Μάλλουρα, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Τουμάζου, και τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα μουσεία, να δοθούν σε προσωρινή βάση στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, για να το εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο.

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 20/06/2019

Οικονομική ενίσχυση προς τις οικογένειες των θυμάτων του serial Killer της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: