Αποκλειστική ξενάγηση των Financial Times στο εσωτερικό της Notre Dame, μετά τη φωτιά [video]

File Photo: Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων. EPA, SRDJAN SUKI




Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Παναγία των Παρισίων, που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο μπορεί να σωθεί πλήρως, προειδοποιούν σε αποκλειστικό βίντεο των Financial Times από το εσωτερικό του ναού οι Γάλλοι αρχιτέκτονες που επιβλέπουν την ανακαίνιση του καθεδρικού ναού της Notre-Dame, ενώ αποκάλυψαν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

  • Ο Antoine-Marie Préaut, διευθυντής έργου στο εργοτάξιο της Notre-Dame, δήλωσε στους Financial Times ότι τα ερωτήματα παρέμειναν σχετικά με τη “σταθερότητα” των καμάρων στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού. Είπε ότι οι εργάτες δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν τη ζημιά, επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο για την κατασκευή ικριωμάτων μέσα στη δομή, μέχρι που τα ενισχυμένα πέλματα στήριξης των εξωτερικών τοίχων ενισχύθηκαν.

“Τα γοτθικά κτίρια έχουν δύο τοίχους που πλαισιώνουν έναν κεντρικό ναό. Αυτοί οι τοίχοι υποστηρίζονται από το εξωτερικό με πετάσματα αντηρίδες. Αν οι καμάρες στο εσωτερικό δεν είναι αρκετά σταθερές, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει το κτίριο », είπε ο κ. Préaut, επιτρέποντας σε έναν δημοσιογράφο στην περιοχή για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά. Πρόσθεσε: “Η κορυφή του κτιρίου που βρίσκεται στο νότο βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο εξαιτίας της κατάρρευσης της οροφής”.

  • Το γοτθικό αριστούργημα του 13ου αιώνα στο κέντρο του Παρισιού, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης, κατακλύστηκε από φλόγες πριν από δύο μήνες, σε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε την ξύλινη οροφή που κάλυψε το μολύβι του καθεδρικού ναού και έστειλε την αιχμή του στο ναό.

  • Οι Γάλλοι μεγιστάνες και εταιρείες έσπευσαν να συνεισφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, αλλά στη Γαλλία συζητήθηκε μια συζήτηση για το αν η ανασυγκρότηση πρέπει να αντιγράψει πιστά το μεσαιωνικό πρωτότυπο.

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron υποσχέθηκε να ολοκληρώσει την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού μέσα σε πέντε χρόνια και η κυβέρνησή του έθεσε τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων σχεδίων ή υλικών όταν ανακοίνωσε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να αντικαταστήσει τον πυργίσκο του καθεδρικού ναού.

  • Η επανέναρξη της Notre-Dame μέσα σε πέντε χρόνια είναι μια “απαραίτητη πρόκληση”, δήλωσε ο Charlotte Hubert, επικεφαλής αρχιτέκτονας στα Ιστορικά Μνημεία, τμήμα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. “Δυστυχώς, όσοι από εμάς γνωρίζουμε, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος.”

Η κ. Hubert δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση έπρεπε να λάβει υπόψη τόσο την 850χρονη ιστορία της Notre-Dame όσο και τις σκέψεις μιας σύγχρονης κοινωνίας. “Πρέπει η Notre-Dame να παραμείνει όπως ήταν;” Είπε ότι οποιαδήποτε αξιολόγηση απαιτούσε “καλή γνώση του κτιρίου”, προσθέτοντας ότι έπρεπε να υπάρξει “χρόνος προβληματισμού”.

Η πυρκαγιά είχε σχεδόν σβήσει πριν ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ δεσμευμένα από μεγάλες γαλλικές οικογένειες και εταιρείες για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Notre-Dame. Αυτό περιελάμβανε € 100 εκατ. Από την οικογένεια Pinault, € 200 εκατ. Από την οικογένεια Arnault και την ομάδα πολυτέλειας LVMH. € 100 εκατ. Από τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο Total, και € 200 εκατ. από την οικογένεια Bettencourt Meyers – τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας καλλυντικών L’Oréal – μαζί με την L’Oréal και την ίδρυση της οικογένειας.

  • Σύμφωνα με δήλωση αυτή την εβδομάδα από το Ίδρυμα Notre-Dame, το οποίο επιβλέπει τα έργα αποκατάστασης, αρκετοί μεγάλοι χορηγοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια αρχική πληρωμή σε σχέση με τις υποσχέσεις τους. Είπε ότι ο Bernard Arnault, η οικογένειά του και ο όμιλος LVMH έχουν καταβάλει 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως και ο François Pinault και ο γιος του François-Henri Pinault.

Το ίδρυμα δήλωσε ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Καθεδρίνης του Παρισιού έχει μέχρι τώρα συγκεντρώσει 38 εκατ. Ευρώ σε δωρεές από 42.000 άτομα καθώς και από 60 εταιρείες και δημόσιες αρχές στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Οι δωρεές και οι δεσμεύσεις προς το ίδρυμα ανέρχονται συνολικά σε 396 εκατ. Ευρώ.

  • Πάνω από δύο μήνες, ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ένας αξιωματούχος της Notre-Dame δήλωσε στο Associated Press αυτό το μήνα ότι “οι μεγάλοι δωρητές δεν έχουν πληρώσει, ούτε ένα σεντ.” Είπε ότι περίμεναν να ξέρουν ακριβώς πώς δαπανώνται τα χρήματά τους πριν συμφωνήσουν να το παραδώσουν, και όχι “μόνο για να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων”. Η L’Oréal αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Οι φίλοι της ομάδας Notre-Dame de Paris, που ξεκίνησαν από τον Αρχιεπίσκοπο του Παρισιού και τη μητρόπολη του Παρισιού, εκτιμούσαν αυτό το μήνα ότι το 90% των δωρεών που ελήφθησαν προέρχονταν από αμερικανικά και γαλλικά άτομα.

  • Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με την αιτία της πυρκαγιάς διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν “στοιχεία που να αποδεικνύουν την υπόθεση της” εγκληματικής προέλευσης “.

Είπε ότι οι ερευνητές ζυγίζουν διάφορες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας δυσλειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος ή ενός κακά σβησμένου τσιγάρου, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν ήταν δυνατόν να ευνοηθεί μια θεωρία έναντι μιας άλλης. Έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για να διερευνήσει περαιτέρω τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ενώ η φλόγα κατέστρεψε την οροφή του καθεδρικού ναού, οι πέτρινες κατασκευές του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των δύο καμπαναριών που διασχίζουν την κύρια είσοδο, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα. Πολύτιμα λείψανα και πίνακες ζωγραφικής διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο για φύλαξη. και το μεγάλο όργανο και τα τρία μεγάλα μεσαιωνικά τριαντάφυλλα στις δυτικές, βόρειες και νότιες πλευρές του καθεδρικού ναού διέφυγαν από σοβαρές ζημιές.

Ο κ. Préaut είπε ότι το σχέδιο ήταν “όχι μια ανακατασκευή αλλά μια αποκατάσταση” που θα επανένταζε το μέγιστο αριθμό τεμαχίων.

Με πληροφορίες από Financial Times

Φονικός καύσωνας πλήττει την Ιβηρική Χερσόνησο: 17χρονος νεκρός στην Ισπανία [photos,videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: