Απίστευτο: Ο Ερντογάν απειλεί να στείλει τις ΗΠΑ στο διεθνές δικαστήριο, σε περίπτωση κυρώσεων

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT




Την πεποίθηση ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα λυθεί το ζήτημα των S400 εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkey.

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “πιστεύω ότι κατά τη συνάντησή που θα έχουμε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο της συνόδου των G20 πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις σχέσεις μας και η συνεργασία μας θα ενισχυθεί. Επιπλέον συζητείται και η επίσκεψη του κ.Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο”.

Σε ερώτηση εάν με την αγορά των S400 η Τουρκία θα καταφέρει να πείσει ώστε να μην υποβληθούν κυρώσεις εναντίον της, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι S400 αγοράστηκαν για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο θέμα ασφάλειας της Τουρκίας, λέγοντας ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν το αμυντικό αυτό σύστημα.

  • “Οι διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ σε σχέση με το θέμα συνεχίζονται. Ελπίζω αυτό το θέμα να το συζητήσουμε λεπτομερώς με τον κ. Τραμπ. Στην πραγματικότητα ο κ. Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας, γιατί χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα και πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι σήμερα για να εξαλείψουμε τις ανησυχίες που μας εκφράζονται έχουμε υποβάλει διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης κοινής επιτροπής. Κανένα δεν ωφελεί ο εκτροχιασμός και η απειλητική γλώσσα. Πιστεύω ότι θα λύσουμε το θέμα των S400 στο πλαίσιο της συμμαχίας μας και της στρατηγικής μας συνεργασίας”, ανέφερε.
  • Σε ερώτηση τί απάντηση θα δώσει η Τουρκία σε περίπτωση που αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F35 και επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τον οδικό της χάρτη. “Άλλωστε για το πρόγραμμα των F35 πληρώσαμε 1.25 δις δολάρια. Εάν κάνουν μια τέτοια λανθασμένη κίνηση θα τους πάμε στο διεθνές δικαστήριο. Θα ζητήσουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ και πλησιάζει τη Ρωσία, είπε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, προσθέτοντας ότι η θέση της στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη και σημαντική. “Στον 21o αιώνα δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται οι χώρες να περιορίζονται στην ίδρυση σχέσεων με μικρό αριθμό κρατών”, ανέφερε ο o κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει την σταθερότητα στην περιοχή η οποία είναι γεμάτη με απειλές.

Κάνει πίσω η Τουρκία για τα F-35; Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Σαφάκ προτείνει υποχώρηση

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: