Αναθεωρημένη συμφωνία για το “Αφροδίτη”: 57,1% έναντι 42,9% η μοιρασιά

File Photo: Πλατφόρμα στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Το 57,1% των καθαρών εσόδων από το «Αφροδίτη» θα εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία και το 42,9% η κοινοπραξία Noble – Shell – Delek, με βάση την αναθεωρημένη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία, την οποία αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Ιουλίου για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάπτυξης του κοιτάσματος, γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο.

  • Στο ποσοστό αυτό ανταποκρίνονται οι υπολογισμοί για έσοδα $9,5 δισ. (€8,4 δισ.) για την Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Υδρογονανθράκων, για τα 18 χρόνια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
  • Με βάση την αρχική συμφωνία διαμοιρασμού, η αναλογία εσόδων κράτους – κοινοπραξίας ήταν 62,2% για το κράτος και 37,8% για την κοινοπραξία.

Δηλαδή υπήρξε παραχώρηση ποσοστού της τάξης του 5% μέσα από τις διαπραγματεύσεις, έναντι του οποίου εξασφαλίστηκε η ανάπτυξη του κοιτάσματος και οι επενδύσεις της τάξης των $5,5 δισ. (€4,9 δισ.) που δεσμεύονται – ότι θα κάνουν τα μέλη της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της «Αφροδίτης» και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η μη τήρηση του οποίου έχει σοβαρές επιπτώσεις.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», με βάση και το αρχικό αίτημα που υπέβαλε η κοινοπραξία του «Αφροδίτη» στο τέλος του 2017 στην Κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει τις εν λόγω επενδύσεις ήταν για να μοιράσουν τα έσοδα σχεδόν μισά – μισά, δηλαδή 51,3% για το κράτος και 48,7% για την κοινοπραξία, κάτι που διαφάνηκε ότι ήταν ιδιαίτερα εις βάρος της Κύπρου και απορρίφθηκε.

Ουσιαστικά, με το αναθεωρημένο συμβόλαιο αναλογικού διαμοιρασμού, όπως διαμορφώθηκε, η Κύπρος θα εισπράττει ελάχιστα περισσότερα απ’ όσα θα εισέπραττε για το ίδιο κοίτασμα, με τα δεδομένα του «Αφροδίτη», με βάση το συμβόλαιο του τεμαχίου 10 ExxonMobil – Qatar Petroleum.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Καθαρά κέρδη 9,5 δισ. δολαρίων αναμένεται να αποκομίσει η Λευκωσία από την “Αφροδίτη”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: