Αγωγή 1,5 εκατ. για το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιασμένο στο Μάτι

File Photo: Πυρόπληκτοι της Αττικής κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Με δύο ξεχωριστές αγωγές που περιλαμβάνουν το ίδιο κείμενο, τα παιδιά του Άγγελου και της Αγγελικής Μόσχα, οι οποίοι αγκαλιάστηκαν για τελευταία φορά βλέποντας τις φλόγες να τους περικυκλώνουν, ζητούν δικαίωση. Η 85χρονη είχε κινητικά προβλήματα και ο σύζυγός της, που θα μπορούσε να απομακρυνθεί, δεν την άφησε μόνη ούτε στον θάνατο.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε μόνιμα στην Καλλιθέα «και κατά το καλοκαίρι αυτό, όπως κάθε χρόνο, πήγαν στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος Αττικής για θερινές διακοπές. Εμεναν σε ένα παραχωρημένο σε αυτούς από την Ενωση Ορειβατών Φυσιολατρών Αττικής (ΕΟΦ) μικρό σπίτι 40 περίπου τ.μ. επί της οδού Φυσιολατρών».

Η σύζυγος, λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δεν μπορούσε να κινηθεί γρήγορα και τους πρόλαβαν οι φλόγες.

«Όπως μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων οι διασωθέντες γείτονες στο Μάτι, οι γονείς μας βγήκαν από το σπίτι τους με πολλή δυσκολία για να σωθούν, όπως έκαναν και οι άλλοι εκεί γείτονες.

Δεν μπόρεσαν, όμως, να φύγουν γρήγορα, λόγω της πύρινης λαίλαπας που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στις κατοικημένες περιοχές και, δυστυχώς, σε απόσταση 20-30 μέτρων από το σπίτι τους, τους βρήκαν οι φλόγες και τους έκαψαν και τους δύο.

Τους βρήκαν, δε, απανθρακωμένους στον δρόμο αγκαλιασμένους, διότι αντελήφθησαν τον μεγάλο κίνδυνο και τον επερχόμενο θάνατό τους», τονίζουν τα παιδιά του ηλικιωμένου ζευγαριού, που ζητούν όπως χιλιάδες άλλοι συγγενείς στο Μάτι την απόδοση ευθυνών για την εγκληματική αδράνεια.

«Όπως μας είπαν, εκ των υστέρων, οι εκεί γείτονες, δεν είχε κανένας τους καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια για τη διάσωσή τους» σημειώνουν τα παιδιά των θυμάτων. «Επικράτησε ένας πανικός και όσοι μπορούσαν έφυγαν γρήγορα είτε πεζή είτε με τα αυτοκίνητά τους και όσοι δεν μπορούσαν είτε έμειναν μέσα στα σπίτια τους είτε βγήκαν για να σωθούν, αλλά βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως και οι γονείς μας». Στο σύνολό τους, οι συγγενείς του τραγικού ζευγαριού αξιώνουν αποζημίωση που φτάνει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι αγωγές είναι κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης της ογκωδέστατης δικογραφίας από τον ανακριτή.

HELLAS JOURNAL

 

Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: