Άνδρας που φοράει μπλουζάκι με στάμπα 'Freedom to Golunov' ,μιλάει σε δημοσιογράφο έξω από το ρωσικό υπουργείο εσωτερικών. EPA-EFE, YURI KOCHETKOV

Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος Ιβάν Γκολουνόφ: Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες

Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ ανακοίνωσε ότι ελήφθη η απόφαση να σταματήσει η ποινική δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, επειδή δεν αποδεικνύεται η συμμετοχή του σε διάπραξη αδικήματος. Υπενθυμίζεται ότι είχε συλληφθεί με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών και είχε προκύψει κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι ο δημοσιογράφος του ιστότοπου Meduza θα αφεθεί ελεύθερος καθώς αίρεται ο κατ’ οίκον περιορισμός του. Ο Κολοκόλτσεφ θα ζητήσει επίσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επικεφαλής δύο διευθύνσεων της αστυνομικής διεύθυνσης της Μόσχας.

Ο διευθυντής του δημοφιλούς ραδιοφωνικού σταθμού Echo Moskvi (Ηχώ της Μόσχας) Αλεξέι Βενεντίκτοφ, είπε ότι η υπόθεση Γκολουνόφ είναι μια σημαντική νίκη της κοινωνίας των πολιτών, ότι οι αρχές άκουσαν τις αμφιβολίες και τις διαμαρτυρίες που διατύπωσε η κοινωνία των πολιτών, και ότι στην εξουσία υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε την κοινωνία των πολιτών ακόμη και αν δεν συμφωνούν μαζί της.

Ο δικηγόρος του Γκολουνόφ, Σεργκέι Μπανταμσίν, δήλωσε ότι η διακοπή της ποινικής δίωξης του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ και το γεγονός ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας της Μόσχας, συνιστά ένδειξη ότι οι αρχές παραδέχθηκαν την ύπαρξη ενός συστημικού προβλήματος και άρχισαν να το επιλύουν. Ο Μπανταμσίν χαρακτήρισε την απελευθέρωση του Ρώσου δημοσιογράφου ως νίκη όλων και θρίαμβο του νόμου. «Στην υπόθεση του Γκολουνόφ νικητές ήσαν ο νόμος και η δικαιοσύνη. Αυτό δεν ήταν απλά η απαλλαγή από μια ποινική δίωξη ενός συγκεκριμένου ανθρώπου» δήλωσε ο Μπανταμσίν.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού συνεδρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Κουντρίν χαιρέτισε την διακοπή της ποινικής δίωξης κατά του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ με την οποία έκλεισε η υπόθεση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαία μια σοβαρή μεταρρύθμιση σε σχέση με τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορούν την παράνομη απόκτηση και κατοχή ναρκωτικών.

«Χαιρετίζω το κλείσιμο της υπόθεσης Γκολουνόφ , είναι καλό όταν αναγνωρίζουν τα λάθη και τα διορθώνουν. ¨Όμως κάθε χρόνο με βάση τα άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τα ναρκωτικά, καταδικάζονται περίπου 130.000 άνθρωποι. Χριεάζεται μια σοβαρή μεταρρύθμιση του άρθρου 228 του ΠΚ» έγραψε ο Κουντρίν στο Twitter.

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Μόσχας ενέκρινε την διοργάνωση εκδήλωσης συμπαράστασης προς τον Γκολουνόφ. Η πορεία συμπαράστασης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαίου στην ρωσική πρωτεύουσα τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Διεύθυνσης ασφαλείας και καταπολέμησης διαφθοράς.

Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες την απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος του Γκολουνόφ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση που έλαβαν οι ρωσικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον Γκολουνόφ, αλλά εξέφρασε τη λύπη της για τα εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η απόφαση για απόσυρση των κατηγοριών είναι μια «θετική έκβαση», αλλά «η κράτησή του και ο κατ’ οίκον περιορισμός επιδείνωσαν μια ήδη ανησυχητική τάση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο εκπρόσωπος.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Ria Novosti, Reuters

Η Τουρκία κάνει το θύμα: Άδικο και αβάσιμο το ψήφισμα των ΗΠΑ, μη αποδεκτές οι απειλές

Be the first to comment on "Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος Ιβάν Γκολουνόφ: Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*